Podem i Compromís acusen al PSPV de trencar el seu pacte pels privilegis dels expresidents

Manolo Mata, del PSPV, assegura que les incompatibilitats d’ocupar el càrrec imposen molts límits perquè puguen treballar després del seu mandat

Guardar

botanic
botanic

Podem ha proposat reformar la Llei d'estatut d'expresidents de la Generalitat Valenciana i amb açò, ha provocat tota una revolada de reaccions entre els diversos partits polítics. I és que Compromís, Podem i PSOE s'han dividit sobre la qüestió de quins privilegis pot tenir un antic president.

La primera de les línies que contempla la iniciativa de Podem és la d'eliminar l'oficina a la disposició dels expresidents i els dos llocs de treball amb funcions d'assessorament i un xofer personal.

A açò se suma la reforma perquè els expresidents siguen membres del Comitè Econòmic i Social (CES) en compte del Consell Jurídic Consultiu (CJC) i oferir la possibilitat de la revocació parlamentària quan existeix una condemna ferma per delicte contra l'administració pública ocorreguda abans, durant o després del seu mandat.

A més, es proposa que en un termini de sis mesos des de l'entrada en vigor d'aquesta reforma els exmandataris que s'hagueren acollit als drets fixats en la llei anterior haurien de presentar una memòria justificativa de la dotació pressupostària per a la seua oficina de suport als Corts per a rendir comptes.

No obstant açò, les esmenes presentades pel PSPV i el PP s'han aprovat amb l'abstenció de Compromís i Podem, per la qual cosa s'han eliminat els articles sobre el CES, s'ha introduït una altra vegada l'oficina de suport i els dos llocs de treball i seguretat, encara que els expresidents hauran de donar comptes en un informe anual d'activitats.

En aquest sentit, PSPV ha defensat la "dignificació" d'aquestes persones i ha rebutjat prendre decisions "de càstig". Així, Manolo Mata ha respost que l'estricte règim d'incompatibilitats “impossibilita que qualsevol expresident puga treballar llevat que siga funcionari i torne a la seua plaça” i ell no és partidari d'indemnitzar-los “per no fer res”, sinó que creu millor que estiguen en el CJC i donen compte dels mitjans dels quals fan ús.

No obstant açò, els seus socis del Botànic consideren que no compleixen amb el que van acordar per a signar el seu pacte i volen acabar amb aquests privilegis, per la qual cosa votaran en contra en el ple si l'articulat es manté.

Fabiola Meco, de Podem, ha reiterat que no és un tema que torne a portar als Corts per "obsessió", sinó perquè amb l'actual legislació s'ha gastat 1 milió d'euros sol fins a febrer d'enguany, "una barra lliure sense rendició de comptes". A més, considera necessari prendre una decisió per a "evitar presidents indignes i condemnats que seguisquen lucrant-se a costa dels valencians".

Mireia Mollà, diputada de Compromís, ha defensat que els expresidents puguen posar al servei de la societat la seua experiència i coneixements en el CES però ha matisat que la discrepància és “que en el CJC i en el CES no. La qüestió és la retribució i les prerrogatives del CES” i ha instat a obrir el debat sobre “el tracte econòmic” que se li pot donar a un expresident.

Arxivat a:

Destacats