25n
25N
25N

Professionals de Sanitat elaboren un decàleg amb pautes per previndre contagis i gaudir d'unes celebracions saludables

Reunir-se en espais ben ventilats, deixar una cadira buida entre comensals, higiene de mans i no brindar són algunes de les claus

Professionals de Sanitat elaboren un decàleg amb pautes per previndre contagis i gaudir d'unes celebracions saludables
23/12/2020 -

Les festes arriben enguany marcades per la pandèmia, però probablement no faltaran clàssics com els menjars copiosos, els aperitius alts en sal, els torrons, els capritxos, les copes de més i l’activitat física de menys. Per a evitar excessos, i també previndre contagis per coronavirus, des de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es recomanen una sèrie de pràctiques que poden ajudar a gaudir de les celebracions de manera segura i més saludable.

Els espais oberts redueixen les possibilitats de transmissió de la COVID-19. Per això, sempre que siga possible, és preferible menjar a la terrassa o a l’aire lliure. Si aquesta opció no és viable, cal procurar obrir finestres i portes per a facilitar la renovació de l’aire en l’estada que acollirà la reunió. Així mateix, és aconsellable prendre seient de manera alterna i evitar asseure’s davant d’una altra persona si no es pot garantir la distància de seguretat (2 metres).

Res més arribar al punt de celebració, es recomana llavar-se les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic; igual que a l’inici i al final de cada menjar.

S’aconsella també identificar els gots i coberts per a evitar errors, i no cal utilitzar per a ús individual els utensilis reservats per a servir el menjar, ni compartir el plat amb una altra persona.

A l’hora de servir, és aconsellable seleccionar a una única persona perquè s’encarregue de portar-ho tot a la taula, inclosos els aperitius. Aquesta persona es llavarà les mans amb aigua i sabó, o bé li les desinfectarà amb gel, cada vegada que servisca el menjar.

Els menjars i sopars de Nadal solen ser moments de tertúlia pel que, si entre plat i plat cal esperar, és necessari posar-se la màscara. Així mateix, es desaconsella brindar xocant les copes.

Menús saludables

Respecte al menú, es recomana reduir el consum d’aperitius processats i amb alt contingut en sal, i substituir-los per alternatives saludables com, per exemple, guarnicions a base de verdures i hortalisses de proximitat i temporada.
Prioritzar els productes frescos i de temporada de comerços locals ajuda a mantindre una dieta equilibrada i a més serveix de suport a l’economia de la zona. D’altra banda, en preparar ensalades, han d’evitar-se salses molt contundents o processades; l’ideal són amaniments saludables com macerats i olis aromàtics especiats, vinagre, llima, herbes i espècies.

Quant a com maridar els plats, està molt estesa la creença que l’alcohol ajuda a fer la digestió, però més aviat és al contrari. Dosis elevades, com les que se solen consumir en les festes, donen lloc a aparició de reflux gastroesofàgic, gastritis i diarrees, entre altres perjudicis. A més, juntament amb les begudes ensucrades, constitueixen una gran aportació de calories.

Si després d’aperitius, primers i segons plats, queda buit per a les postres, és recomanable reservar-los per als dies puntuals de celebració.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − 8 =