25n
25N
25N

Processats el exalcalde del PP de Moncada i un exedil per hipotecar 6 parcel·les municipals després de vendre-les

Les diligències han sigut arxivades per a altres 16 investigats, entre ells, deu edils que formaven part de la corporació local

Processats el exalcalde del PP de Moncada i un exedil per hipotecar 6 parcel·les municipals després de vendre-les
24/09/2019 -

El titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 1 de Montcada ha obert procediment abreujat contra l’exalcalde del PP de Montcada en 2013, Juan José Medina, i l’exregidord’aquesta localitat Miguel Gallego, així com contra el qual fóra gerent d’una empresa municipal, per presumptament hipotecar sis parcel·les de l’Ajuntament que havien sigut venudes amb anterioritat.

Segons el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, el magistrat considera que aquests fets, ocorreguts el desembre de 2013, podrien ser constitutius d’un delicte d’estafa i un delicte de prevaricació.

En canvi, el jutge ha decretat el sobreseïment de les diligències per a altres 16 investigats -deu edils que formaven part de la corporació en aqueixa època i sis antics membres del consell d’administració de la citada mercantil- al no constar indicis de criminalitat contra ells.

L’acte, datat el passat 16 de setembre, reflecteix que l’empresa Promoció Econòmica de Montcada SA, PEMSA, el soci únic de la qual era l’Ajuntament de Montcada, va formalitzar entre desembre de 2010 i gener de 2012 contractes privats de compravenda respecte a sis terrenys municipals amb la finalitat de desenvolupar un polígon industrial.

El jutge relata que aqueixes operacions van ser realitzades pel gerent de PEMSA en nom de l’entitat i “seguint les instruccions” de l’alcalde -i alhora president del consell d’administració de l’empresa- i del regidor d’Hisenda, que exercia com a vicepresident d’aquest consell.

El 2 de desembre de 2013, el Ple de l’Ajuntament de Montcada va aprovar autoritzar a PEMSA al fet que formalitzara un préstec hipotecari amb una entitat bancària per import d’1.865.000 euros “a l’efecte de solucionar els problemes econòmics pels quals travessava la mercantil municipal, per a això s’oferia com a garantia les referides sis parcel·les que havien sigut venudes prèviament”, continua la resolució judicial. L’escriptura pública de la hipoteca va ser atorgada l’endemà de l’acord plenari.

El magistrat entén que aqueixos fets “podrien suposar indiciàriament un delicte d’estafa” comés pels tres investigats, en haver-se alienat les parcel·les per part de PEMSA i gravat les mateixes amb una hipoteca “quan ja no es tenia poder de disposició sobre elles”.

“D’altra banda, no pot descartar-se que els fets investigats puguen ser constitutius d’un delicte de prevaricació”, agrega el titular del jutjat en relació a l’exalcalde i a l’exregidor. “Els càrrecs públics que hagueren autoritzat la constitució d’hipoteca sobre unes parcel·les prèviament venudes, amb coneixement d’aquestes alienacions anteriors, podrien haver incorregut en una decisió arbitrària, manifestament contrària a l’ordenament jurídic”, concreta.

El jutge creu que no resulta “admissible” l’al·legació que l’acord municipal sobre la constitució de la hipoteca comptava amb l’informe favorable de la secretaria municipal i de la Intervenció, “perquè aquests òrgans tècnics desconeixien la compravenda prèvia de les parcel·les” perquè aqueixa “informació rellevant els hauria sigut ocultada pels investigats –que el TSJCV identifica amb les inicials–, malgrat el seu coneixement d’aquesta”.

En canvi, el titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 1 de Montcada acorda el sobreseïment provisional de la causa per a altres sis investigats que formaven part del consell d’administració de PEMSA, al no constar “el menor indici que participaren en la constitució de la hipoteca sobre les finques”.

De la mateixa manera, arxiva les actuacions respecte a deu regidors del consistori que van votar a favor de la constitució de la hipoteca perquè no hi ha “cap indici que puga portar a la conclusió que coneixien la venda prèvia de les finques”.

L’acte, que pot ser recorregut tant en reforma com en apel·lació, contempla l’obertura d’una peça separada de responsabilitat civil i emplaça a la Fiscalia i a les parts acusadores personades en el procediment al fet que sol·liciten l’obertura de judici oral, el sobreseïment de la causa o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries en el termini de deu dies.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 5 =