25n
25N
25N

La Llei de Joc valenciana posarà 'vedat' a la seua massificació en barris humils i al costat de centres escolars

Des de la patronal critiquen la “inseguretat jurídica” que resultarà d’ampliar la distància entre locals a 1.000 metres i a 250 de col·legis

Casa d'apostes al costat de la Finca Roja / Google Maps

La Llei de Joc valenciana posarà 'vedat' a la seua massificació en barris humils i al costat de centres escolars
01/10/2019 -

Una nova Llei que aborde la massificació de les cases d’apostes i la seua incidència en la població i ludopatia, especialment entre la gent jove. Aquest és l’objectiu resumit de l’Avantprojecte de Llei del Joc de la Comunitat Valenciana. Una norma que ara, després de la paralització de les Eleccions Autonòmiques, tornarà a les Corts per a la seua tramitació. Cal centrar-se en la “proliferació descontrolada” i l'”alarmant augment” associat de la ludopatia, va assenyalar la setmana passada el síndic de Compromís, Fran Ferri.

La normativa actual de Regulació del Joc, de 1988, ofereix unes condicions més laxes respecte a altres territoris de l’Estat, que ha resultat a ser un dels territoris amb més cases d’apostes en relació amb els habitants. El mapa de locals de només una de les cases d’apostes, Codere -oficial del Reial Madrid-, és capaç de dibuixar la silueta de la Comunitat. Només una de totes les cases d’apostes que han proliferat.

Des de la patronal del joc, Cejuego, minimitzen el problema de la ludopatia associada a aquest tipus de salons: “només” afecta el 0,3% de la població, prop de 15.000 en la Comunitat. Des de la Universitat de València (UV) l’anàlisi és diferent: l’addicció al joc és un problema que, amb la proliferació de les cases d’apostes esportives, tant físiques com online, creix. Una relació directa.

Codere a Espanya.

Segons van apuntar des de la Unitat de Joc de la UV, la relació entre les cases d’apostes i l’augment de l’addicció “s’ha pogut constatar científicament“. L’estudi, amb Mariano Chóliz i Miguel Mazón al capdavant, va entrevistar 5.000 joves de la Comunitat Valenciana, d’una edat entre 15 i 19 anys. D’aquests, 2.700 -és a dir, un 54%-, van assenyalar haver apostat; encara que la Llei vigent ho prohibeix, es comencen a desenvolupar problemes a edats primerenques. Segons l’estudi, un 2% dels menors estan en risc de desenvolupar ludopatia, una xifra que augmenta fins al 5% entre els 19 i 19 anys; molt superior a les xifres que maneja la patronal, interessada en la proliferació de les apostes.

En resposta a Ferri, que demandava un major control sobre el tema, el President de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar la “pròxima” volta a les Corts de la futura Llei de Joc. “El Consell no és indiferent. Treballa en diferents fronts per a combatre’ls. La nova Llei de Joc, en les pròximes setmanes, entrarà de nou en aquest parlament”, va assenyalar Puig.

Zones d’influència per a salons i casinos

És relatiu a les distàncies on sembla estar, fins ara, la principal discrepància entre el projecte del Botànic i el lobby de les cases d’apostes. Segons es detalla en l’avantprojecte, s’establirà annex a la Llei un reglament que “determinarà les condicions de funcionament dels establiments”, així com les “prohibicions d’accés” i les “zones d’influència”; els radis entre aquestes i respecte a altres entitats -com a col·legis- en les quals es poden situar.

Al principi, es van plantejar 700 metres entre locals i a un mínim de 150 de centres escolars. Després de diverses esmenes, les xifres plantejades se situen en 1.000 i 250. Unes distàncies que, amb el caràcter retroactiu de la Llei, obligarà al tancament de locals. Segons la patronal, es traduirà en una “clamorosa inseguretat jurídica” que es traduirà, sense tindre dades concretes, en el tancament del “50% de les cases d’apostes en les grans ciutats”. Actualment hi ha 373 en la Comunitat.

Multa de 6.000 euros

Segons la Generalitat, entre 2013 i 2017 “s’han multiplicat per tres” la quantitat de persones que fan apostes en la Comunitat. La nova norma incorporarà “una revisió i enduriment del règim d’infraccions i sancions”, especialment, referent als menors d’edat. Que un menys entre a un local sense zona especialment adaptada a això comportarà una multa de 6.000 euros.

Una altra de les possibles mesures a aplicar després de l’aprovació de la llei és la instal·lació de comandaments a distància per a les màquines de joc dels bars. Així, d’una forma semblant a les màquines de tabac, es dificultarà encara més el joc als menors.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × quatre =