25n
25N
25N

El primer tractat valencià d'escacs moderns celebra el seu 525 aniversari

El primer tractat valencià d'escacs moderns celebra el seu 525 aniversari
28/02/2020 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, ha rebut hui a l’Ajuntament als organitzadors del 525 aniversari del primer tractat valencià d’escacs moderns, el ‘Llibre dels jochs partits dels schacs en nombre de 100’, que va ser imprés el 15 de maig de 1495 a València. I és que les actuals regles dels escacs moderns “van ser concebudes i difoses des de València a la fi del segle XV”, la qual cosa suposa per a Ribó “un privilegi i un orgull”.

L’alcalde de València ha valorat el 525 aniversari que se celebra aquest any 2020 del ‘Llibre dels jochs partits dels schacs en nombre de 100’, imprés el 15 de maig de 1495 a València i que conforma el primer tractat tècnic d’escacs moderns. “Este exemplar demostra la importància de València en la història dels escacs moderns, ja que les noves regles, les actuals, van ser concebudes i difoses des de València a la fi del segle XV, el nostre segle d’or”, ha manifestat Ribó, qui ha remarcat que “aquesta obra va canviar la història dels escacs per complet”.

“Este idioma és universal: cada dia es publiquen centenars de llibres d’escacs a tot el món i, sobretot, es disputen diàriament milions de partides amb les regles valencianes, que es nuclearitzen en la creació de la nova dama o reina, la peça més poderosa del tauler, que va dinamitzar per complet el tauler”, ha explicat Ribó. L’alcalde de València ha assenyalat que aquest fet “va ser una primerenca revolució femenina” i que “l’origen valencià dels escacs valencians és un privilegi però també un deure, per a orgull de tots els valencians i les valencianes”.

Cal destacar que recentment es va inaugurar l’Espai Francesc Vicent 1495, en el Museu de la Impremta del Monestir del Puig de Santa Maria. A més, Alaquàs albergarà el museu d’Anatoli Karpov, qui ha reivindicat en nombroses ocasions l’origen valencià dels escacs moderns.

Els organitzadors de les activitats que es realitzaran en commemoració del 525 aniversari del tractat han atorgat un exemplar facsímil a l’alcalde de València de l'”únic exemplar que és a la biblioteca de l’Escorial que tracta de València, de la veritable inscripció i insígnia de la ciutat de València que data de 1692″, segons ha explicat José Antonio Garzón, historiador i investigador en el camp dels escacs i un dels organitzadors. El llibre, tal com ha avançat Garzón, estarà disponible ara a la Biblioteca Municipal Serrano Morales de València.

“Aquest 2020 tenim diverses activitats, perquè fa 525 anys d’un llibre que va canviar la història dels escacs, que es va imprimir a València, en valencià, i que difonia les noves regles dels escacs moderns que és l’actual”, ha comentat Garzón, qui ha reconegut que “va permetre que es coneguera anys després a Espanya i després a Itàlia els escacs moderns que havia brollat a València uns anys abans”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc − cinc =

lleida 2020
activem alfafar