L'Ajuntament ha executat un 87% del pressupost municipal de 2017

Guardar

balance-economico
balance-economico

L'Ajuntament de València ha executat un total de 766.169.683 euros del pressupost municipal de 2017. Això és un 87% de la caixa pressupostària del consistori. Així ho ha anunciat l'alcalde, Joan Ribó, en una roda de premsa en què ha estat acompanyat pel regidor d'Hisenda, Ramon Vilar. L'alcalde s'ha mostrat satisfet d'una xifra que demostra que el Govern de la Nau "aposta clarament per millorar la vida als barris i per donar estabilitat a la situació econòmica de l'Ajuntament". Les inversions totals executades han arribat als 83.376.568 euros, "una xifra històrica", tal com ha dit l'alcalde.

El grau d'execució per capítols ha sigut del 95% en despeses de personal, del 94% en despeses corrents, del 76% en despeses financeres, el 100% en actius financers i el 98% en passius financers. Les inversions totals executades han arribat als 83.376.568 euros. Percentualment és un 53%, quedant un romanent del 47%, és a dir, 73.686.160 euros "que no es perden" tal com ha dit l'alcalde, ja que 53.711.670 passen automàticament al pressupost municipal de 2018. La resta (19.974.490 euros) passaran al pressupost de 2018 a través del romanent de tresoreria de 2017.

Cal tindre en compte que els pressupostos municipals de 2017 es veieren modificats al mes de juliol passat, després que s'aprovaren els Pressupostos Generals de l'Estat. Va ser en eixe moment quan el capítol d'inversions va augmentar "considerablement". "Eixa tardança a poder disposar del romanent de tresoreria i la tardança a aprovar l'EDUSI, els PIP i la resta d'inversions cofinançades per altres administracions, és el que ha provocat que un percentatge d'inversions s'hagen d'executar en l'exercici actual", ha explicat Joan Ribó. Així, del total del romanent, 53.711.670 euros tenen el finançament afectat i la resta, no.

Les inversions amb finançament afectat engloben les diferents inversions financerament sostenibles, "que ja estan en contractació i ja han sigut autoritzades, és a dir, que ja han superat la fiscalització pertinent" ha explicat l'alcalde. S'inclouen ací els programes com el PIP (Pla Confiança) i aquelles parts cofinançades per altres administracions, com és l'EDUSI (finançat al 50% per la Unió Europea), o l'ARRU (en la part finançada per la Generalitat i el Govern central). D'altra banda, les inversions sense finançament afectat és el que correspon sufragar a l'Ajuntament, i que ascendeix a 19.974.490 euros. S'inclou en aquest cas la part de finançament corresponent a l'Ajuntament en l'EDUSI i l'ARRU i, novament, formarà part del romanent de tresoreria del 2017 quan s'aproven els Pressupostos Generals de l'Estat d'enguany. Per a fer front a aquesta contingència i "falta de decisions per part del Govern central" l'Ajuntament demanarà un crèdit de 25 milions d'euros, tal com ha aprovat la Junta de Govern Local de hui.

25 MILIONS D'EUROS PER A AVANÇAR EN INVERSIONS

L'alcalde ha lamentat que "les ciutats hem d'esperar l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat o una altra llei que permeta l'ús dels romanents de tresoreria". Això, segons ha explicat posteriorment "és un xantatge del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a les ciutats que complim i estem gestionant molt bé els nostres comptes". L'alcalde ha explicat que aquest crèdit, aprovat hui per la Junta de Govern Local, l'han anomenat 'pont', "per ser un mitjà que hem dissenyat per solucionar un deute fins que puguem disposar del romanent de tresoreria".

El regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha explicat que aquest crèdit servirà per a fer front a inversions i despeses ja previstes, i ha destacat "diferents sentències per valor de 16 milions corresponents a expropiacions forçoses de terrenys del Pla d'Ordenació Urbana, i que tenim en el compte 413 que volem netejar el més ràpid possible".

A aquest respecte, el regidor d'Hisenda ha explicat que l'Ajuntament demanarà eixe crèdit perquè, "per les seues condicions financeres, està en disposició d'acudir al mercat financer i garantir que els valencians i valencianes puguen gaudir dels seus propis estalvis, i perquè haurien d'alçar-nos aquesta sanció permanent que tenim, no sabem per què, encara els ajuntaments que estem amb superàvit i que complim la resta de variables", ha dit en referència al Pla d'Ajust, vigent des de 2013.

Així les coses, l'alcalde ha reclamat al Govern central que active els mecanismes per a aprovar un decret-llei que autoritze l'ús del romanent de tresoreria perquè, d'altra manera, l'Ajuntament es veu obligat a buscar solucions alternatives com el crèdit anunciat.

Destacats