Generalitat i Institut Cervantes acorden la promoció de la cultura valenciana en el món

Guardar

CERVANTES
CERVANTES

La Generalitat Valenciana i l'Institut Cervantes han signat un acord aquest dijous per a la realització conjunta d'activitats culturals "que permeten mostrar la riquesa i diversitat cultural de la Comunitat Valenciana", i amb l'objectiu de reforçar la seua projecció en les seus de l'Institut a Espanya i en l'exterior. Per a açò, es fomentarà el patrocini per part d'empreses i organismes de la Comunitat Valenciana i es divulgarà el coneixement de les dues llengües oficials, han informat les dues institucions.

Aquest conveni, que s'ha signat en la clausura de la Reunió Anual de Directors de l'Institut Cervantes, que des de dilluns passat se celebra entre Oriola i Alacant, ho han rubricat el director de l'Institut, Luis García Montero, i el conseller d'Educació, Recerca, Cultura i Esport, Vicent Marzà en un acte al qual ha assistit el president de la Generalitat, Ximo Puig.

García Montero ha destacat que el Cervantes "ix molt barat als contribuents" i ha estimat que és "una institució molt rendible", ja que "costa a cada espanyol una mica més d'un euro a l'any". A més, en la clausura de la Reunió, a casa Mediterrani a Alacant, ha elogiat "l'energia humana i l'eficàcia i vocació" dels qui treballen i han treballat en l'entitat.

Montero ha anunciat que mantindrà els plans estratègics ja elaborats, especialment els referits al diàleg i cooperació amb tots els països hispanoparlants, i reforçarà "la diplomàcia cultural amb majúscules". A més, es va declarar disposat al fet que el prestigi del qual gaudeix l'Institut en l'estranger s'estenga també a la mateixa Espanya.

El conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà, ha dit estar "molt satisfet" per un conveni que servirà per a "posar en valor la llengua valenciana i donar visibilitat a autors valencians", ja que ha opinat com "molt important" que la Comunitat Valenciana "siga reconeguda a nivell cultural" a Espanya i en el món.

"L'UNIFORME ÉS TOTALITARI"

Per la seua banda, Puig ha animat als més de 70 directius del Cervantes a Espanya i en els centres a "treballar per la cultura d'aquest país de països que és Espanya".

El president de la Generalitat ha advocat per preservar la diversitat, que "no és un problema, és una sort, perquè l'uniforme sempre és totalitari".

Ha destacat la riquesa cultural de la diversitat lingüística a Espanya i ha advocat per treballar perquè aquesta característica siga un element d'"unió" i perquè les diferents llengües tinguen major presència en un món globalitzat com l'actual.

"La cultura és el fil que pot cosir alguna cosa, la cultura gran, la cultura que està feta de cultures", ha destacat Puig, que ha afegit que la diversitat de cultures i llengües "no és un problema, sinó una sort". "La diversitat és el que fa que l'ecologia del futur es puga cohesionar", ha subratllat el cap del Consell.

Destacats