25n
25N
25N

Foios es prepara per a celebrar la Setmana de la Dona de 2019

La Regidoria d’Igualtat i Dona i diverses associacions locals han organitzat diferents activitats per a tot el poble des de l’1 fins el 9 de març

Foios es prepara per a celebrar la Setmana de la Dona de 2019
27/02/2019 -

De gom a gom, el Saló de Plens de l’Ajuntament de Foios ha acollit la presentació de la Setmana de la Dona del municipi, un esdeveniment que s’ha convertit en un dels moments més esperats per a la ciutadania i que enguany serà molt intens amb activitats per a tots i totes. I és que, en paraules del regidor de Joventut, Igualtat i Dona del consistori, Àlex Micó, cada vegada es treballa més en que tant homes com dones participen per a prendre consciència sobre la figura de la dona.

Això representa la imatge d’aquesta nova setmana d’activitats: una superdona amb super braços que s’encarrega de tot. Es tracta d’un dibuix de l’alumna de sisé de primària d’una de les escoles de Foios, Marina Cabo, un exemple que segons Micó mostra com les generacions més joves prenen consciència de qui són les dones i de tot el que signifiquen. “Des de l’Ajuntament hem treballat molt en açò i la resposta de la ciutadania és molt positiva”, ha afegit en referència a la gran quantitat de veïnes i veïns que s’han apropat al consistori i a la col·laboració de diferents entitats municipals per a organitzar els actes d’aquesta setmana temàtica.

Programa d’activitats

Així, el divendres 1 de març tot el poble podrà gaudir de l’obra “Havanna Nights” de T-Teatre Actúa, que farà un passe a les 18:30 hores i altre a les 22:00 hores en la Casa de la Cultura. Organitzat per l’Associació Tyrus, tots els diners que es recapten seran per a la recerca sobre el càncer amb la Cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital Clínic de València, Ana Lluch, al capdavant.

Per al dissabte 2 de març, l’Associació de Dones de Foios organitza la xerrada “Moviment 8-M, Si nosaltres parem el món s’atura”. L’encarregada serà Anna Gimeno Verdegal, activista del moviment feminista valencià, que oferirà la seua experiència i idees a les 18:00 hores en la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Foios.

El dia 8 se celebrarà la Marxa 8-M, un dels moments més esperats pel poble

El dia 3 de març serà el torn del cinema digital. En concret, a les 18:00 hores en la Casa de la Cultura es projectarà la pel·lícula Sufragistas, dirigida per Sarah Gavron sobre la història de les primeres participants en el moviment britànic a favor del sufragi femení de finals del segle XIX i principis del XX.

Un dels actes més emotius tindrà lloc el 4 de març. Carmen Alborch, diputada i destacada activista feminista al llarg de la seua vida, rebrà un homenatge després de la seua mort el passat octubre. Tal com ha destacat la tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament de Foios, Maika Puertas, el dilluns la Llar de la Dona de Foios passarà a nomenar-se Llar de la Dona de Foios Carmen Alborch per a representar “la seua lluita per aconseguir la igualtat”. A les 17:30 hores es col·locarà la placa commemorativa.

Dimarts dia 5 estarà ple d’activitats. D’una banda, al matí se celebrarà la I Jornada Dona i Esports a les 10:00 hores en la Casa de la Cultura, una iniciativa de la Regidoria d’Esports. A la vesprada, Laura Matas, escriptora de llibres infantils, farà un col·loqui “molt interessant no sols per la seua professió, sinó també perquè és mare i ajudarà a parlar sobre la conciliació”, ha destacat Puertas.

Estem en la mateixa altura? Aquesta serà la qüestió que protagonitze el debat “Som corresponsables?” del pròxim dia 6. Organitzat per la Regidoria de Dona i d’Igualtat, tindrà lloc a les 18:00 hores en el Saló d’Actes del consistori. Però a més de la corresponsabilitat, es presentaran els resultats de l’enquesta d’igualtat que va llançar l’Ajuntament i s’analitzaran per als veïns i veïnes.

Respecte al dijous dia 7, a les 11:30 se celebrarà un acte de reconeixement i repàs de trajectòria de la psicòloga municipal Mari Luz i de la presidenta de l’Associació Dones de Foios, Xaro Carretero. Així mateix, a les 18:00 hores, aquesta associació organitzarà el passe de models “Dones del món” a la Sala d’Actes.

Quant al dia 8, el Dia Internacional de la Dona, tot el poble es bolcarà als carrers de la localitat en la Marxa 8-M. En concret, els participants i les participants hauran d’eixir des del Parc Rei en Jaume a les 10:00 hores per a recórrer els principals carrers i omplir-los d’energia i empoderament feminista. En acabar, podran veure en directe el vídeo-homenatge a les dones de Foios del fotògraf Víctor Gimeno, un moment que promet convertir-se en un dels més especials d’aquesta setmana. D’altra banda, el regidor ha recordat que, a petició popular, la vesprada del divendres quedarà lliure perquè totes les persones s’acosten a la manifestació feminista de València i se sumen a les reivindicacions.

Finalment, el dissabte 9 l’aula oberta de teatre de Foios Escola de Teatre oferirà als assistents “Violències Silenciades”. Ho farà a les 19:30 hores a la Casa de la Cultura i serà una activitat organitzada per l’Associació de Dones de Foios.

Àlex Micó, junt amb Maika Puertas, ha destacat aquesta “programació variada” que ha tractat d’innovar respecte a altres anys per a donar prioritats a noves activitats, amb l’objectiu de “posar en valor l’acció de la dona i el seu empoderament”. Així, ha agraït el suport del poble i, especialment, el treball des de l’àrea d’igualtat i les associacions per a fer-ho possible. “Jo crec que arriba a tota la població i és molt important que la gent participe perquè la igualtat és cosa de tots i totes”, ha dit abans de demanar un aplaudiment al públic. Un aplaudiment que es repetirà el pròxim 8 de Març per a fer més visible que mai la força de les dones.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × quatre =