L'IVAM presenta una ambiciosa programació per a 2020 de la mà d'artistes reconeguts

La inversió de la Generalitat a l'IVAM ascendeix a 9,8 milions d'euros per a 2020

Guardar

IVAM
IVAM

Després de 30 anys, l'IVAM (Institut Valencià d'Art Modern) continua més viu que mai. José Miguel G. Cortés, director del museu, ha presentat, aquest matí, la programació de l'IVAM de 2020, que ve carregada d'importants exposicions, amb obres de Goya, Picasso o Matisse, però també amb mostres que segueixen la línia de l'IVAM: l'atenció al mediterrani i la problemàtica que viu; l'èmfasi a la col·lecció pròpia del museu i a la seua relació amb altres destacats museus; la seua aposta pel treball de dones artistes; l'aspecte internacional, però també local amb artistes emblemàtics; i la modernitat.

IVAMEn aquest sentit, i com ha detallat el director de l'IVAM, la programació per a 2020 arrancarà amb 'Orientalismes', que trencarà amb els estereotips sobre Orient que han respost a interessos polítics i econòmics. Aquesta exposició, que estarà des de març fins a juny, comptarà amb obres d'artistes com Goya, Picasso, Sorolla o José Benlliure, entre altres.

No obstant això, no serà l'única exposició internacional, ja que l'IVAM acollirà, per primera vegada, l'exposició de Gülsun Karamustafa, "imprescindible per a comprendre l'art actual i europeu"; així com un homenatge a Josep Renau, que rescatarà la part més desconeguda de l'artista valencià més internacional; o l'exposició de Mona Hatoum, guanyadora del Premi Julio González 2020.

Per descomptat, els artistes valencians ocuparan una part essencial de la programació de 2020 amb una exposició sobre la contracultura valenciana, "que va començar a despuntar a la fi dels anys 60, i que inclourà fanzines de Mariscal, Sento o Beltrán"; "El Gabinet secret de Miquel Navarro", que estarà de gener a maig de 2020; o el projecte específic que Jorge Peris està desenvolupant per a l'IVAM.

Finalment, l'IVAM també col·labora amb altres museus de referència. D'aquesta manera, amb l'exposició 'Where is our place?', l'IVAM desafiarà a l'art en col·laboració amb el MAXXI de Roma. Així mateix, s'exposaran dos casos d'estudi: una selecció de les 620 imatges que Robert Rauschenberg va utilitzar en l'escenari del Minneapolis Children's Theater, i una mostra del treball que es realitza des del departament de registre i restauració de l'IVAM.

Sens dubte, aquest museu s'ha convertit en tot un referent, tant en la seu de València com en la d'Alcoi, gràcies a la seua línia identitària. Ara, com ha explicat la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, és moment d'"obrir l'IVAM al barri que l'acull, gràcies a l'obertura del Pati de les Escultures que acostarà encara més el museu al barri".

No obstant això, també ha volgut recalcar l'aposta que des del Govern del Botànic s'està fent per la cultura. Així, per al 2020, els pressupostos de la Generalitat recullen 9,8 milions d'euros per a l'IVAM, "un 10% més que en 2019". Un augment de la inversió que, "encara que sabem que no és suficient, permet que l'IVAM puga comptar amb aquesta ambiciosa programació i, a més, puga continuar ampliant la seua col·lecció". I és que el pressupost per a adquirir obres ha passat de 80.000 euros en 2014 a 900.000 euros en 2019.

Arxivat a:

Destacats