La Processó Cívica recupera la normalitat amb un recorregut de la Senyera entre aplaudiments i víctors

Persisteixen xiulades i càntics contra polítics i les referències a Catalunya en un camí amb forta presència policial

La Processó Cívica recupera la normalitat amb un recorregut de la Senyera entre aplaudiments i víctors
09/10/2018 -

La Processó Cívica del 9 d’Octubre ha recuperat enguany gran part de la normalitat que es va veure alterada en 2017 en un recorregut en el qual ha predominat la unanimitat dels assistents sobre l’ensenya, amb aplaudiments, víctors i constants crits de ‘Visca València’ al seu pas. Les proclames i xiulades contra les autoritats de la Generalitat i l’Ajuntament de la ciutat han persistit, però s’han entremesclat amb altres ciutadans que mostraven únicament el seu afecte a la bandera valenciana.

La comitiva ha realitzat enguany el seu tradicional recorregut des del consistori de la capital valenciana fins al Parterre amb la Reial Senyera –portada en aquesta ocasió per la tinent d’alcalde i portaveu del grup municipal socialista, Sandra Gómez– com a protagonista.

La Reial Senyera ha completat el seu tradicional recorregut des del seu descens en vertical de l’Ajuntament (la tradició diu que no s’inclina davant ningú) fins al Parterre, per al seu posterior retorn a l’Ajuntament i la mascletà amb la qual s’ha tancat aquest acte emmarcat en el dia de la Comunitat Valenciana. L’ensenya ha baixat al só de la Marxa de la Ciutat i, abans d’iniciar el seu camí, s’han interpretat els himnes autonòmic i espanyol, entre aplaudiments i càntics de ‘Viva Espanya’.

Després de l’ensenya han realitzat el recorregut el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la vicepresidenta, Mónica Oltra; consellers com Vicent Soler, Manuel Alcaraz, Rafael Climent Gabriela Bravo o Ana Barceló; el president de les Corts, Enric Morera; el delegat del Govern a la Comunitat, Juan Carlos Fulgencio; el president de la Diputació de València, Toni Gaspar; a més de diputats autonòmics, provincials i de les Corts espanyoles, alts comandaments de les forces de seguretat, representants d’associacions culturals o la fallera major de València, Rocío Gil, entre altres.

OFRENA FLORAL

Després del seu descens, la Reial Senyera ha iniciat el seu camí cap al carrer Sant Vicent. Després, la comitiva ha seguit el seu camí pel carrer de la Pau, ha passat per la plaça de la Reina, on Gómez s’ha detingut davant la catedral, fins a arribar als jardins del Parterre, on s’ha procedit a la tradicional ofrena floral als peus de l’estàtua de Jaume I, seguida d’una nova interpretació dels himnes, acompanyats d’un respectuós silenci i un coral aplaudiment final.

Finalment, la bandera de la Comunitat ha reiniciat el seu camí pels carres de Pintor Sorolla i Barques en el seu retorn a l’Ajuntament, on ha tornat a ser alçada per a tornar a ser acollida per la casa consistorial. La pólvora ha sigut l’encarregada de donar conclusió a la processó cívica d’enguany amb una mascletà.

Quant al públic, els aplaudiments habituals s’han entremesclat enguany amb alguns esbroncs, xiulades i insults en parts del recorregut i referències puntuals a la situació de Catalunya, com ‘Fora, fora’ o ‘No als Països Catalans’ i una pancarta amb el lema ‘Jo també porte un llaç groc’, amb el dibuix d’una soga.

Els bombers forestals també han aprofitat el pas de les autoritats per a reclamar “una ocupació digna i estable” i han lluït diverses pancartes en les quals es podien llegir missatges contra el Govern i Tragsa.

També hi ha hagut ànims i aplaudiments de part dels assistents amb crits d ‘alcaldessa, alcaldessa’ a la portaveu del PSPV en l’Ajuntament de València, Sandra Gómez, o els ‘vives’ dirigits a la Policia Nacional.

“SÍMBOL QUE UNEIX A TOTA LA NOSTRA TERRA”

Després de finalitzar la Processó Cívica, la portadora de la Reial Senyera, Sandra Gómez, s’ha mostrat “emocionada i molt il·lusionada” de “tenir el tremend honor de ser la portadora de la nostra Senyera, el símbol que uneix a tot el poble valencià i que representa la nostra cultura, la nostra tradició i la nostra identitat valenciana”.

La portaveu socialista ha explicat que ha portat “molt bé” l’ensenya, malgrat que ha hagut de detenir-se en un parell d’ocasions perquè li la col·locaren bé, i ha assegurat que els moments més emotius han sigut l’arribada al Parterre i la baixada de la Reial Senyera des de la balconada de l’Ajuntament.

Per la seua banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat que la Processó Cívica “a poc a poc es va normalitzant”, atés que “comparant-la amb les d’altres anys ha funcionat molt més normalment”. A més, ha posat en valor la “diversitat” de València i ha subratllat que “valencians som tots els que vivim, treballem i volem aquesta terra”.

A més, ha reivindicat en aquest 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, que tant l’autonomia com la capital ha de deixar de ser “l’aneguet lleig de les inversions de tota Espanya”. “Els valencians no volem ser més que ningú, però sí com la resta dels espanyols”, ha emfatitzat.

Des del grup municipal de València en Comú, han valorat “positivament” en un comunicat “l’increment de seguretat”, que “ha evitat incidents lamentables com els del passat any” i han apuntat que el 9 d’Octubre és “una bona data per a mostrar la diversitat del nostre país”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 3 =

sagunt a escena 2019
turismo salou