25n
25N
25N

Programa pirotècnic de les Falles de València 2020: on i quan se celebren els actes de pólvora

Caballer FX es farà càrrec dels tres últims espectacles de les Falles de València: la Nit del Foc, l’última mascletà i la Cremà dels monuments municipals

Programa pirotècnic de les Falles de València 2020: on i quan se celebren els actes de pólvora
28/02/2020 -

Un dels símbols d’identitat més importants de les Falles de València és la pirotècnia. Per això, el programa d’aquest any per a les Falles 2020 ve carregat d’espectacles relacionats amb el foc. Alguns d’ells procedeixen de la branca de més tradicional, com les mascletaes de la Plaça de l’Ajuntament o la Nit del Foc, mentre que uns altres s’han fet lloc recentment en el programa faller. Aquest és el cas de la mascletà nocturna de La Marina o de l’Alba de les Falles.

Com a curiositat, els tres últims espectacles de foc de les Falles 2020 seran a càrrec d’una pirotècnica. La bona experiència de l’any 2019 ha portat a l’Ajuntament a tornar a confiar en María José Lora, de Caballer FX, per a disparar la Nit del Foc, l’última mascletà i la Cremà dels monuments municipals.

Enguany, les activitats pirotècniques valencianes també han rebut el suport de l’Ajuntament en forma d’un increment del pressupost: “volem reconéixer el caràcter artístic del nostre sector pirotècnic i donar-li dignitat amb un nou augment del pressupost dedicat als professionals” declaraven des de Cultura Festiva. “Cada euro que invertim en pirotècnia suposa un retorn important per a la nostra ciutat, atraient un gran públic que després recorre a l’hostaleria i altres serveis” conclouen.

De la mateixa manera, l’Ajuntament i Les Corts Valencianes també han reclamat per unanimitat que les activitats pirotècniques siguen reconegudes com a activitat artística i, d’aquesta manera, les empreses dedicades al sector puguen pagar l’IVA cultural. De moment, la petició ja ha sigut remesa al Ministeri de Cultura.

Programa pirotècnic de les Falles de València 2020

Les Falles de València 2020 ja van tindre els seus primers aperitius de foc durant l’exaltació de les Falleres Majors i després de la inauguració de l’Exposició del Ninot, quan les pirotècnies Peñarroja i Aitana respectivament van posar els seus colors en el cel. Ara, el següent espectacle de foc previst dins de l’agenda fallera és la mascletà vertical nocturna que Ricasa ha preparat per a dissabte que ve, 29 de febrer, a La Marina de València, a les 20.00 hores.

També aquest cap de setmana, però ja el diumenge 1 de març, la pirotècnia Peñarroja serà l’encarregada de posar el gran colofó a la Crida que, com sempre, se celebrarà a les 20.30 hores a les Torres de Serrans.

Les festes de l’any 2020 també busquen consolidar espectacles més recents, com L’Alba de les Falles, que es dispararà a la Plaça de l’Ajuntament per a celebrar la Plantà dels monuments, a partir de les 24:00 hores. Aquest tret serà a càrrec de la pirotècnia Vulcano.

Els castells de l’Albereda tindran la signatura de Zarzoso i dels Hermanos Caballer. Els primers dispararan en la matinada que va del 16 al 17 de març, a les 24:00 de la mitjanit. Els segons ho faran en la matinada del 17 al 18, a la 01.00.

La gran Nit del Foc que, com sempre, tindrà lloc en l’antic llit del Riu Túria, està prevista per a la nit del 18 al 19 de març a la 1.30 de la matinada i, igual que l’any passat, serà a càrrec de la pirotècnia Caballer FX.

Finalment, Caballer FX també es farà càrrec de la Cremà dels monuments municipals, que tindrà lloc en la Plaça de l’Ajuntament el dia 19 de març.

Qui dispara les mascletaes de les Falles 2020?

Les mascletaes, com sempre, es dispararan a la Plaça de l’Ajuntament de València, i la seua hora prevista són les 14.00 del migdia. Es recomana portar aigua per a hidratar-se durant l’espera i algun complement per a fer ombra sobre el cap. De la mateixa manera, també és aconsellable portar protecció solar.

Enguany, està prohibit accedir als voltants de la mascletà amb qualsevol utensili que puga entorpir la possible evacuació de la plaça: maletes de rodes, bicicletes, patins elèctrics, carrets de bebé o cadires de rodes. Per descomptat, les persones amb mobilitat reduïda tindran habilitada una zona especial al costat de la façana de l’Ajuntament.

1 de març: Peñarroja.

2 de març: Pirotècnia Tamarit.

3 de març: Dragón.

4 de març: Pibierzo.

5 de març: Pirotècnia Zaragozana.

6 de març: Alpujarreña.

7 de març: Nadal Martí.

8 de març: Pirotècnia Martí.

9 de març: Mediterráneo.

10 de març: Crespo.

11 de març: Pirotècnia Tomás.

12 de març: Gironina.

13 de març: Zarzoso.

14 de març: Pirotècnia Valenciana.

15 de març: Hermanos Caballer.

16 de març: Turís.

17 de març: Aitana.

18 de març: Vulcano.

19 de març: Caballer FX.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 − sis =