25n
25N
25N

500 músics interpretaran 'Paquito el Chocolatero' a la plaça de la Verge

500 músics interpretaran 'Paquito el Chocolatero' a la plaça de la Verge
14/11/2019 -

Mig miler de músics interpretaran junts ‘Paquito el Chocolatero’, el pasdoble valencià “més universal”, sota la batuta d’Inma Mateu. Aquesta cita, que se celebrarà dissabte que ve en la plaça de la Verge de València, forma part d’una programació especial impulsada per Presidència de la Generalitat amb motiu de la festivitat de Santa Cecília, patrona de la música.

La commemoració té tres grans eixos: la publicació d’un llibre i l’organització d’una exposició sobre les compositores valencianes oblidades; una programació d’actes musicals d’accés lliure i gratuït cada vesprada al Palau de la Generalitat i dos concerts de banda i dues grans trobades “massives” de músics a la plaça de la Verge.

El primer està programat per a aquest dissabte, quan mig miler de músics faran sonar el popular ‘Paquito el Chocolatero’, del compositor de Cocentaina Gustavo Pascual Falcó. A partir de les 18.00 hores, músics provinents de deu valencianes estaran dirigides per la directora Inma Mateu (Benigànim, 1968). Tots ells interpretaran quatre peces musicals: ‘Paquito el Chocolatero’, a l’inici i al final de l’acte, i altres dos pasdobles valencians.

A més, dilluns que ve s’inaugura una exposició en el Palau de la Generalitat sobre les compositores de música valencianes, que inclou també l’edició d’un llibre amb el títol ‘Les nostres compositores’, doble proposta cultural que visibilitza a unes dones “profundament desconegudes”.

Des de Hind, una esclava del segle XII que componia la seua pròpia música amb el llaüt i que va enamorar a un musulmà de Xàtiva, fins a arribar a les joves promeses actuals formades en els millors conservatoris, la mostra recorre la història de la composició musical femenina en terres valencianes posant en relleu a una trentena de creadores musicals: des de monges que creaven música profana a la creadora del primer himne del València CF en 1924.

L’exposició compta amb il·lustracions realitzades per Carla Fuentes. El llibre, que es nodreix de les mateixes il·lustracions, ofereix una síntesi biogràfica de cadascuna de les compositores escrites per Raquel Lacruz, catedràtica de violoncel del Conservatori Superior de Música de València.

Després de la inauguració de la mostra i una breu presentació del llibre, hi haurà una actuació del quartet femení de saxos Enllasax al pati gòtic de Palau.

Els actes continuaran el dimarts amb la presentació, també en el Palau de la Generalitat, del vídeo ‘Terra de Música’, amb el qual, segons explica la directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, “la Generalitat vol contribuir a fer valdre, dins i fora de les nostres fronteres, la importància de les societats musicals en la Comunitat Valenciana, una manifestació única en tota Espanya i un patrimoni declarat l’any passat Bé d’Interés Cultural (BIC) immaterial, així com destacar la imbricació de les bandes amb el territori i el teixit social dels valencians i les valencianes”. Posteriorment, actuarà la Coral Allegro ONCE València, formada al 50 per cent per persones afiliades a eixa entitat.

PREMIS EUTERPE

Ja el dimecres, es durà a terme, al pati gòtic de Palau, el lliurament dels XX Premis Euterpe de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, una cita anual on la federació reconeix a tots aquells agents i persones que treballen per a dignificar la música.

L’agenda cultural prossegueix el dijous 21, amb un concert de música folk oferit pel grup de Marina La Romántica del Saladar, un conjunt que ha aconseguit fusionar, amb instruments de vent de banda, diverses manifestacions del patrimoni tradicional.

El divendres 22, dia de Santa Cecilia, un grup de vent tocarà a les portes del Palau de la Generalitat al carrer de Cavallers per a amenitzar amb la seua música als vianants a les onze del matí. A la vesprada, a les 19.00 hores, el cantant de Borriana Manolo Tarancón oferirà un concert acústic de la seua música d’autor després d’una sòlida trajectòria amb set discos.

El dissabte, 23 de novembre, la Plaça de la Mare de Déu tornarà a omplir-se de música, festa i cultura amb un espectacle de música i tradició oferit per representants de les federacions de societats musicals, de dolçainers i tabaleters, de cors i de folklore de la Comunitat Valenciana. Aquest recital de les quatre federacions, que mostra el ric patrimoni musical valencià, començarà a les 12.00 hores.

Els actes conclouran amb dos concerts de bandes de música de primera fila celebrats en diversos punts de la Comunitat. El diumenge 24 de novembre, l’auditori de Castelló acull, a partir de les 18.00 hores, un concert ‘A dues bandes’, oferit per l’Artística de Bunyol i l’Ateneu Musical de Cullera.

A la setmana següent, el dissabte 30 de novembre, l’auditori de Torrevieja serà escenari d’un altre recital ‘A dues bandes’, interpretat, en aquesta ocasió, per l’Harmònica de Bunyol i la Primitiva de Llíria. El concert començarà a les 19.00 hores.

Per a 2020, en una data i lloc encara per a determinar, se celebra l’últim concert del cicle ‘A dues bandes’, organitzat des de la Presidència de la Generalitat amb l’actuació de la Unió Musical de Llíria i la Santa Cecília de Cullera.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu + 2 =

CCCC
activem alfafar