caixa popular

El Programa Activa-Cultural fomenta les activitats culturales

El Programa Activa-Cultural fomenta les activitats culturales
09/05/2018 -

El Programa ACTIVA-Cultural és una nova iniciativa pionera a escala nacional per fomentar la prescripció social i cultural en els centres d’atenció primària del departament València-Hospital General, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones majors. Ha sigut presentat aquest matí en el Museu d’Història de València i està emmarcat dins del projecte d’envelliment actiu (ACTIVA), posat en marxa per aquest departament en 2017.

ACTIVA-Cultural promourà una sèrie de visites guiades al museu en les quals podran participar persones adscrites a diferents centres de salut de la ciutat. L’Hospital General de València, en col·laboració amb el Museu d’Història de València i el centre d’innovació Las Naves i la seua xarxa Connecta Salut, organitza la sèrie de visites guiades al museu en les quals podran participar persones adscrites als diferents centres de salut de la ciutat que pertanyen al departament (Fontsanta, Nou Moles, Guillem de Castro, Nàpols i Sicília, Gil i Morte i Sant Isidre).

Un projecte que s’emmarca dins de les solucions innovadores que es treballen en salut des de Las Naves, centre d’innovació de l’Ajuntament de València. A més Las Naves avaluarà els resultats d’aquesta iniciativa per a promoure la seua extensió a altres museus i departaments de salut a fi de fer-la arribar a altres barris de la ciutat i a major població.

L’objectiu d’aquest projecte és impulsar els espais culturals com a llocs que contribueixen positivament a millorar el benestar psicològic de les persones majors, ja que uneix dos elements clau de foment de l’envelliment actiu: l’exercici físic i la informació en salut, sobretot si es visiten de forma grupal.

Després de la presentació, que ha comptat amb la intervenció de representants de les tres entitats que participen en aquest projecte, s’ha realitzat una visita guiada per les diferents estades del museu, en la qual s’ha explicat als assistents la història de la ciutat, amb especial atenció als hàbits de salut dels valencians al llarg de la nostra història, així com les fites més rellevants del museu i el seu entorn. Les visites s’han programat al llarg del mes de maig, amb una assistència prevista de més de 200 persones.

El Projecte ACTIVA va començar al febrer de l’any passat com un projecte pilot en el centre de salut de Fontsanta, impartit per una monitora tutora i al que es van apuntar un centenar de persones. La seua realització va permetre comprovar que l’exercici físic, adaptat a l’edat i malalties dels pacients, ajuda a retardar la progressió de l’ancià a l’estat de fragilitat, millora el benestar psicològic i fins i tot retarda la pèrdua de memòria, per la qual cosa és important que els pacients majors ho practiquen de forma sistemàtica i correcta.

Encara que l’objectiu principal d’aquest projecte era, inicialment, promoure l’activitat física en persones majors, també pretenia impulsar idees innovadores que fomentaren l’autonomia i l’envelliment actiu, entre les quals s’emmarca aquesta nova iniciativa. En aquest sentit, ACTIVA-Cultural es proposa incloure, al costat de la prescripció física, la prescripció d’activitat cultural, considerant els beneficis que aquesta pot aportar als seus participants, tals com el foment de les relacions socials, evitar l’aïllament o incentivar l’accés a la cultura, contribuint així a millorar el benestar mental o psicològic dels pacients.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × dos =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris