València, Barcelona, Madrid, Zaragoza i la Corunya proposen una llei que destine el 0,25% del PIB a transport urbà

Guardar

financiacion_transporte
financiacion_transporte

Els ajuntaments de València, Barcelona, Madrid, Zaragoza i la Corunya han presentat aquest dijous l'esborrany d'una llei de finançament de transport públic col·lectiu de ciutats i àrees metropolitanes que establisca que el 0,25% del PIB es destine a cobrir les despeses de les xarxes de transport de les ciutats i que incloga un fons per a inversions en els serveis i infraestructures.

L'objectiu és crear un marc "estable" que regule els recursos que l'Executiu destina als municipis de més de 50.000 habitants, amb un fons estatal basat en "criteris objectius" perquè la dotació no la decidisca el "govern de torn" en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) ni quede "a costa de les comunitats autònomes".

Així ho han explicat en una roda de premsa a València la regidora de Medi Ambient i Mobilitat de Madrid, Inés Sabanés, i els seus homòlegs a València, Giuseppe Grezzi; Barcelona, Mercedes Vidal; Zaragoza, Teresa Artigas, i la Corunya, Daniel Díaz, al costat dels diputats en el Congrés Joan Baldoví (Compromís) i Sergio Pascual (Units Podemos).

Aquest esborrany sorgeix arran d'una Proposició No de Llei (PNL) en la comissió de Foment del Congrés, el passat 20 de setembre, en la qual s'instava al Govern a reunir-se amb "totes" les ciutats en el termini de sis mesos per a establir un marc legal que regule el traspàs de recursos a les corporacions locals en matèria de transport públic. La proposta va comptar amb el suport de tots els grups excepte el PNB, encara que fins hui la trobada no s'ha celebrat, per la qual cosa València, Barcelona, Madrid, Zaragoza i la Corunya s'han posat "som-hi".

La proposta, a la qual esperen que se sumen més ajuntaments i partits, incideix que es reserve "de forma estable" el 0,25% del PIB al transport de ciutats i àrees metropolitanes i es cree un fons per a inversions que tindran "requisits d'eficiència" i estiguen encaminades a un model sostenible, de manera que a través de criteris "objectius" com el nombre de desplaçaments o la població s'evite el "balafiament".

Tot això per a generar un "marc estable" i que les assignacions "no depenguen dels canvis de govern". A més, les dotacions se sotmetran a "valoracions pluriennals". Si el Govern no "fa seua" la proposta de llei abans del 19 de març, els diputats de Compromís i Units Podem la portaran al Congrés per a iniciar la seua tramitació. Els parlamentaris s'han mostrat "oberts a compartir la proposta" amb els grups polítics "que es vulguen afegir".

Arxivat a:

Destacats