Els pressupostos de 2020, preparats per a la seua aprovació en ple la setmana vinent després de superar la fase d'esmenes

En l'última sessió no ha tirat avant cap esmena de l'oposició i s'han canviat competències d'innovació de la AVI a l'IVACE

Guardar

Corts Puig
Corts Puig

El projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat per a 2020 ha quedat llest per a la seua previsible aprovació el pròxim 20 de desembre després de concloure aquest divendres la fase de debat d'esmenes parcials presentades pels grups, en la qual el Botànic II ha tornat a defensar la necessitat d'uns comptes com les plantejades mentre l'oposició (PP, Ciutadans i Vox) han incidit en què són "irreals".

El debat en la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda ha discorregut durant tres dies amb total normalitat, enfront de l'episodi viscut amb la llei d'acompanyament, i s'han sotmés a votació quasi 2.000 esmenes: 1.088 del PP, 673 de Ciutadans i 147 presentades per PSPV, Compromís i Unides Podem. La major part de modificacions al text proposades s'han dirigit a les seccions d'Educació, Sanitat i Agricultura.

Aquest divendres, en l'última jornada, no s'ha aprovat cap esmena de l'oposició. S'han debatut en primer lloc les plantejades al pressupost de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i s'han aprovat les dues propostes pel Botànic: una per a augmentar en una mica més de 2 milions la línia per a un pla d'intervenció integral sostenible al parc d'habitatges de la Generalitat perquè arribe a quasi 6 milions, i una altra per a crear una línia nova de col·laboració amb l'IVF per al finançament de la transformació sostenible d'espais, adscrita a autònoms i micropymes.

S'han rebutjat les 50 esmenes que plantejava el PP, que plantejava entre altres qüestions augmentar els diners destinats a ajudes per a pal·liar efectes de la DANA en els habitatges, un pla de xoc contra les okupacions irregulars, fomentar lloguers d'emergència i ampliar convenis amb ajuntaments per a les despeses derivades de fer front a l'emergència habitacional o una partida per a rehabilitar habitatges en comarques de l'interior i posar-les en lloguer.

Des de Unides Podem han qualificat de "decebedors" les esmenes perquè 39 d'elles redueixen recursos per a l'adquisició d'habitatge social i perquè dibuixen "la frontera entre dos models, el d'habitatge digne del Botànic i el de salvatgisme social que es dedica a pagar les Fórmules 1". El PP els ha recordat que la pròpia PAH critica l'acció del Consell i Podem ha retret que parlen en nom d'aquesta plataforma.

Tampoc s'han acceptat les 16 esmenes de Cs, que ha lamentat que el Botànic "viu d'eslògans, no de realitats", ha criticat l'execució del pressupost d'enguany i ha qualificat d'"exercici de postureo" que s'esqueixara Habitatge com a conselleria pròpia, "per a cobrir el desig de poder" de Podemos.

Entre les seues esmenes, la formació taronja plantejava dinamitzar l'habitatge buit de grans forquetes per a destinar-la a finalitats socials excloent mesures que comporten penalització fiscal o mesures per a controlar els preus abusius en lloguers regulant el mercat, però sense un preu de referència. "Ací es veu el seu vessant liberal", han assenyalat des del PSPV sobre aquest tema.

En la secció de Despeses Diverses, per part seua, s'ha aprovat una esmena dels grups del Botànic que rebaixa en 400.000 euros en transferències corrents, concretament en despeses de personal, per a destinar aqueixa quantitat directament a finançar la despesa de capital del Museu Tèxtil de la Comunitat Valenciana.

CANVIS DE L'AVI A l'IVACE

Quant a la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, no s'ha aprovat tampoc cap esmena de l'oposició (hi havia 16 del PP i 8 de Cs) i sí les 15 plantejades pel Botànic, que suposen bàsicament correccions tècniques, ajustos puntuals i canvi d'algunes competències en innovació que passen de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) dependent d'aquest departament, a l'IVACE, dependent d'Economia.

De fet, enguany la publicació del projecte de pressupostos va estar acompanyada per una correcció d'errors per part del Consell comunicant un error en l'assignació de dues línies de subvenció imputades inicialment a l'AVI i que havien de ser per a l'IVACE.

El PP ha assenyalat que "es palpava la guerra de milions i butaques i ara es confirma amb les esmenes", que suposen "buidar de competències l'AVI, ja que de 15 objectius s'eliminen 8", confirmant així que era "un altre quiosquet més". Ha destacat que hi ha 48 milions que es van a l'IVACE i ha criticat que tota aquesta situació genera duplicitats i no beneficiarà als investigadors.

Compromís ha qüestionat aqueix to "bèl·lic" i ha advertit que si els 'populars' pretenen "fer sang s'estan equivocant" perquè els pressupostos són fruit de l'acord del Consell i si ells "han passat pàgina" no entén per què el PP no. "No hi ha més que rascar, només un canvi de 48 milions que sempre han estat en l'IVACE i continuen", han assenyalat des de la coalició, que han precisat que no tot el que verse sobre innovació ha d'estar en aquesta conselleria perquè és una cosa transversal.

EXHUMACIÓ DE FOSSES

Finalment, en la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, s'han rebutjat les 19 esmenes del PP i les 6 de Ciutadans, mentre que s'han aprovat les 5 del Botànic, entre elles una que ha generat polèmica entre el PP i el Botànic, relacionada amb la línia destinada a l'exhumació de fosses.

En concret, l'esmena redueix en 450.000 euros (de 800.000 a 350.000) les actuacions de localització de fosses, exhumació, identificació de les víctimes desaparegudes durant la guerra civil i la dictadura realitzades per ajuntaments, mancomunitats, entitats i associacions sense ànim de lucre.

De manera paral·lela es crea una nova línia amb els 450.000 euros per a aqueixos mateixos destinataris però amb la finalitat de concedir ajudes per a la realització d'accions relacionades amb la memòria històrica i democràtica valenciana, com la posada en valor dels llocs de la memòria i la retirada de vestigis de la guerra civil i la dictadura.

El PP ha criticat que el Botànic "retalle" més de la meitat el pressupost per a exhumacions que és "el leitmotiv" de la consellera del ram, Rosa Pérez, i des de Unides Podem han replicat que no hi ha tal rebaixa, sinó que el pressupost global destinat a ajuntaments i altres entitats de 800.000 euros es divideix en dos perquè no es poden vincular en la mateixa línia dues bases de subvencions i el capítol 2 ja té consignat, a més, pressupost directe de la conselleria per a les exhumacions. "Es faran i es destinarà el pressupost necessari", han agregat, però els 'populars' han assegurat que els arguments esgrimits no són convincents.

Arxivat a:

Destacats