25n
25N
25N

La pólvora, una de les protagonistes de les Festes d'Aldaia 2019

La Cordà o la Baixà del Crist, entre els actes més destacats de les Festes d’Aldaia

facebook.com/ajuntamentaldaia

La pólvora, una de les protagonistes de les Festes d'Aldaia 2019
24/07/2019 -

Les Festes d’Aldaia 2019 entren de ple en els dies grans. Música, pólvora i cultura s’uneixen per a fer gaudir a veïns i visitants d’una programació pensada per a tots els públics. Unes festes que començaven el passat 5 de juliol, però que encara s’allargaran fins al pròxim 7 d’agost. Més d’un mes intens en el qual la identitat i la tradició de la localitat d’Aldaia té un major protagonisme.

I en aquests dies grans de les Festes d’Aldaia, la pólvora juga un paper fonamental. D’aquesta manera, el pròxim 4 d’agost, aquest municipi valencià celebra el Corretraca i la Cordà, dos actes destacats de la programació de festes en els quals els assistents gaudiran de la pólvora en el seu màxim esplendor.

Així, en primer lloc, se celebrarà el Corretraca, una carrera sota la traca tendida, que recorrerà els principals carrers de la ciutat fins a arribar a la plaça d’Europa, on es procedirà a la Cordà. Ací, en un recinte d’uns 30 metres de llarg, es dispararan al voltant de 334 quilos de pólvora que faran vibrar als assistents. Prèviament a aquest esdeveniment, se celebrarà una Cordà Infantil per a menors aficionats, que comptarà amb supervisió d’experts.

Cal recordar que encara que en el Corretraca la participació és oberta, en la Cordà només podran participar els apuntats en l’Associació Corretraca. De moment, ja es compta amb una trentena de participants.

No obstant això, no serà l’únic acte en el qual la pólvora serà la protagonista. I és que un dia després, el 5 d’agost, Aldaia viurà un dels seus dies més especials: la Baixà. Declarada Festa d’Interés Local, aquest acte, molt arrelat en la localitat, és, sens dubte, un dels més multitudinaris, i en els quals s’arriben a superar els quilos de pólvora que es disparen en la Cordà. D’aquesta manera, a partir de les 23.00 hores, els tiradors de pólvora – superen els 120 – eixiran des de l’Església del Salvador fins a l’església de l’Anunciació. En aquesta ocasió, es tiraran 425 quilos de pólvora especial de gran lluminositat, que formarà un espectacular corredor en honor al patró de la localitat, el Crist dels Necessitats.

No obstant això, les Festes d’Aldaia són molt més. La tradició també està molt present aquests dies i, més especialment, el 6 d’agost quan se celebra el Cant de la Carxofa, un dels moments més esperats cada any. Aquesta celebració, que compta amb 153 anys d’història, reuneix a centenars de veïns i veïnes per a presenciar aquest homenatge a l’horta valenciana.

Però, en què consisteix el Cant de la Carxofa? Els veïns i veïnes es reuneixen entorn de la imatge del Crist que, a la seua arribada, es deté enfront de l’església on li espera un xiquet vestit d’àngel que, dins d’una gran carxofa de cartó pedra que s’obri quan sona la música en directe, li canta l’himne. En 2001, el músic Paco Folgado Mateu va realitzar una adaptació de la lletra en valencià. Des de llavors, cada any, s’alternen totes dues versions.

Finalment, Aldaia també es caracteritza per l’aposta que fa per la música. La quarta edició del festival de música Cinturó Jove, en el qual l’any passat van participar més de 20.000 persones, torna a reunir grups reconeguts, com Bombai, Funambulista, Huecco, La Fuga o Mago de Oz.

“Encarem les festes d’Aldaia 2019 amb molta expectació, ja que hem elaborat una programació d’actes la més variada possible, pensant en la diversitat de públic que tenim en un municipi com el nostre”, explica l’alcalde d’Aldaia, Guillermo Luján, a València Extra. “Es tracta d’unes festes que es nodreixen en gran manera de la participació de les diferents associacions i col·lectius. En aquest sentit, podem dir que les festes les fan els mateixos veïns i veïnes d’Aldaia”.

Així, com ha detallat l’alcalde de la localitat, “les activitats més clàssiques es mantenen, com la Cordà, el Corretraca, la Nit dels Fanalets, el Cant de la Carxofa i, per descomptat, la Baixà del Crist dels Necessitats, però també hem apostat per la consolidació de les iniciatives de cort més innovadora, com la passarel·la Fashion Night d’ACODA, la Nit de l’Artesania Local o el Cinturó Jove, que enguany celebrarà la seua 4a edició amb un cartell d’allò més atractiu. I com no podia ser d’una altra forma, continuem reforçant les competicions esportives, com la carrera 10K Sense Límits i la resta de tornejos de totes les disciplines esportives, que projecten a Aldaia com una ciutat que sap combinar la diversió i la “festa” amb la pràctica de l’esport i l’oci saludable”.

Programació Festes Aldaia 2019

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − setze =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus