25n
25N
25N

Torna Cultura als Barris, més de 100 espectacles a 24 barris de València

Torna Cultura als Barris, més de 100 espectacles a 24 barris de València
04/10/2019 -

Afavorir un hàbit d’assistència a manifestacions culturals i crear nous públics que siguen consumidors de cultura són alguns dels objectius de «Cultura als barris», la iniciativa de la Regidoria de Cultura. Inclou més de cent espectacles d’accés lliure i gratuït que s’oferiran al llarg de huit setmanes en 24 barris de la ciutat, del 5 d’octubre a l’1 de desembre.

Tal com ha explicat la regidora de Patrimoni i Recursos culturals, Gloria Tello, «”Cultura als barris” és un projecte que naix de la consciència que la cultura és un dret de tothom, i pretén posar-la a l’abast dels nostres veïns i veïnes als carrers i places dels barris de la ciutat».

Nou Moles, Torrefiel, el Cabanyal-el Canyamelar, la Creu Coberta, Campanar, Benicalap, Trinitat, les Tendetes, Aiora, la Llum, Patraix, Malilla, Sant Marcel·lí, Natzaret, Orriols, Arrancapins, Vara de Quart-Tres Forques, Soternes, la Creu del Grau, la Malva-rosa, Montolivet, Sant Pau, la Carrasca i la Raïosa són els 24 barris en els quals s’han programat de manera simultània més de cent activitats.

Les activitats seran variades i relacionades amb món del cinema, el teatre, el circ, la poesia i la música, lectures teatralitzades, contacontes, endevinalles, titelles, màgia, humor, jocs, balls, mímica i tallers participatius, que oferiran els seus espectacles en espais públics. El pressupost de què es disposa ascendeix a 207.761 euros.

Glòria Tello ha explicat que la proposta «naix de la consciència del paper de la cultura en la societat», i ha afegit que «València és una ciutat de barris, la qual cosa és una sort: barris que nodreixen i conformen la nostra idiosincràsia, les nostres relacions i la nostra vida quotidiana». La delegada ha indicat que «”Cultura als barris” és un dels projectes més potents que hem dissenyat des que arribàrem a l’equip de govern. Volem que València siga una ciutat de barris i que tots puguen gaudir dels servicis necessaris i d’una rica oferta cultural».

Finalment, ha subratllat que aquest programa «pretén apostar per la gent que es deixa la pell per a oferir-nos cultura i intentar viure d’això, cosa que no és gens senzilla», i ha expressat la seua gratitud als diferents col·lectius valencians del sector audiovisual, del teatre, del circ i altres àmbits de la cultura que s’han implicat en el projecte.

PROGRAMACIÓ 2019

Respecte de la programació, en 2019 es mantenen les actuacions de caràcter escènic com ara teatre i dansa, que incorpora noms rellevants del panorama actual contemporani, com Toni Aparisi (Premi Max), Iris Pintos, Eva Bertomeu i Yolanda Peña, així com companyies reconegudes com Taiat Dansa, La Casa Amarilla, Enàmbar Dansa, o Marea Danza, entre altres. En aquest sentit cal dir que s’estreny la col·laboració amb entitats organitzadores de festivals i circuits escènics a la ciutat de València, com ara Cabanyal Íntim, Circuit Bucles o 10 Sentits, per tal de generar sinergies de col·laboració i rendibilitzar el treball de les entitats dinamitzadores de la cultura de l’àmbit associatiu i empresarial privat.

Grups de teatre Infantil com Artea Espaci i Ameba Teatre, s’incorporen per primera vegada a les programacions de «Cultura als barris», junt amb companyies consolidades com Titelles La Estrella, Pequeart i Rebombori, omplin una oferta infantil atractiva per als més menuts.

Quant a la programació de continguts musicals, cal destacar de nou la presència de les bandes de música, amb 21 concerts fruit de la col·laboració amb la Coordinadora de Bandes de València que aporten el seu important paper com a promotors de la cultura a través de la música.

