25n
25N
25N

'Can de la Mano' continua creixent per a facilitar l'ingrés hospitalari als menors

El programa ‘Can de la Mano’ inclou un projecte d’investigació per a comprovar els beneficis en els pacients

www.lafe.san.gva.es

'Can de la Mano' continua creixent per a facilitar l'ingrés hospitalari als menors
03/05/2019 -

En 2016, arrancava un projecte pilot que anava a revolucionar la vida de tots els menors ingressats. Impulsat per professionals de l’Hospital La Fe de València començava el projecte de voluntariat ‘Can de la Mano’ amb l’objectiu no solament de fer més entretinguda l’estada a l’hospital, sinó per a ajudar a alleujar l’ansietat que, a vegades, pateixen els més menuts.

Aquest projecte, que començava amb set voluntaris i els seus gossos, ensinistrats prèviament per un expert, ha anat creixent, i s’ha consolidat com una de les iniciatives, incloses dins del programa d’humanització de La Fe, que més beneficis aporta. Així, setmanalment, es realitzen trobades entre els gossos d’assistència, els guies-voluntaris i els pacients d’Oncologia Pediàtrica, Hospital de Dia, Pediatria General, Psiquiatria Infanto-juvenil i Unitat de Lesions Medul·lars que aconsegueixen que, per un moment, aquests menors s’obliden de la seua hospitalització.

Ja són al voltant d’una vintena de voluntaris i voluntàries els que aporten el seu granet de sorna perquè aquest projecte seguisca avant. Però, a més, el programa inclou un projecte d’investigació per a mesurar l’impacte d’aquesta activitat en els pacients, i comprovar si aquesta interacció amb els cans no solament aporta beneficis positius en el benestar dels menors, sinó també si els influeix de manera positiva en el seu procés de recuperació.

‘Can de la Mano’ continua creixent, en part, gràcies també a la col·laboració de diferents entitats i empreses que assumeixen els costos del programa. I és que, sense anar més lluny, la Marxa a Peu, organitzada amb motiu del 50 aniversari de l’Hospital La Fe, va recaptar 1.482 euros que van ser destinats a continuar donant suport a aquest gran projecte que minimitza l’impacte emocional que provoquen els ingressos en aquests pacients, a través de la trobada amb els gossos d’assistència.

La idea d’aquest projecte va sorgir quan una adolescent va haver d’enfrontar-se al seu reingrés a l’hospital, la qual cosa li va provocar un dur colp emocional. En eixe moment, li van oferir passar una estona amb el gos d’un dels metges. L’experiència va ser tan satisfactòria que van decidir estendre aquesta iniciativa a la resta de menors ingressats. Això sí, són els mateixos facultatius, que fan el seguiment clínic dels pacients, els que acorden els dies de visita, i faciliten la trobada entre tots dos.

L’ensinistrament, una part essencial

Perquè un gos puga ser inclòs en ‘Can de la Mano’ han hagut de seguir un estricte ensinistrament de sis mesos, així com una fase de familiarització amb el centre hospitalari. Tot aquest procés a càrrec de l’ensinistrador i educador que col·labora en el projecte de forma voluntària.

A més, els gossos participants han de ser dòcils i tranquils, han d’haver-se criat i socialitzat en un entorn familiar i, per descomptat, no han de mostrar signes d’agressivitat o comportaments dominants.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − 14 =