25n
25N
25N

El Premi Iturbi compleix 20 anys i el celebra amb activitats i concerts gratuïts a càrrec de pianistes reconeguts

Les activitats per a commemorar el 20 aniversari dels Iturbi s’allargaran fins al 29 de setembre

El Premi Iturbi compleix 20 anys i el celebra amb activitats i concerts gratuïts a càrrec de pianistes reconeguts
11/09/2019 -

La Diputació de València ret homenatge al Premi Iturbi, el premi internacional de piano de València que, enguany, celebra el seu 20 aniversari amb recitals i concerts, conferències, un cicle de cinema o exposicions que faran valdre dos dels grans pianistes valencians que van tindre una important notorietat a escala internacional: Amparo Iturbi i José Iturbi.

Una edició especial que, com ha explicat la diputada de Cultura, Glòria Tello, “no tindrà caràcter competitiu, sinó de celebració“. I és que després de 20 anys dels Iturbis, és moment de “fer balanç dels èxits, però també d’analitzar de quina manera poden evolucionar per a reforçar la identitat d’aquests premis, reivindicar el seu potencial i acostar-los més a la societat”, ha apuntat la diputada.

D’aquesta manera, de l’11 al 29 de setembre, el territori valencià serà testimoni d’una completa programació que, amb un pressupost aproximat de 100.000 euros, oferirà als amants de la música una sèrie de conferències – del 25 al 27 de setembre – a la Sala Alfons el Magnànim de la Beneficència per a abordar les figures d’Amparo i José Iturbi, en les quals també participarà el nét d’Amparo Iturbi, Robert O’Sullivan – Ballester; un cicle de cinema, al Centre del Carme, en el qual es projectaran les pel·lícules ‘Anchors Aweigh’, ‘Holiday in Mexico’ i el documental ‘Valentes’ (19 i 20 de setembre); així com la inauguració d’una mostra de fotografies i documentació sobre la vida de tots dos pianistes que mostrarà material inèdit, i que podrà visitara del 24 al 29 de setembre al Centre Cultural la Beneficència.

Així mateix, la commemoració d’aquest 20 aniversari dels Iturbi també inclourà tant master-class, com un cicle de recitals i concerts de la mà de prestigiosos pianistes, com Elza Kolodin (primera guanyadora del premi), el valencià Josu de Solaun (únic espanyol a guanyar el Premi Iturbi), Marianna Gurkova o Luka Okros, entre altres, que recorreran 10 municipis valencians, com Cullera, Xelva, Ademús, Cataroja, Xàtiva, Sagunt o Requena.

En aquest sentit, Josep Vidal, cap de servei cultural de la Diputació, ha explicat que el propòsit no és un altre que “acostar la música a tots els racons perquè els Iturbi no són només de València ciutat, sinó de tots els valencians. Som terra de música i concerts d’aquestes característiques han d’arribar a tots”.

El punt final a aquesta programació de luxe es posarà el pròxim 28 de setembre, en el Teatre Principal de València, amb la Gal·la Iturbis. Una nit única, conduïda per Cashalada, que reunirà alguns dels pianistes premiats en la història dels Iturbi, i en la qual s’estrenarà una fantasia per a piano composta per la valenciana Amparo Edo que sorprendrà a tots els assistents.

El Premi Iturbi va nàixer l’any 1981 i, des de llavors, s’ha anat consolidant com un referent dels concursos internacionals de piano, que compta, any rere any, amb grans músics. La diputada de Cultura, Glòria Tello, ha avançat que, per a l’edició XXI dels Iturbi, sí que hi haurà competició, encara que es treballarà per a obrir, encara més, aquests premis a la ciutadania “mantenint la línia de treball que hem dut a terme en el Palau de la Música i en l’àrea de Cultura de l’Ajuntament”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × quatre =

bombers
CCCC
bombers