25n
Orgull
Orgull

El Festival Ensems presenta la seua 41a edició amb una programació centrada en la veu humana

Del 2 al 12 de maig tindrà lloc la 41a edició d’Ensems en diferents espais de la ciutat de València

El Festival Ensems presenta la seua 41a edició amb una programació centrada en la veu humana
16/04/2019 -

El Festival Ensems, organitzat per la Direcció Adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, arriba a la 41a edició amb una llarga llista de propostes sonores de nova creació al voltant de la veu humana. Ensems tindrà lloc del 2 al 12 de maig en diferents espais de la ciutat de València, amb dos concerts molt especials que fan de preludi al festival: el que va tindre lloc el 14 d’abril amb la Banda Municipal de València i el que realitzarà el 26 d’abril l’Orquestra de València i Spanish Brass.

El Palau de la Música, com a institució coorganitzadora del festival, tindrà enguany un paper fonamental en el projecte, i acollirà el gruix de la programació, juntament amb el Teatre Rialto i La Nau Centre Cultural de la Universitat de València.

La 41a edició d’Ensems comptarà amb més de 15 estrenes absolutes i una vintena d’estrenes més pel que fa a les obres que s’interpreten per primera vegada a l’Estat. El cartell d’aquesta edició, que ha estat dissenyat per Patricia Bolinches, aprofundeix en aquesta relació entre la música i la veu humana, amb imatges de partitures gràfiques i recursos anatòmics.

“L’edició número quaranta-u d’Ensems l’hem dedicada a la veu en tots els seus vessants, com a eina d’experimentació i com a manera de fer recerca sonora, sempre sense perdre de vista la tradició. Hem organitzat més de 40 activitats, entre concerts, conferències i tallers i hem apostat clarament per una programació internacional de referència”, ha explicat la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete.

“Sota la temàtica de ‘Veus?’, la present edició d’Ensems pretén donar una mostra el més esfèrica possible del panorama sonor actual pel que fa a les músiques de recerca, un espai sonor però al mateix temps també escènic i amb propostes multidisciplinàries que beuen dels corrents sonors internacionals actuals”, ha afegit Voro Garcia, director del Festival Ensems.

Glòria Tello, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, ha explicat: “Un any més, estem d’enhorabona perquè València torna a ser epicentre de la música contemporània actual amb el prestigiós Festival Ensems, i un any més també, el Palau de la Música serà la institució coorganitzadora que acollirà el gruix de la programació, amb un fum de propostes, entre les quals hi ha els concerts de l’Orquestra de València i també de la Banda Municipal”.

Una programació internacional

La programació d’enguany inclou propostes internacionals de gran qualitat, com Quatuor Tana (França), que interpreten ‘Volts’ amb instruments híbrids, o Schola Heidelberg (Alemanya), un dels grups vocals més prestigiosos, que combinarà la polifonia del Renaixement amb propostes actuals. D’altra banda, Solo voices (Suïssa) presentaran dos programes per a veus, en els quals destaca la interpretació de l’obra ‘Stimmung’, de K. Stockhausen. Un dels clàssics del panorama europeu, Jaap Blonk (Holanda), abordarà peces des del dadà fins a l’actualitat, amb el seu espectacle ‘Dr. Voxoid’s Next Move’. El festival comptarà també amb la compositora, ‘performer’ i cantant Natascha Nikeprelevic (Alemanya), que presentarà el seu projecte ‘Oracle’, amb espectaculars cants difònics. Hanatsu Miroir & Accrochenote (França) interpretaran el teatre musical ‘Moi Singe’, per a dos cantants, sis músics i electrònica, inspirat en textos de Kafka.

Ensems retrà el seu particular homenatge a Llorenç Barber en l’any de la celebració del seu 70é aniversari amb una exposició commemorativa que s’instal·larà durant els dies del festival a la sala Martín i Soler del Palau de la Música i amb un concert dedicat al creador d’Aielo de Malferit interpretat pel grup Cosmos 21.

