25n
25N
25N

Una gran infraestructura verda, la proposta de Ribó per al nou llit de riu Túria

Una gran infraestructura verda, la proposta de Ribó per al nou llit de riu Túria
12/02/2019 -

Un estudi elaborat per un equip multidisciplinar, compost per biòlegs, enginyers i arquitectes entre altres professionals, avala la viabilitat de la idea plantejada per l’alcalde de València, Joan Ribó, per a convertir el nou llit del Túria en una gran infraestructura verda que connecte el parc fluvial d’aquest riu amb el parc natural de l’Albufera.

El treball, encarregat per l’Ajuntament de la ciutat a través de la Regidoria de Devesa-Albufera, l’han presentat aquest dimarts en roda de premsa el primer edil; el delegat d’aquesta delegació municipal, Sergi Campillo, i l’arquitecte Rafael Rivera en representació de l’equip multidisciplinari.

Ribó ha precisat que l’estudi “no és un projecte tancat” sinó “una proposta” que assenyala que la iniciativa de “recuperar espai” del nou llit del Túria per a “renaturalitzar” aquesta zona i per a “ús ciutadà” compatibilitzant-ho amb l'”ús principal i fonamental” de canalitzar possibles avingudes del riu “és viable”.

Així mateix, l’Alcalde ha destacat que aquest no és un projecte de la capital valenciana sinó “un projecte d’àrea metropolitana”, atés que afecta municipis confrontants, i ha subratllat que es tracta d’un plantejament a llarg termini. “És un projecte il·lusionant. Treballem amb calma però de debò”, ha dit.

L’estudi planteja l’execució de tres eixos: un hidràulic, que preveu un cabal continu i permanent d’aigua; un ecològic, per al tràfec de flora i fauna entre els parcs naturals dels extrems del nou llit, i un altre social que contempla usos compatibles amb la funció evacuadora d’aquesta zona. En aquest últim s’apunten usos com a passeig, carril bici, portes d’accés, passos ecològics, estanys i dotacions.

“És molt important tindre en compte que aquesta és una oportunitat d’or per a connectar dos espais naturals en un corredor verd, que possibilitaria la interconnexió d’aquests parcs per a les espècies vegetals i animals que podrien interactuar entre elles. Això es pot aconseguir separant l’eix social de l’eix ecològic, ja que no estem parlant de crear un jardí, sinó de renaturalitzar un espai conservant la seua funció hidràulica però amb una voluntat inequívoca que siga un corredor verd per a les espècies i faunes vegetals”, ha argumentat Sergi Campillo.

El regidor també ha explicat el possible ús social d’aquest espai, amb zones acotades i miradors. “Parlem d’espais per a la mobilitat, accessibles i segurs”. L’estudi també contempla “possibles actuacions sobre l’entorn com ara l’arbratge en les dues riberes, revisió del trànsit de les vies perifèriques, la incorporació del transport públic, la senyalística i la incorporació de la toponímia”.

A més, ha manifestat, “l’ús ciutadà afavorirà la connectivitat de les poblacions humanes dels nostres pobles al nord i al sud del riu. De fet, aquesta connexió permetria connectar des de l’últim poble del Parc Natural de l’Albufera, que és Cullera, fins a l’últim poble del Parc Natural del Túria, que és Pedralba. Estem parlant, per tant, d’una connectivitat molt important que implica milions de persones”.

En relació amb la gestió, el document proposa crear un organisme que represente a totes les administracions implicades, en les proporcions que es consideren oportunes. “Igualment ha d’incloure a la ciutadania i les seues organitzacions per a dur a terme una gestió de proximitat i transparència. Es tracta de definir una mínima estructura per a dirigir el procés en tot el seu desenvolupament. I per descomptat, requerirà un cert suport tècnic, econòmic i jurídic”, ha afegit l’alcalde.

Per últim, el primer edil ha explicat que els passos a donar d’ací endavant són: Obrir un diàleg amb la ciutadania, presentar el projecte als alcaldes i responsables dels pobles de València del Sud dels municipis implicats (Xirivella, Mislata i Quart de Poblet), així com a l’associació de Municipis del Parc Natural Túria, a la direcció i junta rectora del Parc Natural Túria, a la Generalitat i Diputació de València i al Ministeri de Transició Ecològica (on s’inscriu la Confederació Hidrogràfica del Xúquer) i a la societat civil.

“L’estudi que hui presentem, que ja ha sigut objecte d’un procés de participació ciutadana, i d’ens i especialistes, és un primer pas en el debat d’aquest assumpte urbà que ha d’estar present en el futur de la comarca”, ha conclòs.

El nou llit del Túria té una longitud d’11,8 quilòmetres situats entre l’Assut del Repartiment, a Quart de Poblet (València), i la desembocadura del riu en el mar, i una capacitat hidràulica de 5.000 metres cúbics per segon, reduïda pels nous ponts construïts a partir del projecte inicial de fa 50 anys.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × tres =

bombers
Valencia activa