25n
25N
25N

Així ha sigut el procés de primàries de Compromís

34.558 personas han participado para conformar las listas de la formación

Així ha sigut el procés de primàries de Compromís
12/03/2019 -

L’Alcalde de València, Joan Ribó, va qualificar ahir el procés de primàries de Compromís com un èxit perquè, assegura, han aconseguit “una candidatura democràtica i participada com no s’ha fet una altra en la Comunitat ni Espanya”.

Encara que es va iniciar abans, el procés ‘públic i mediàtic’ de la votació es va iniciar dissabte passat 2 de març. En un gran acte en el Complex Esportiu-Municipal La Petxina, les principals cares de Compromís van anunciar els inscrits per a participar en les primàries. El partit valencianista va obrir, el 9 de febrer, les inscripcions per a participar en unes primàries obertes per a l’elecció de les llistes nacionals, autonòmiques i locals. Tot aquell major de 16 anys que s’inscriguera en el cens podria participar en la votació. En el moment d’anunciar l’inici del procés el mateix 9 de febrer, Oltra ja va anunciar la seua intenció de presentar-se. Tot això després d’assenyalar que el reglament de primàries va ser aprovat per més del 90% dels màxims òrgans dels partits de la coalició.

Des de l’inici de les inscripcions fins a la presentació en La Petxina, es van iniciar els actes de la campanya electoral pròpia de Compromís. Clara Ferrando i Pere Fuset van ser uns dels primers a presentar la seua candidatura. La van seguir Glòria Tello, Ribó, Carlos Galiana i uns altres. En l’acte de Ribó, el 22 de febrer, li van acompanyar a més la resta de candidats a la llista a l’Ajuntament. ja llavors va assenyalar el que, al seu judici, era un “exemple de democràcia davant la ciutadania”. El sistema de primàries obertes va ser, des de l’inici, reivindicat pels seus principals actors. El principal candidat -llavors pre- de la formació per al Congrés, Joan Baldoví, va assenyalar el 15 de febrer que les primàries són “un senyal d’identitat” de Compromís.

Dins del procés, Alacant era ‘especial’. Es tractava de l’única circumscripció ‘important’ en la qual varis candidats es presentaven com a cap de llista -a València i la Comunitat, per exemple, ni Ribó ni Oltra van trobar competència-. Sis persones es van presentar per a encapçalar la formació alacantina.

“És encoratjador veure la quantitat de persones que s’han apuntat”, va assegurar la Vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra. 49.727 persones van voler formar part de les primàries. Amb aqueixes quasi 50.000 persones van superar el rècord de 2015 en 10.000 inscrits. “Enfront d’altres partits que fer primàries ‘light’ que només trien cap de llista o no tenen aqueix sistema, en Compromís posem la democràcia en el centre de la nostra actuació política. Vam demostrar que som tecnologia punta, som democràcia avançada“, va ressaltar Oltra. Diferents candidats i candidates van valorar llavors el procés, que tots coincidien a veure com un assoliment.

Pocs dies després de presentar les dades d’inscrits com una victòria, un correu va arribar a tot el cens. Des d’un enllaç en el missatge i correctament identificats, podien votar per internet del 6 al 8 de marzo. Es tractava d’una web on, després de seleccionar els candidats i candidates, calia validar la votació amb un codi que Compromís enviava per SMS. Després d’això, si es preferia el mètode tradicional, es podia votar de forma presencial el 9 de març. Va ser el mètode triat per les principals cares de la formació, com Oltra, Ribó i Baldoví, que van acudir junts a votar.

En les diferents votacions els inscrits van trobar dos models. Primer, havien de triar al cap de llista i, després, fer una relació d’ordre per a la resta de la candidatura. Encara que pot deixar-se part de l’ordre en blanc, perquè es registrara el vot havia d’omplir-se, com a mínim, un 25% de les opcions de la llista.

El diumenge 10 de març es van donar a conéixer els resultats. Un total de 34.558 persones van votar, quasi un 71% dels inscrits des del 9 de febrer. Després d’aplicar “dos aspectes fonamentals” d'”equilibri de sexes i pluralitat de la formació”, en paraules de Ribó, les llistes van quedar conformades. Entre els votants, la majoria van triar la modalitat online. Només 5.323 persones, un 15,5%, van votar presencialment en alguna de les 119 meses electorals de la Comunitat Valenciana.

Oltra repeteix com a candidata a la presidència de la Generalitat, igual que Va robar a l’alcaldia de València i Baldoví al Congrés. Fuset va ser el candidat amb més vots en la llista municipal de València, encara que per la paritat i pluralitat de formacions estarà en quart lloc.

Ribó, després de presentar ahir als mitjans els components de la llista municipal, es va mostrar orgullós del procés: “Volem revalidar i consolidar el Govern de la Nau”. Assegura que, en les pròximes eleccions, sense atrevir-se a dir un número, eixiran a l’ajuntament “9 més ‘nosequantes'” persones per Compromís. Un moment que van decidir recordar amb un ‘selfie’.

https://twitter.com/CompromisVLC/status/1105072819501703169

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze + sis =

escalante
Informacion coronavirus