25n
25N
25N

Pérez Garijo veu "fonamental" la lluita contra la corrupció per a aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible

Pérez Garijo veu "fonamental" la lluita contra la corrupció per a aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible
09/12/2019 -

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha apuntat aquest dilluns que la lluita contra la corrupció “és fonamental per a avançar en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”, coincidint amb la celebració del Dia Internacional Contra la Corrupció, una efemèride a la qual la Generalitat se suma des de 2015.

Sota el lema ‘Units contra la corrupció’, enguany la campanya posa l’accent en la relació entre la falta d’ètica en l’activitat pública i la dificultat que això suposa per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de l’ONU.

Pérez Garijo ha recordat que l’objectiu 16 de l’Agenda 2030 inclou metes com la lluita contra la corrupció basada en l’existència d’institucions eficaces i transparents que rendisquen comptes davant la ciutadania així com les garanties d’accés públic a la informació, ha informat la Generalitat en un comunicat.

Segons ha manifestat, la corrupció “entorpeix la gestió pública i resta recursos als serveis dirigits a la ciutadania”. “Els valors d’ètica pública, la reputació i la integritat són l’element que aporta legitimitat social al sistema. Des que la Generalitat es va sumar a la commemoració del Dia Internacional contra la Corrupció s’ha avançat en el desenvolupament d’un marc d’integritat per a les institucions valencianes”, ha agregat.

Per part seua, el director general de Transparència, Atenció a la Ciutadania i Bon Govern, Andrés Gomis, ha recordat actuacions iniciades durant l’anterior legislatura per la Conselleria i continuades en la present, com són la transparència en la gestió i la publicitat de totes les despeses, el codi de bon govern de la Generalitat, la regulació i el control de les incompatibilitats i dels conflictes d’interessos.

Igualment, ha destacat el foment de mecanismes d’integritat en la contractació pública i la regulació de l’activitat dels grups d’interés, igual que mesures de sensibilització com per exemple la promoció de la iniciativa empresarial per l’ètica i el bon govern.

“La transparència interpel·la també a la societat civil, als actors econòmics i socials, als mitjans de comunicació i, en definitiva, a tota la ciutadania per a millorar la qualitat democràtica”, ha agregat el director general, qui ha aprofitat també per a animar a la ciutadania a “fer efectius els seus drets” pel que fa a aquesta matèria.

La consellera ha emfatitzat així mateix el repte de “passar de la transparència entesa com el compliment de les obligacions legals al desenvolupament d’una cultura de la transparència i la integritat que impregne tota l’activitat pública i reforçar d’aqueixa manera la càrrega ètica del servei públic”.

De la mateixa manera, Rosa Pérez Garijo ha reafirmat el compromís de la Generalitat i de la Conselleria que dirigeix en la construcció d’institucions públiques íntegres i transparents, motiu pel qual ha anunciat que es continuaran promovent polítiques i pràctiques per a la prevenció de la corrupció, el foment de la transparència i la rendició de comptes en l’activitat pública, la prevenció dels conflictes d’interessos o l’impuls dels codis de conducta i d’integritat en la contractació i en la gestió pública, entre altres, i afavorint la participació de la societat.

D’igual manera, ha indicat també que s’està treballant en projectes de formació i sensibilització per a personal i càrrecs públics dins del marc del Pla Biennal de Transparència 2019-2021 i que a més s’impulsarà una nova llei de transparència i bon govern per a avançar en la matèria i també en l’extensió dels codis ètics.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 2 =

art en blanc