caixa popular

Programa d'inserció social per a persones gitanes de Països de l'Est

Programa d'inserció social per a persones gitanes de Països de l'Est
11/02/2018 -

La regidora d’Inserció Sociolaboral, Isabel Lozano, ha fet balanç hui del programa d’intervenció social amb població gitana immigrant procedent de països de l’Est que ha dut endavant l’Ajuntament de València i que ha atés a 513 persones gitanes immigrants procedents de Romania i Bulgària durant tot l’exercici 2017.

“En línies generals, estem parlant d’una població jove, amb edats compreses entre els 16 i 44 anys, per als pares i mares i amb edats entre els 0 i 15 anys per als fills i filles, amb evidents problemes de salut en alguns casos i amb un pobre accés als servicis sanitaris públics, amb recursos econòmics escassos, i que són susceptibles de crear assentaments irregulars i situar-se en la vida marginal. Aquesta situació d’especial vulnerabilitat és la que es tracta de pal·liar des de la regidoria d’Inserció Sociolaboral amb aquest tipus de plans d’intervenció”.

Concretament, de les 513 persones ateses, 305 eren majors d’edat i 208 menors. Per sexe, han participat 300 dones i 213 homes. Segons el país de procedència, s’ha treballat amb 507 gitanos romanesos (d’ells 210 homes i 297 dones) i amb 6 persones gitanes búlgares (3 homes i 3 dones).

Les línies generals d’actuació han passat per tasques de contacte, diagnòstic i intervenció amb la família. A partir del diagnòstic, s’ha desenvolupat un pla integral d’intervenció adaptat a cada individu o família. Això ha permés oferir-los accions d’ocupació, habitatge, acompanyament social, educació i formació.

També se’ls ha prestat informació, orientació i assessorament en relació als recursos socials que es troben a la seua disposició (tant de l’Ajuntament com de la Generalitat), d’acord a les seues necessitats específiques. D’altra banda, s’han realitzat treballs de mediació i traducció de l’espanyol al romaní i viceversa entre la Comunitat Rom i les diferents entitats públiques i privades.

Aquest programa d’intervenció social, dut a terme per la Fundación Secretariado Gitano a través d’un conveni amb l’Ajuntament, també ha realitzat sol·licituds per a NIE i certificat de residència a 36 persones, acompanyaments per sol·licitar advocat d’ofici a 3 persones, mediació amb jutjats per a 18 persones, coordinació amb el Programa de Mesures Judicials de l’Ajuntament a 2 menors i formació a l’entitat Arca de Noé sobre els tràmits de NIE.

HABITATGE SOCIAL I EDUCACIÓ

Pel que fa a l’habitatge social, s’han mantingut contactes amb bancs per a la sol·licitud de lloguer social a través del Servici de Mediació en Habitatge de l’Ajuntament de València per a quatre famílies; visites als Servicis Socials per qüestions relacionades amb l’habitatge per cinc famílies, acompanyament per inscripció en recursos d’habitatge per a 2 nuclis familiars i suport en la tramitació d’Ajudes de Lloguer de l’Ajuntament de València a 10 famílies.

Pel que fa a qüestions que tenen a veure amb l’educació i la formació, s’ha dut endavant l’escolarització de 17 menors, s’han mantingut reunions amb els col·legis als quals se’ls ha derivat en dues ocasions, s’ha fet reforç educatiu a menors de secundària en 13 menors, entre altres accions.

Un total de set persones, més altres col·laboradors de diverses entitats, han estat empleades en aquest projecte. “Valorem molt positivament aquest programa que permet posar en marxa accions de millora de la situació dels col·lectius vulnerables de la ciutat. A més, estem especialment contents perquè una de les accions que comença a materialitzar-se gràcies a aquest treball i a la col·laboració de la Fundación Pacto para el Empleo és la “Cooperativa de Ferralla” per a la posada en marxa d’una acció formativa que ensenyarà a les persones que es dediquen a la recollida de residus a fer-ho d’una manera adequada i fins i tot posar en marxa posteriorment una cooperativa”, ha explicat la regidora Lozano.


mostra viva 2018

xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 1 =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris