25n
25N
25N

El segon metge en els bous al carrer divideix al Botànic

PACMA es concentra aquest dissabte, en la Plaça de la Verge, per a demanar l’eliminació dels festejos taurins

El segon metge en els bous al carrer divideix al Botànic
21/02/2019 -

Els bous al carrer tornen a estar en el punt de mira. Els socialistes han tornat a obrir el debat durant la Junta de Portaveus, on han proposat que, en el pròxim ple, es debata una proposició de Llei per a derogar la disposició de la Llei de l’Espectacle, que obliga a disposar de la presència d’un segon metge en els festejos populars en els quals se celebren els bous al carrer. Una mesura contrària als desitjos de les diferents penyes taurines que podria estar arribant a la seua fi.

La mesura del segon metge en aquest tipus de celebracions s’aprovava en Les Corts a la fi de 2017, encara que mesos després es va establir una moratòria de dos anys abans d’entrar en vigor. Aquesta mesura, que pretén augmentar la seguretat i la qualitat de l’assistència mèdica només afecta el 15% dels festejos taurins que es realitzen a la Comunitat Valenciana, d’acord amb les dades del Consell Autonòmic dels Col·legis de Metges.

Mata: “El metge ajudant causa més problemes que solucions”

I és que la presència del segon metge s’aplicaria en funció del nombre d’habitants de la localitat en la qual es duu a terme la festa. D’aquesta manera, per a aquells esdeveniments taurins que es realitzen en poblacions de menys de 5.000 habitants, en el qual no participen bous salvatges, només seria necessària la presència d’un metge. No obstant això, en poblacions de més de 5.000 habitants, i en exhibicions de bous salvatges, seria quan apareixeria la presència del mèdic ajudant.

Ara, tot apunta al fet que aquesta disposició es derogarà, fins i tot abans que s’haja posat en funcionament. La majoria que formaria PP, Ciutadans i PSPV és més que suficient per a seguir avant amb la derogació del requisit del segon metge en els bous al carrer. En aquest sentit, el síndic del Grup Socialista en Les Corts, Manolo Mata, ha explicat que presentaran aquesta proposició de Llei, signada pel PSPV, perquè el metge ajudant “causa més problemes que solucions. Suposa un encariment de les festes per als festers, i tampoc augmenta la seguretat perquè no hi ha suficients metges a la Comunitat Valenciana per a tots les festes que, durant l’estiu, coincideixen”.

Podem: “Hauran d’explicar al Col·legi de Metges per què no volen reforçar la seguretat en els festejos taurins”

Així mateix, Mata ha recordat que “el segon metge es va aprovar durant la Llei d’Acompanyament a proposta de Podem, seguint la petició d’una PNL presentada pel PP. En un primer moment, vam proposar una moratòria de dos anys i, ara, sol·licitem l’eliminació del segon metge definitivament, tal com estaven sol·licitant molts alcaldes i alcaldesses de diferents partits polítics”.

Per la seua banda, el síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, no ha volgut donar declaracions fins que se celebre la reunió parlamentària, mentre que, des del grup Podem, han deixat clar que, ara, “hauran d’explicar al Col·legi de Metges i als professionals de la Sanitat per què no volen reforçar la seguretat en els festejos taurins. Es tracta de continuar aplicant mesures per a evitar que continuen havent-hi accidents. Les mateixes mesures que ja s’apliquen a Extremadura, Andalusia, Castella-la Manxa i Castella i Lleó”.

PACMA ix al carrer per a exigir unes festes sense bous

Aquest dissabte, 23 de febrer, PACMA ha convocat una concentració en la Plaça de la Verge de València, a les 18.00 hores, per a exigir unes #FestesSenseBous. Així, el Partit Animalista, juntament amb mig centenar d’organitzacions de defensa dels animals, es reuniran per a mostrar que “la ciutadania rebutja els espectacles taurins, i la seua vinculació amb la festa de les Falles. El que hauria de ser un motiu de celebració i alegria per a tots els valencians i valencianes, torna a veure’s tenyit de sang i sofriment”.

A més, PACMA ha recordat que “presentarem més de 73.000 signatures demanant la fi dels bous al carrer, i Generalitat i Diputació han fet cas omís”. Així mateix, continuen, “cap dels partits amb representació en les Corts Valencianes ha demanat, en tot aquest temps, la fi de la tauromàquia en cap de les seues formes”.

“Per tot això, i per la fi de la violència contra els animals promoguda per part de les institucions públiques, dissabte que ve ens veurem a València. Per unes festes sense sofriment i sense sang”, han conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − quatre =