El Programa d’Educació Alimentària arriba també a les famílies de Burjassot

Guardar

IMG-20190222-WA0005
IMG-20190222-WA0005

En els col·legis i instituts de Burjassot no solament s’aprén Llengua, Ciències, Idiomes o Geografia i Història. També s’aprén a menjar bé i a saber nodrir-se. Els coneixements sobre nutrició arriben als alumnes i a les alumnes dels centres educatius locals gràcies al programa d’educació alimentària que desenvolupa l’Ajuntament de Burjassot, des de la regidoria d’Educació, dirigida per Olga Camps i mitjançant el treball de la dietista-nutricionista Sandra Amores. Així, a l’octubre de 2018, coincidint amb l’inici del nou curs, van començar també, un any més, els tallers sobre educació alimentària en centres com La Nativitat, Villar Palasí, Sant Joan de Ribera, Miguel Bordonau, IES La Fontaine, Fernando de los Ríos i Nostra Senyora dels Desemparats- El Pouet.

A més, com a complement als tallers que es duen a terme a les aules, periòdicament, i amb motiu del Dia de les Ciutats Educadores, celebrat el passat 30 de novembre, s’ha introduït també en els col·legis, sobretot en els cursos més baixos de primària, el “Dia del bocata saludable”, a fi d’estimular a l’alumnat, i a les seues famílies, a optar per opcions més saludables per a l’hora de l’esmorzar. De fet, en alguns centres, s’ha instaurat el “Dia del bocata saludable” com a tal, que se suma al “Dia de la Fruita”, ja consolidat en nombrosos col·legis. I en el col·legi Sant Joan de Ribera, on es va detectar que en segon de primària les opcions d’esmorzar no eren massa saludables, es va realitzar un taller de manualitats en el qual els xiquets i xiquetes van confeccionar el seu propi bocata saludable, a base cartolines de colors, afegint-li després un imant per a convertir-lo en un imant decoratiu de frigorífic. D’aquesta forma, des del Programa d’Educació Alimentària s’asseguraven que el missatge també arribava a les famílies.

A més de la insistència en les opcions saludables, en aquest trimestre també s’ha reforçat la importància del desdejuni i l’esmorzar com a ingestes importants de la jornada, realitzant diaris d’aquests menjars, per a adquirir consciència dels aliments que es consumeixen, així com la freqüència i varietat d’aquests.

Per al segon i tercer trimestre, l’esport i la seua importància com a complement ideal a una vida saludable cobraran també protagonisme en els tallers sobre nutrició i alimentació que es duen a terme a les aules de Burjassot. Però a més, s’ensenyarà a interpretar l’etiqueta dels aliments per a poder prendre millors decisions quant a alimentació. En aquests dos últims trimestres del curs, se sumaran als tallers els IES Comarcal i Vicent Andrés Estellés.

Però la principal novetat per a aquesta segona part del curs és que es comença a treballar també amb les famílies. Per a començar, i donada l’experiència amb els diferents nivells educatius dels alumnes, es realitzaran els tallers amb les famílies dels alumnes de segon de primària. Aquesta setmana ha començat el cicle al col·legi de Sant Joan de Ribera, en horari de 15h a 16:30h. D’altra banda, també està previst convocar a les famílies dels centres de secundària per a realitzar un taller conjunt amb l’UPCCA (Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives de l’Ajuntament de Burjassot).

A la fi de març, també s’iniciarà un taller sobre educació alimentària en tots els nivells educatius de l’Escola d’Adults i en els torns de matí i de vesprada i es continuarà amb la iniciativa posada en marxa el curs passat, tornant a realitzar el taller a les Escoles Infantils Municipals.

Paral·lelament al treball en el terreny educatiu, des del Programa d’Educació Alimentària, també s’està fent un notable treball de divulgació ja que, periòdicament, la dietista-nutricionista Sandra Amores, responsable d’aquest programa, col·labora en el programa radiofònic “Sin azúcar añadido”, que realitza l’UPCCA, a Burjassot Ràdio, els divendres a les 13h. Des de la seua primera col·laboració, el mes d’octubre passat, s’han abordat temes com els excessos nadalencs, l’alcohol, alimentació i càncer, el dia de la dona i la xiqueta en la ciència o el dia mundial dels llegums.

Destacats