25n
25N
25N

La Diputació preveu 486,3 milions al seus Pressupostos de 2019, un 2,7% més que en 2018

La diputada d’Hisenda Rebeca Torró, ha destacat la disminució del deute en un 45% respecte a 2015. Es passarà de quasi 240 milions a 130

18/12/2018 -

La Diputació de València ha anunciat les primeres línies del seu Pressupost per a 2019, que arribarà als 486,3 milions d’euros, un 2,7% més que l’any passat que es tradueix en un augment de 13 milions. Serà el divendres 21, en l’últim ple de l’any, quan s’aproven definitivament.

La diputada d’Hisenda, Rebeca Torró, ha valorat aquesta quantia com “la mostra de què altra diputació és possible” i de “compromís amb els ajuntaments i els ciutadans”. En la presentació, ha recordat que els objectius són l’atenció a les necessitats socials, la millora del finançament dels municipis, garantir l’autonomia dels ajuntaments a l’hora de decidir com invertir els seus recursos, la contenció del deute i l’eficiència en la gestió i simplificació dels tràmits.

En aquest sentit, els municipis rebran 126,7 milions d’euros en finançament directe de la Diputació, enfront dels 117,2 del passat any, a través de programes com el Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM), dotat amb 36 milions d’euros, el Fons de Cooperació Municipal, que destinarà als ajuntaments 22,4 milions d’euros, o els serveis socials generals per a municipis de menys de 10.000 habitants, que en 2019 disposaran d’una partida de 13,5 milions d’euros, el triple que a l’inici de la legislatura.

Els municipis valencians rebran 126,7 milions d’euros en 2019 que podran invertir segons les seues necessitats

A aquestes ajudes directes que els consistoris podran destinar a inversió o despesa corrent caldrà sumar, al llarg del pròxim any, el superàvit del present exercici, que com és habitual des de finals de 2015, primer any de la legislatura, es destinarà a noves inversions sostenibles en els municipis a través de l’IFS, un pla que en aquests quatre anys supera àmpliament els 100 milions d’euros.

Quant a l’increment dels comptes per a l’any vinent, s’incrementa en 5 milions la partida per a l’Hospital General i s’introdueix una línia d’1,3 milions d’euros per al programa contra el despoblament dels municipis d’interior de la província.

“Tot açò sense renunciar a la contenció del deute”, ha destacat la diputada. En concret, assegura que es reduirà un 45% respecte al de 2015, que era de 237,8 milions. En 2019 baixarà fins als 130, ha explicat, tres menys que en l’anterior exercici que suposen un deute del 30,44%, “molt lluny del 110% permés per la legislació vigent”.

Sense ajudes arbitràries

Un altre dels punts destacables del pressupost de la Diputació és la desaparició definitiva de les ajudes arbitràries, que en 2014 ascendien a 34,4 milions d’euros i que en 2019 només mantindran 800.000 euros. Una quantitat que es destinarà únicament a associacions i organismes sense ànim de lucre, tals com Cruz Roja, la Universitat de València, la Unió de Llauradors, el Fons Valencià per la Solidaritat o la Coordinadora Valenciana d’ONGD, entre altres.

Primer es van eliminar els convenis singulars i en el present any les ajudes directes a municipis, fins a quedar només les concedides a ens sense ànim de lucre. De fet, ha sigut una de les línies principals, segons Torró.

Els bombers reclamen més

En la porta de la seu de la Diputació de València s’han concentrat desenes de bombers del Consorci Provincial de Bombers de València (CPBV) per a respondre a la falta d’efectius i la doble convocatòria de places sense renovar la plantilla. “Des de 2015 s’han jubilat 124 efectius i s’han incorporat 180 nous bombers”, han denunciat.

Ahir es va aprovar la seua partida pressupostària, que segons el responsable, el diputat de Medi Ambient Josep Bort, serà de 53,6 milions d’euros. Malgrat les disputes amb els efectius, Bort va dir ahir en un comunicat que des de 2015 s’ha invertit un 257% més des de 2015.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × tres =

CCCC
torrent