25n
25N
25N

La presó de Picassent posa en marxa un taller perquè els penats puguen demanar perdó a les víctimes

La presó de Picassent posa en marxa un taller perquè els penats puguen demanar perdó a les víctimes
19/05/2021 -

El Centre Penitenciari de València-Antoni Asunción acaba de posar en marxa el taller ‘Diàlegs Restauratius’ per a la reinserció dels penats a través de la justícia restaurativa, complement de la justícia penal ordinària.

Huit interns de la presó de Picassent han sigut seleccionats per a participar en el programa, en el qual se’ls prepara per a l’assumpció de la responsabilitat en el delicte comés, el penediment i la reparació, almenys simbòlica, del mal causat.

El taller, del qual estan exclosos els condemnats per violència de gènere i aquelles persones amb patologies psiquiàtriques, es durà a terme per part de l’associació de mediació CONCAES que, durant 10 sessions, prepararà als interns. A mesura que s’avance en el programa i es determine quins condemnats estan preparats, els mediadors contactaran amb les víctimes per a oferir-los la possibilitat de participar en una trobada restaurativa, de manera voluntària i confidencial, concorde a l’Estatut de la Víctima.

En cas de consentiment, CONCAES també treballarà amb les víctimes, en una o diverses sessions, a fi de preparar la trobada -última fase de la Justícia restaurativa- que es produirà en presència del mediador, en l’àmbit penitenciari o fora d’ell, segons desig de la víctima.

La justícia restaurativa sorgeix com a complement al sistema de Justícia ordinària amb la idea d’oferir, tant a víctimes com a victimaris, la possibilitat de dialogar sobre el delicte i les seues conseqüències, aprofundir en l’assumpció de responsabilitat dels qui el van cometre i acordar la reparació del mal causat de manera real o simbòlica.

Segons les experiències realitzades en aquest àmbit, són múltiples els beneficis per a les víctimes: possibilitat d’explicar la seua vivència del delicte i les seues conseqüències, facilitar l’oportunitat de la petició de perdó, la reparació del mal o de tancar el procés interior.

També suposa un important avanç en el procés de reinserció dels condemnats, encara que la participació en el programa de Justícia restaurativa no supose, no obstant això, efectes sobre la pena imposada ni beneficis penitenciaris.

Els tallers ‘Diàlegs Restauratius’ van començar a impartir-se en 2016, però només per a aquells penats a condemnes alternatives a la presó o els que es trobaven en l’última fase de l’execució de la condemna privativa de llibertat: el tercer grau.

En 2019 es va produir un salt qualitatiu en introduir la mediació a l’interior de les presons per a delictes de caràcter greu. Els tallers de justícia restaurativa van començar aquell any en els centres penitenciaris de Sevilla, Valladolid i Burgos. Al llarg de 2021 ja seran presents en els centres de 14 comunitats autònomes, a més de les presons de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 − dotze =