25n
25N
25N

Dos mesos i mig de participació ciutadana per a "decidir" València

La Regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, ha presentat els nous Pressupostos Participatius 2019-2020

Dos mesos i mig de participació ciutadana per a "decidir" València
16/10/2019 -

Dos mesos i mig. En aquest espai curt de temps, l’Ajuntament durà a terme uns nous Pressupostos Participatius, aquesta vegada “en clau de ciutat”; projectes que, encara que estiguen situats en districtes o barris concrets, tindran una transcendència que anirà més enllà: “Qualsevol pot participar. Un ciutadà, un vot”.

La Regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, ha presentat la nova plataforma que recollirà tot el procés; des de la presentació de propostes a la seua aprovació. “Cal recalcar l’important esforç que s’ha fet per a fer la web més accessible”, ha assenyalat mentre navegava per ella. Una web renovada de decidimVLC que detalla, de manera “neta i ordenada”, totes les fases.

Tal com ha anunciat Vàlua, “des de hui mateix”, fins al 30 de novembre, qualsevol ciutadà pot registrar-se en la plataforma i presentar les seues propostes. “Apostem, com a model de participació, per un decidimVLC dirigit a inversions de proximitat. Ens agrada que la gent propose i reivindique les seues necessitats”, ha assenyalat. No obstant això, en aquesta ocasió, donats els “temps i formes” que han generat la convocatòria electoral municipal, estarà “enfocat a projectes de ciutat”.

A diferència de les edicions anteriors, els ciutadans i ciutadanes que vulguen fer arribar les seues propostes podran acompanyar-ho d’imatges i documents. “Així en la següent fase, que els serveis tècnics han de validar les propostes, poden comprendre-les millor”, assenyala la Regidora. Així, assegura, es minimitzarà la possibilitat que una proposta es quede arrere en la validació per no entendre-les bé i creure-la inviable.

L’estudi de viabilitat es durà a terme entre el 7 de novembre i el 4 de desembre, una setmana després de la setmana extra de suports a principis de mes -en la qual ja no es poden presentar propostes-. Així el 5 de desembre, en tot just un mes i mig, la ciutadania tindrà 17 dies per a donar suport a les millors propostes que hagen rebut el ‘segell de viabilitat’ dels serveis tècnics.

200 o 100 vots

L’Ajuntament, com a tal, també presenta propostes. “Són projectes que, entenem, no estaven en el nostre programa electoral”, assenyala. Així, no es tracta de les inversions amb les quals es “van comprometre” i que es finançaran per la via ordinària, sinó altres aliens al programa polític de les formacions i el Rialto. Com a exemple d’algunes de les propostes del Consistori, Vàlua ha destacat la construcció d'”arbres de vent i solars per a parcs públics”, per a així respondre a la demanda d'”adaptació al canvi climàtic“.

També des de la casa consistorial s’ha proposat crear una seu per a la Unitat Gamma de la Policia Local, encarregada d’assistir a víctimes de violència masclista, o la construcció de dues noves escoletes municipals.

Perquè els projectes tiren avant i passen a l’etapa de validació, hauran de recaptar un mínim de vots. En el cas dels presentats per l’Ajuntament, hauran de recaptar 200. Quant als personals, seran la meitat, 100. Així, les propostes ciutadanes tindran major facilitat per a tirar avant.

Quant a la possibilitat que una proposta es ‘menge’ tot el pressupost disponible, Vàlua reconeix que “és possible”, però poc probable: “Hem vist com se sol donar suport als projectes que no requereixen la majoria del pressupost; es diversifica la inversió“.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 3 =