25n
25N
25N

Una tranquil·la Processó Cívica en el dia de "la confiança en nosaltres mateixos"

La marxa transcorre amb normalitat a València amb només uns pocs esbroncs de xicotets grups ultradretans a formacions progressistes

Una tranquil·la Processó Cívica en el dia de "la confiança en nosaltres mateixos"
09/10/2019 -

Unes primeres salves assenyalaven que ja estava tot preparat, i els aplaudiments ho confirmaven. La Real Senyera eixia, poc després de les 12, pel balcó de l’Ajuntament de València. Havia de baixar, amb cura, com diu la tradició; sense inclinar-se davant ningú. María José Català, líder i portaveu del PP en el ple municipal, és l’encarregada de transportar l’històric estendard enguany. Després de baixar-la, agafar-la, tocar l’himne de la Comunitat i fer declaracions als mitjans, iniciada la Processó Cívica del 9 d’Octubre.

Després d’acomodar ja la bandera valenciana i tindre al voltant els altres regidors que l’assistiran, Català ha assegurat als mitjans que sent “moltíssima emoció“: “Per a nosaltres, els valencians, la Real Senyera és el símbol de l’arrelament i la terra”. No obstant això, ha apuntat, entre bromes, que ha sigut necessari fer “una mica de pilates i anar al fisio” per a poder carregar amb l’estendard.

Aquesta bandera, que data de 1928, pes 18 quilos, i es porta gràcies a una banda que carrega el pes en un dels muscles. Al seu pas, en general, rep l’aplaudiment dels convidats. No obstant això, cap als polítics és diferent: els representants de PSPV, Compromís i Unides Podem són reben esbroncs, no aplaudiments com el PP i Ciutadans, per part de reduïts grups amb simbologia d’extrema dreta.

Per l’acalde de la ciutat, Joan Ribó, el 9 d’Octubre i la processó és una oportunitat per a “reivindicar la voluntat de ser una Comunitat Autònoma amb una personalitat, llengua i cultura pròpies”. Just abans d’iniciar la ruta, ha indicat la siguralidad valenciana en el positiu, però també en les inversions “necessàries” que no arriben des de l’Estat, com un major impuls al Corredor Mediterrani o arranjament de l’infrafinançament valencià.

Entre la plaça de l’Ajuntament i la cantonada de Vicent Màrtir amb la Pau i Plaça de la Reina, Català no ha descansat l’estendard. Aquest lloc ha sigut el triat perquè, durant uns minuts, la política torrentina descansara la càrrega a la qual se sotmet el seu muscle dret. Un pes que, va assegurar un dia abans, es fa “més lleuger” per la “càrrega emocional“.

“Confiança en nosaltres mateixos”

Enguany, malgrat alguns crits puntuals, la processó ha sigut la més tranquil·la des de 2015. Amb unes elevades temperatures, banderes i víctors, la Real Senyera s’ha traslladat fins a l’estàtua de Jaume I en el Parterre, on el líder del PP Pablo Casado, i el President de la Generalitat, Ximo Puig, s’han acomiadat.

Per a Puig, aquest és un dia que es viu “amb emoció” i “amb ganes de fer visible la convivència”. Ha ressaltat que és una jornada per a ressaltar “aqueixa ambició de futur que té aquesta terra d’igualtat i d’hospitalitat”. “Hui és un dia d’alegria però també de reivindicació d’aquelles qüestions pendents, especialment el finançament. Però també un dia de confiança en nosaltres mateixos, el poble valencià“, ha asseverat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset + 9 =