25n
25N
25N

L'autonomia de les persones amb diversitat funcional es promociona amb la figura de l'assistent personal

Coneix els requisits per a ser assistent personal de persones dependents, però també els requisits per a sol·licitar aquest servei de suport

@GVAinclusio

L'autonomia de les persones amb diversitat funcional es promociona amb la figura de l'assistent personal
03/12/2019 -

Coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, la Comunitat Valenciana fa un pas més en la promoció de l’autonomia personal amb la professionalització de la figura de l’assistent personal. La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, juntament amb les entitats Cermi, Vicoval i Codifiva, han presentat la campanya ‘No hi ha límits’ per a donar a conéixer la figura de l’assistent personal com un recurs al qual poden accedir les persones amb diversitat funcional, en situació de dependència, que tinguen un projecte de vida independent.

La figura de l’assistent personal, encara desconeguda, s’alça com la millor aposta per a “fomentar la independència i l’autonomia de les persones amb diversitat funcional”, ha explicat Oltra. Es tracta d’un recurs altament demandat per les entitats, que ha estat oblidat durant molt de temps, però que la idea és que “cada vegada hi haja més persones beneficiàries d’aquest servei d’assistència personal”.

En aquest sentit, les entitats que s’han implicat en la professionalització de la figura de l’assistent personal, han volgut expressar que “és de gran ajuda per a poder portar una vida normal, però, sobretot, independent. Ells estan per a recolzar-nos en la rutina diària, però nosaltres som els que decidim on volem anar, què volem menjar o amb qui volem anar, i això és molt important”.

La figura de l’assistent personal s’ha inclòs en el catàleg de serveis i prestacions de la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència, permetent la contractació d’un o una assistent personal per a facilitar a la persona beneficiària l’accés a l’educació, al treball, a les activitats diàries, així com recolzar-li en la seua participació en la comunitat.

Els requisits que hauran de complir les persones beneficiàries seran: tindre un grau de dependència reconegut; no superar els 64 anys o, en cas de superar-ho, justificar un projecte de vida independent. Les persones beneficiàries tindran llibertat de contractació, però hauran de comptar amb un informe social que determine l’adequació d’aquest recurs.

Quant als requisits per a ser assistent personal, s’estableix l’obligatorietat d’estar empadronat a la Comunitat Valenciana; ser major d’edat; no tindre parentiu amb la persona beneficiària fins al quart grau; i disposar de la formació requerida per a exercir aquest càrrec.

Finalment, s’especifica que, entre les funcions de l’assistent personal, s’inclou l’atenció a les tasques personals i/o domèstiques de la persona dependent, però sense superar el 30% del servei, ja que la labor principal d’aquesta figura serà l’acompanyament en la realització de gestions personals fora de la llar; el suport en la planificació del dia a dia; i la inclusió del beneficiari en la comunitat. I és que aquest servei, com ha apuntat Oltra, ha de diferenciar-se del servei d’ajuda a domicili.

La persona en situació de dependència que compte amb la figura de l’assistent personal podrà ser beneficiari del servei de teleassistència, així com dels serveis o prestacions de promoció de l’autonomia, excepte el dels habitatges tutelats.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 + 3 =

art en blanc