El contratenor Carlos Mena presentarà una mostra de la música vocal de Stefano Gervasoni; Neopercusión & Celia Alcedo ens faran viatjar al món sonor de G. Ligeti, amb ‘Síppal, Dobbal, Nádihegedüvel’ i ens presentaran una estrena absoluta d’Elena Rykova, una altra de les compositores convidades a Ensems; OCAZ Enigma ens presenta un programa molt variat amb l’estrena d’Inés Badalo i la col·laboració del violoncel·lista valencià Iván Balaguer; Vertixe Sonora, a més de l’estrena de la valenciana Àngela Gómez, ens presenta un projecte en què l’abstracció pictòrica i sonora es fusionen; també Ensemble Container, amb ‘Generación Kill’, de Stefan Prins, i una estrena del valencià Joan Gómez o Ciklus Ensemble amb el radiograma escènic per a músics, electrònica en temps real i audiovisuals, ‘Corazón de tinieblas’, d’Iñaki Estrada; la percussionista i improvisadora Núria Andorrà, amb ‘Sol@’. Fukio Saxophone Quartet amb un programa de la tradició a l’actualitat i una estrena del valencià David Moliner. Alicia Acuña & Raúl Cantizano, uns dels protagonistes de la gran implosió del flamenc, amb ‘Oye ay yeo!’.

Pel que fa als valencians, destaquen el pianista alacantí Ricardo Descalzo, que presentarà ‘Speaking Objects’, un acuradíssim projecte sonor; el grup de metall i percussió del Conservatori Superior de Música de Castelló, amb un programa de creadors valencians, el quartet de pianos i percussió, Imaginari Ensemble, el B3: Brouwer trio, que interpretarà l’òpera per a públic familiar de Núria Núñez, ‘L’illa’, una producció de l’Institut Valencià de Cultura que tindrà lloc al Rialto; o el Grup Instrumental de València, que interpretarà el clàssic ‘Pierrot Lunaire’ d’Arnold Schönberg, amb la cantant alemanya Carola Schlüter.

Vessant pedagògic

Cal destacar que el Festival Ensems donarà continuïtat als objectius marcats en la darrera edició potenciant la tasca pedagògica per tal de conéixer les músiques de recerca i normalitzar la seua escolta i programació.

Els XXXI Encontres de composició, dirigits al sector professional, tindran xarrades, tallers de creació sonora i taules redones, de la mà d’Elena Rykova, Quatuor Tana, Rubén López, Marina Hervás, Llorenç Barber, Montserrat Palacios, Solo voices, Natascha Nikeprelevic, Stefan Prins, Aureliano Cattaneo, Núria Andorrà, Stefano Gervasoni i la JOGV amb Jordi Francés com a director convidat.

D’altra banda, ‘X-Ensems – Metròpolis, sonar i dansar la ciutat’ és una producció de l’Institut Valencià de Cultura per a Ensems dirigida a l’experimentació i creació sonora amb els joves d’Educació Primària i Secundària. A més, hi haurà propostes dirigides a un públic més familiar com l’òpera per a xiquets ‘L’illa’, de Núria Núñez, una producció de l’Institut Valencià de Cultura en col·laboració amb la Fundació BBVA.

En aquesta edició d’Ensems s’ha apostat fonamentalment per encàrrecs a joves emergents i altres consolidats: Miguel Gálvez-Taroncher, José Luis Escrivá, Àngela Gómez, David Moliner, Inés Badalo i Joan Gómez. La tasca realitzada des de la darrera edició per tal d’establir una xarxa de col·laboració amb altres plataformes sonores ha donat els seus fruits i permetrà que alguns dels projectes programats es realitzen també en Mixtur (Barcelona), Festival Resis (la Corunya) o la programació de l’Auditori de Saragossa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − 3 =