25n
25N
25N

La primera guanyadora del Premi Iturbi arriba a València per a commemorar "l'exitosa trajectòria" del concurs

La primera guanyadora del Premi Iturbi arriba a València per a commemorar "l'exitosa trajectòria" del concurs
21/09/2019 -

Elza Kolodin, primera guanyadora del Concurs Internacional de Piano de València, ha arribat a València per a actuar aquest dissabte en el Teatre Martín i Soler del Palau dels Arts, amb una selecció de peces de Chopin.

Amb motiu de l’edició commemorativa del Concurs Internacional de Piano de València, la Diputació de València presenta tota una sèrie d’activitats, recitals i concerts per a celebrar la reeixida trajectòria d’aquest concurs. Entre els pianistes que han escrit la història d’aquest certamen està, sens dubte, Elza Kolodin, la primera guanyadora d’aquesta competició, i que, des d’aquest dimarts, es troba a València, destaca la corporació provincial en un comunicat.

La premsa internacional ha destacat la seua “interpretació apassionada”, distingida pel “virtuosisme brillant” i una “mescla personal d’energia electritzant i poesia profunda”.

La seua carrera com a pianista va començar a l’Escola Especial de Música de Cracòvia. Després d’obtindre una beca de la Societat Chopin, va continuar els seus estudis en l’Acadèmia de Música de Varsòvia amb Ryszard Bakst i Zbigniew Drzewiecki. Després d’emigrar, la Fundació Albert Roussel li va permetre completar els seus estudis en la École Normale de Musique a París, en la classe de Thierry de Brunhoff, alumne avantatjat d’Alfred Cortot. Es va graduar amb la màxima distinció, la Llicència de concert amb la unanimitat del jurat.

Van seguir molts premis en concursos internacionals de piano: les competicions Busoni i Casagrande a Itàlia, la competició Schumann en Zwickau (Alemanya) i, a Espanya, el Maria Canals a Barcelona, José Iturbi a València, el Reina Sofia a Madrid i, finalment, el premi Jaén. També la van premiar els millors intèrprets de música espanyola i els seus concerts i recitals l’han portada a centres de música d’Europa, el Japó i els Estats Units.

JOSU DE SOLAUN

Un altre dels pianistes destacats serà Josu de Solaun, el primer i únic pianista espanyol a guanyar el màxim guardó d’aquesta competició, que actuarà el dia 20 de setembre en el Monestir de Santa Clara de Xàtiva, el 21 de setembre en el Teatre Martín i Soler del Palau dels Arts i el 22 diumenge 22 a la Casa de la Cultura de Montserrat. Interpretarà peces de Brahms, Debussy, Manuel de Falla, Enescu i Liszt. A més, estrenarà Mosaic Hispà de V. Chulià i Díptic per a Josu de S. Chulià, i impartirà una màster class en el Conservatori Municipal de Música de València dijous 19 a partir de les 16.30 hores.

Josu de Solaun és el guanyador del primer premi en el XIII Concurs Internacional de Piano George Enescu de Bucarest de 2014, la llista de premiats del qual inclou noms il·lustres del piano modern com Radu Lupu i Elisabeth Leonskaja. És l’únic espanyol guanyador del certamen en els seus quasi 60 anys d’existència. Així mateix, en 2006 va obtindre el màxim guardó en el XV Concurs Internacional de Piano de València Premi Iturbi, amb la qual cosa és l’únic pianista espanyol guardonat amb el primer premi en les 20 edicions del concurs.

En 2009 va rebre també el primer premi i el premi del públic en el Concurs de Piano de la Unió Europea celebrat a Praga, en el qual ho van triar com a representant d’Espanya i va tocar en la final amb l’Orquestra de la Ràdio Txeca el tercer concert de Rakhmàninov. Entre altres guardons, destaquen Helen Cohn Award, el Young Concert Artists de Nova York i els concursos Ricardo Viñes i Sant Sebastià a Espanya.

De Solaun és graduat de la Manhattan School of Music, on va estudiar de 1999 a 2011 sota la tutela de Nina Svetlanova i Horaci Gutiérrez. A Espanya, va estudiar piano amb Ricardo Roca, Maria Teresa Naranjo i Ana Guijarro, i composició amb Salvador Chulià.

UN INFLUENCER, LUKA OKROS

A més, el diumenge 22 de setembre serà Luka Okros qui actue a l’Auditori de Cullera. Aquest pianista, sense cap dubte mediàtic, interpretarà peces de Schubert i Liszt. Okros s’ha establit com un dels pianistes més prometedors de la seua generació. Els crítics han elogiat les seues actuacions “intenses, fortes i naturals, amb una creativitat impressionant”. S’ha guanyat una reputació internacional per la passió i l’emoció que aporta a les seues actuacions.

Luka Okros ha guanyat huit primers premis en les principals competicions internacionals de piano, inclòs el premi Internacional de Concurs de Piano de València Iturbi en el 2015, i ha actuat en algunes de les sales de concerts més grans del món, com la Het Concertgebouw d’Amsterdam, el Palau de la Música de València i el de Barcelona, la Carnegie Hall, Southbank Centre, Wigmore Hall, la Konzerthaus Berlin, Musiikkitalo, BOZAR de Brussel·les, l’Acadèmia de Música Ferenc Liszt a Budapest o la Wiener Konzerthaus.

En paral·lel a la seua carrera com a concertista de piano, Luka treballa en la creació d’un àlbum amb les seues pròpies composicions. Desenes de les seues obres es publiquen en Màster Music Publications. Com influencer en les xarxes socials, l’Instagram de Luka té més de 55.000 seguidors.

Tots els concerts que se celebren aquests dies a València dins de la programació de l’edició commemorativa dels Iturbi tindran caràcter gratuït. Les entrades es poden obtindre en el portal del Centre Cultural la Beneficència, i la Batlia Respon (96 388 25 25), en el cas dels recitals i concerts del Teatre Martín i Soler i l’Auditori dels Arts, així com la gala final en el Teatre Principal.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set − dos =

CCCC
torrent