Processats Rus, el subdelegat del Govern i altres 24 persones pels 'zombis' en Imelsa i Ciegsa

Guardar

alfonso rus
alfonso rus

La jutgessa substituta del Jutjat d'Instrucció número 18 de València, encarregada del conegut com a cas Imelsa, ha processat a l'expresident de la Diputació i del PP de València Alfonso Rus, a l'actual subdelegat del Govern a València, Rafael Rubio i a altres 24 persones més per les contractacions presumptament irregulars en les empreses públiques Imelsa i Ciegsa.

Al costat de Rus, figuren encausats en aquest procediment --les peces separades B i F-- l'exsecretari autonòmic Màxim Caturla; l'exdiputat provincial Salvador Enguix (PP), dos exalcaldes i un exregidor. La magistrada considera que els fets poden ser constitutius de delictes de pertinença a organització criminal, prevaricació, malversació i falsedat documental.

L'acte --facilitat pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana--, que pot ser recorregut en reforma i/o apel·lació, dóna deu dies a la Fiscalia i a les acusacions personades en les diligències perquè formulen escrit d'acusació i sol·liciten l'obertura de judici oral, el sobreseïment o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries.

Segons es recull en la resolució, Alfonso Rus, el seu llavors cap de gabinet, Emilio Llopis, l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, i Màxim Caturla van utilitzar dita mercantil "en benefici propi" i van contractar treballadors "per a respondre a favors sol·licitats per terceres persones".

En molts d'aqueixos casos els empleats tenien la condició d'assessors de membres del consell d'administració d'Imelsa, però no van desenvolupar cap treball per a l'empresa.

En la realització d'aquestes contractacions van col·laborar presumptament altres investigats com la llavors directora de Recursos Humans i el director financer d'Imelsa, María Gracia Escrihuela i José Enrique Montblanc, respectivament.

Segons consta en un informe de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat unit a les actuacions, eixes incorporacions de personal "es van fer obviant el procediment que garanteix els principis d'igualtat, mèrit, capacitat, publicitat, transparència i imparcialitat" i tampoc van respectar les limitacions imposades en les Lleis de Pressupostos Generals entre els anys 2009 i 2014.

La jutgessa apunta al fet que no existia en Imelsa --fins a novembre de 2015-- ni una relació de llocs de treball ni una estructura orgànica, ni cap instrucció o norma per la qual fonamentara la contractació de personal.

La jutge enumera a 12 persones contractades en aquest període en Imelsa per ordre d'Alfonso Rus que van percebre salaris sense haver desenvolupat cap treball efectiu per a aqueixa empresa de la Diputació.

Entre eixes 12 persones, que estan igualment encausades, figuren des de l'alcalde de la localitat de Cofrents, Raúl Mateo Ángel Balufo, fins a un jugador del Club Esportiu Olímipic de Xàtiva, el club de futbol que presidia el propi Rus.

Com a exemple, el jugador del club va ser contractat en Imelsa en dos períodes, de setembre de 2008 a juny de 2009 i de juliol de 2009 a juliol de 2010 sense que fera cap treball. Va cobrar un total de 57.325,55 euros i va ser jugador de Xàtiva durant quatre temporades, coincidint aquests períodes amb les dues últimes temporades que va jugar per al club.

Una altra contractada era una mestressa de casa que va cobrar un total de 89.243,98 euros de l'empresa pública des de setembre de 2012 fins a abril de 2015. Figurava com a assessora. En la seua declaració va reconéixer que tenia dificultats econòmiques, que va demanar ajuda a Benavent, perquè els dos eren de Xàtiva, i que va començar a cobrar un sou sense treballar mai. Es va mostrar penedida.

Respecte a Raúl Mateo Ángel, va ser contractat des de març de 2008 fins a febrer de 2011 com a assessor d'Emilio Llopis. Va percebre en concepte de salaris i d'indemnització la suma de 109.441,32 euros "sense haver desenvolupat cap treball en Imelsa".

La instructora també qüestiona les retribucions per productivitat i dietes percebudes sense justificació entre els anys 2011 i 2014 per Benavent, Esrihuela i Montblanc, que ascendeixen pel primer dels conceptes a 56.648, 97.125 i 82.162 euros, respectivament.

CONTRACTES EN CIEGSA

D'igual manera, l'acte refereix altres cinc contractacions presumptament irregulars en Ciegsa, l'empresa de la Generalitat Valenciana dedicada a la construcció de col·legis i instituts, el conseller delegat dels quals entre 2003 i 2007 va ser el també secretari autonòmic d'Educació Màxim Caturla.

Entre aquests cinc contractats de Ciegsa entre els anys 2004 i 2005 destaquen el que fora alcalde de la població de Llosa de Ranes pel PP Evaristo Aznar i l'exregidor de l'Ajuntament de Requena per aquest partit Manuel Gómez.

El primer, Aznar, va ser contractat el febrer de 2004 fins a maig de 2005 per a un lloc de cap de la Unitat Administrativa i el seu salari mensual era de 22.322,96 euros anuals.

Per part seua, Gómez --segons recull l'acte-- va ser contractat l'octubre de 2005 com a treballador indefinit amb la categoria d'oficial administratiu i retribució anual de 18.866,09 euros bruts. Va causar baixa per jubilació el setembre de 2009.

Destacats