El Consell segueix reivindicant 1.325 milions per l'infrafinançament i els inclourà per quart any en els pressupostos

Els experts traslladen a la comissió mixta Consell-Corts que no hi haurà reforma del sistema de finançament abans de 2019

Guardar

presupuestos_generalitat_financiacion
presupuestos_generalitat_financiacion

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha assegurat aquest dilluns que continuen reivindicant al Govern central 1.325 milions d'euros per a pal·liar l'infrafinançament mentre es reforma el sistema, ja siga a través d'un fons extraordinari o mesures transitòries. De fet, aquesta xifra tornarà a aparéixer per quart any en els Pressupostos de la Generalitat per a 2019 "perquè és de justícia, són 1.325 milions reivindicatius, que posen el dit en la ferida de l'infrafinançament" i permeten "salvar, com a mínim, els serveis bàsics".

Així ho ha indicat als mitjans al final de la reunió de la Comissió Mixta Consell-Corts per a la reforma del sistema de finançament, a la qual han acudit, a més dels experts en la matèria, representants dels cinc grups parlamentaris. Un òrgan que, segons ha destacat el responsable d'Hisenda, no existeix en cap altra regió i és una mostra "de la singularitat de la situació valenciana" i de "tancar files en açò i no perdre'ns en el jardí".

Soler ha assegurat que mantenen l'exigència d'aqueixos 1.325 milions i ha indicat que està en contacte amb la secretària d'Estat d'Hisenda per a abordar aquest tipus de mesures extraordinàries o a través d'un fons de compensació. Ha recordat que el propi president del Govern, Pedro Sánchez, va parlar ja en el seu moment de mesures extraordinàries per a pal·liar la situació de les comunitats pitjor finançades.

Alguns grups com el PP, Ciutadans o Podemos han criticat que en l'última reunió es va acordar que el conseller traslladaria al Ministeri d'Hisenda aqueixa petició de fons de compensació i en la trobada d'aquest dilluns no se'ls ha contestat si ho ha fet o no.

Per a Soler, la reunió ha sigut "positiva" i s'han abordat "amb tota claredat" els "inconvenients i avanços" en la matèria. Segons ha recalcat, les reivindicacions de la Generalitat "són les mateixes que el primer dia, no ha canviat gens", però a Madrid "sí que han canviat les coses" reconeixent l'Executiu de Pedro Sánchez la necessitat d'abordar un "reequilibri vertical" dels recursos fiscals, alguna cosa que "no té precedent en la història de la democràcia espanyola postfranquista".

EL PP VEU UN "LLAVAT DE CARA"

Per la seua banda, el portaveu d'Economia del PP, Rubén Ibáñez, ha indicat que el Govern central "el que ha fet és ficar en el túnel de llavat als valencians", als quals es pretén "llavar la cara a canvi absolutament de res".

Sobre el fons de compensació, ha lamentat que "el conseller ha sigut incapaç de dir si ho havia demanat", però el que es constata és "que no ha arribat".

A més, ha incidit que "no s'ha solucionat gens, estem en el dia de la marmota, tornem a estudiar i reestudiar per mitjà d'experts, polítics, qui siga, el model de finançament, però el Ministeri d'Hisenda no es pronuncia absolutament en gens, no hi ha un calendari ferm" i "l'única cosa que sabem amb certesa perquè ho han dit els experts és que els pressupostos de 2019 no va a haver-hi un nou model de finançament".

CS CRITICA QUE NO HAJA PROPOSTA DEL GOVERN

Per la seua banda, el responsable d'Hisenda i Economia de Cs, Tony Woodward, ha lamentat després de la trobada que "més enllà de paraules i promeses, no hi ha cap proposta, damunt de la taula i concretada en paper, sobre la reforma del model de finançament autonòmic".

Ha reconegut el treball de l'alt comissionat per a visibilitzar els problemes de la Comunitat, però ha indicat que "la comissió mixta ha demostrat que estem on estàvem abans". "El Govern d'Espanya és el que decideix i en aquests moments no hi ha cap proposta concreta", ha afegit, al mateix temps que ha exigit "saber realment com es va a resoldre el problema del finançament".

PODEMOS: "DELS GESTOS Als FETS QUEDA MOLT"

El portaveu d'Economia de Podemos, David Torres, ha mostrat la seua satisfacció davant l'inici del debat polític sobre la reforma del model, ha remarcat la unitat entorn d'aquesta reivindicació i ha agregat que segueixen a l'espera que el Ministeri d'Hisenda presenten un document polític sobre el finançament, que fins ara "ni Montoro ni Montero han posat sobre la taula". "No sabem quin és la posició, dels gestos als fets queda molt", ha agregat.

Així mateix, ha destacat que els experts els han mostrat el seu pessimisme sobre la possibilitat que enguany hi haja un nou model, mancant un parell de mesos perquè acabe el 2018, i "han posat sobre la taula que si en 2019 no hi ha sistema de finançament haurien de donar-se una sèrie de mesures extraordinàries perquè es veja reconeguda la insuficiència financera que té la Comunitat".

Segons Torres, el conseller Soler ha de posar sobre la taula en el pròxim CPFF "les propostes que han fet els experts: que s'active el fons de compensació, que es recalcule la insuficiència que tenim i que es done un altre tractament a l'equilibri vertical". "Estem contents d'una banda, però insistim que la nostra posició ha de ser encara més dura, els propis experts diuen que la situació és insostenible".

PSPV I COMPROMÍS DESTAQUEN ELS AVANÇOS

Per la seua banda, el portaveu adjunt del PSPV, José Muñoz, ha qualificat de "molt positiva" la reunió i ha indicat que "es comença a visibilitzar el canvi de govern a Espanya" mentre la Comunitat segueix reivindicant en una postura "inamovible": "En l'altra part hi ha algú que ja agafa el telèfon".

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha explicat que els experts els han transmés que "la cosa avança positivament en els aspectes que volem però no avança a la velocitat que deuria" i tot el ràpid que desitjarien. "Sembla que abans de 2019 no hi haurà model de finançament, açò és una notícia negativa, és continuar en el de sempre", ha lamentat.

Arxivat a:

Destacats