Dins de l’àmbit musical, a més de mantenir la música clàssica, s’ha incrementat la presència d’altres continguts musicals i la inclusió de noves propostes i professionals (swing en valencià, flamenc, pop). Es compta en aquesta edició amb músics reconeguts com Toni Cotolí, Pep el Botifarra i Javier Zamora; formacions clàssiques amb repertoris innovadors, com Sax Travels, Grup Marxant, Cinc en Swing i Les Reines Magues, i cinc grups de música pop internacional i flamenc pop, com els representats per Natali Mc Pears i Yambú.

Altres propostes escèniques vinculades a l’humor han tingut molt bona acollida en edicions anteriors, per la qual cosa el teatre d’improvisació, els monòlegs i diàlegs còmics s’han incorporat de forma estable a les programacions de «Cultura als barris». En aquesta ocasió, participaran noms com Óscar Tramoyeres, Rafa Alarcón, Piter Pardo, Álex Martínez, Subit i Juja Teatre.

La poesia i la narració oral també tenen presència i protagonisme en el programa: des de propostes que recorden els antics trobadors d’antany, com la que presenta David Vidal, a altres més innovadores com les de Versonautas, passant pels reconeguts Francesc Anyó i Borja Penalba, amb el seu record poètic musical de l’obra d’Estellés.

Per als més menuts, participaran narradors de contes com El Gran Jordiet, Vicent Cortés, El tío Vicent, Mario Cerro i Nuria Urioz proposen les més variades posades en escena amb què els captivaran.

Destaca també la incorporació en la programació de 2019 de dues de les sis representacions de l’òpera Bastien and Bastienne, projecte de Les Arts Volant, producció del Palau de les Arts, amb la col·laboració de l’Ajuntament de València. Les dates i llocs de les representacions són les següents: els pròxims dies 27, 28, 29 de setembre a Campanar (parc de l’Alqueria de Ricós, 22.00 h), Montolivet (c/ Poeta Josep Cervera i Grífol, 22.00 h) i Sant Marcel·lí (plaça de l’Església, 20.00 h), respectivament. I el 4, 5 i 6 d’octubre a Malilla (plaça de Demetri Ribes-Parc Central, 22.00 h), la Creu del Grau (plaça de Santa Apol·lònia, 22.00 h) i Natzaret (plaça del Santíssim Crist, 20.00 h).

ACTIVITATS DE CARÀCTER PARTICIPATIU

La presència d’activitats de caràcter participatiu sempre ha sigut una constant en la programació de «Cultura als barris», i així es manté a 2019, en diferents variants i versions: tallers de terrisseria, paper reciclat, socarrats, jocs reciclats, arquitectura, gravat, serigrafia, jocs populars i falles són un exemple de com es pot fer divulgació de l’art i els costums a través de les activitats culturals. En aquest sentit, el combat d’il·lustradors és una de les activitats que permet al públic no solament participar en el procés creatiu, sinó també en el desenvolupament de l’activitat.

Respecte al cinema i música en directe, s’incorpora, com a experiència innovadora, la projecció de curts clàssics de cinema mut en blanc i negre, acompanyats de música en directe del trio Swingloïde. «Es durà a terme igual que es feia en les primeres projeccions de cinema, amb la curiositat de veure la reacció del públic, especialment dels més xicotets», ha explicat Glòria Tello, que ha manifestat la seua confiança «en la bona acceptació d’aquesta iniciativa que ens permeta implementar-la a més barris en futures campanyes».

La regidora ha destacat que «en 2019 s’ha incrementat l’esforç per a implicar els agents culturals locals que actuen als barris i per a intentar plasmar en la programació la identitat de cada barri, per tal de donar protagonisme i visibilitat a l’esforç pel desenvolupament comunitari de la cultura en el context més pròxim a la ciutadania». La participació de grups com La Carraspera i l’Escola de Música Tradicional, així com Orriols Conviu, respon a aquesta vertebració de propostes sorgides des dels barris. També s’ha mantingut una coordinació amb les entitats veïnals, moltes de les quals participen activament com a interlocutores amb el Servici de Recursos Culturals en la confecció de la programació, com és el cas de les AV de Vara de Quart-Tres Forques, Sant Marcel·lí i Patraix. I també amb els programadors culturals de les juntes municipals de districte, que, com a agents culturals de proximitat als diferents barris, treballen de forma continuada al llarg de l’any la descentralització de la cultura.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 − nou =