25n
25N
25N

El límit al preu del lloguer alemany en el punt de mira del govern valencià

La pujada dels preus del lloguer converteixen a València a la província més cara de la Comunitat Valenciana

El límit al preu del lloguer alemany en el punt de mira del govern valencià
21/06/2019 -

La pujada excessiva que estan experimentant els preus del lloguer a la Comunitat Valenciana està suposant un important problema social, impedint a determinats col·lectius accedir a un habitatge digne. De fet, el preu de l’habitatge a la província de València encadena pujades des de desembre de 2018, incrementant el seu valor cada mes. Així, el mes d’abril passat registrava una pujada del 2,4%, situant a València com la província més cara de la Comunitat Valenciana amb una mitjana de 7,66 €/m².

Una situació que està començat a ser insostenible, i que des de diferents entitats, com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), exigeixen al govern valencià mesures contundents ja no només per a frenar el preu dels lloguers, sinó la posada en marxa d'”un pla de xoc davant l’emergència habitacional per la falta d’habitatge públic”.

Davant aquest panorama, la mesura anunciada per l’Ajuntament de Berlín de congelar durant cinc anys els preus de l’habitatge de lloguer ha tingut una gran repercussió, també, a la Comunitat Valenciana. De fet, el mateix Alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat que “València també vol poder regular el preu del lloguer”. Però, per a això, “és necessari que la Generalitat active la Llei de la Funció Social de l’Habitatge”, que aborda qüestions com la dels pisos buits. “Cal activar eixa llei perquè des de la nostra ciutat també puguem intervenir en els preus del lloguer”, ha incidit Ribó.

I és que, encara que des del Consell tenen algunes competències sobre aquest tema, existeix una part reguladora i executiva estatal “molt important”, confessava el vicepresident i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Dalmau, que s’ha estrenat en el seu nou càrrec amb una reunió amb els membres de la PAH. Així, Dalmau ha assegurat que des de l’administració valenciana es treballarà tant en l’ampliació del parc públic d’habitatges per a abaixar el preu del lloguer, com en l’impuls dels lloguers socials.

Des de les immobiliàries no aconsellen el límit al preu del lloguer perquè, diuen, podria suposar una retenció de l’habitatge per part dels propietaris. No obstant això, el fantasma que esclate una nova bambolla immobiliària a València està present, i des de l’Ajuntament de València asseguren que, amb l’ajuda de lloguers socials, intentaran reduir els preus del lloguer a la ciutat.

De fet, Joan Ribó, en campanya electoral, va explicar que defensaria una moció en el ple municipal per a posar un límit al preu màxim dels lloguers, especialment en les zones en les quals s’ha comprovat una major pressió immobiliària, com Benimaclet, Russafa o Ciutat Vella. Així mateix, des de Compromís per València no solament es proposa al govern central que actue per a limitar el preu del lloguer, sinó que autoritze a la Generalitat “a fer vinculant l’Índex de Preus de Referència elaborat per l’Observatori de l’Hàbitat i la Segregació Urbana en situacions contrastades d’increment de les rendes dels lloguers d’immobles destinats a habitatge, amb l’objectiu d’evitar pujades en el lloguer”.

L’aposta del Consistori per a donar resposta a les necessitats de la ciutadania és, com anunciava Ribó, la construcció d’habitatge públic per al lloguer assequible, mitjançant la creació d’una empresa mixta. A més, també va avançar que des de l’Ajuntament de València s’estudia demanar una línia de crèdit al Banc Europeu d’Inversions per a la creació d’un altre parc d’habitatges. Un total de 900 habitatges que “de manera àgil, podran fer front a un problema real”.

Per descomptat, el control dels apartaments turístics, causant de la pujada de lloguers en determinades zones de la ciutat, també continua sent una prioritat en aquesta nova legislatura. L’habitatge no pot convertir-se en un privilegi, sinó que és necessari impulsar mesures per a garantir un habitatge digne a la ciutadania.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 2 =

programacion rialto
museo etnologia
museo etnologia
ficcions 2019-2020