caixa popular

La Comunitat Valenciana inicia un programa de donació mòbil per a extraure òrgans a cor parat en els hospitals

La Comunitat Valenciana inicia un programa de donació mòbil per a extraure òrgans a cor parat en els hospitals
08/07/2018 -

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Comunitat Valenciana ha engegat la iniciativa ‘Preservació abdominal normotèrmica per a Donació en Asistòlia Controlada. ECMO mòbil’, un programa de donació d’òrgans que té com a objectiu potenciar les donacions en asistòlia controlada; és a dir, la coneguda com a cor parat.

L’equip ECMO (ExtraCorporeal Membrane Oxygenation) és un mètode realitzat amb una tecnologia que permet restaurar el flux sanguini dels òrgans abdominals amb sang oxigenada i a la temperatura adequada, la qual cosa possibilita realitzar les extraccions d’òrgans quan la defunció és per parada cardiorespiratòria, detalla la Generalitat en un comunicat.

Dins d’aquest programa, un equip de professionals de l’Hospital Clínic i el La Fe de València es desplacen a qualsevol centre de la comunitat quan existeix un potencial donant d’òrgans en asistòlia controlada, a excepció dels centres que disposen d’equipament propi: el General d’Alacant, el de Sant Joan i el General de Castelló,

Fins al moment ja s’han realitzat tres donacions d’aquest tipus per mitjà d’ECMO mòbil: dos en l’Hospital Universitari Doctor Peset i una en el General de València, amb un balanç d’onze òrgans generats.

D’acord als coordinadors de trasplantaments de l’Hospital Clínic, Rafael Badenes i José Manuel Segura, amb la incorporació d’aquest programa, des del mes de maig existeix la possibilitat de realitzar donacions en asistòlia en tots els centres mitjançant el dispositiu ECMO. D’aquesta manera, s’ha establit un calendari de dies en els quals actuen professionals del Clínic i uns altres en els quals actuen professionals de la Fe”.

El director del Programa de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana, Rafael Zaragoza, ha assenyalat que aquest programa és possible gràcies a la coordinació entre professionals i al treball en xarxa entre hospitals, “i sobretot a la formació que posseeixen els especialistes”.

DONACIONS EN ASISTÒLIA CONTROLADA

Una de les línies estratègiques del programa de trasplantaments de la comunitat és augmentar les donacions amb la modalitat d’asistòlia controlada que té unes característiques i necessitats diferencials.

La tècnica més freqüent en la donació a Espanya és la que es realitza l’extracció de l’òrgan després de mort encefàlica. En aquesta, el donant ha mort pel cessament complet de l’activitat cerebral, però la sang segueix circulant a altres òrgans durant un temps, la qual cosa permet major marge temporal per a l’actuació.

Per la seua banda, en la donació que es fa per mitjà d’asistòlia controlada l’extracció d’òrgans es realitza una vegada el pacient ha mort per parada cardiorespiratòria.

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze + vint =

mancomunidad horta sud
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Semana mobilidad Valencia 2018
Decidim VLC