El turisme, la lluita contra la despoblació i el foment del municipalisme, protagonistes del pressupost de Presidència

Guardar

soler
soler

L'impuls al sector turístic, la lluita contra la despoblació i el foment del municipalisme són les partides protagonistes del pressupost de Presidència, que comptarà amb una dotació de 223,4 milions d'euros, la qual cosa suposa el 0,87% del total dels comptes de la Generalitat, i un increment del 10,1% respecte al pressupost de 2020.

Segons ha explicat el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, en la seua compareixença davant Les Corts, el turisme "constitueix l'eix bàsic de l'actuació de Presidència per a 2021 i copa quasi la meitat del seu pressupost". "La Generalitat vol estar al costat de les empreses, els autònoms i els treballadors, que generen el 14% del PIB de la Comunitat Valenciana i el 15% de l'ocupació, per a pal·liar els efectes negatius de la Covid i, al mateix temps, contribuir a la seua reactivació en el menor termini possible", ha indicat.

"En concret -ha afegit-, amb l'objectiu d'impulsar la recuperació d'aquest sector productiu clau en la reconstrucció econòmica i social de la Comunitat Valenciana, s'ha incrementat la partida dirigida al sector turístic en un 21,4%, fins als 106,2 milions d'euros, la qual cosa representa el 45% del total dels recursos que gestionarà Presidència l'any que ve. Partida que anirà dirigida principalment a Ordenació i Promoció del Turisme, així com al Pla de Recuperació del Sector Turístic davant la Covid-19 Recuperatur".

Entre les principals línies d'acció, Soler ha destacat el Bono Viatgem, dotat amb 10 milions d'euros, i hi ha altres mesures de suport econòmic per a persones treballadores autònomes i pimes que desenvolupen la seua activitat en el sector turístic de la Comunitat Valenciana, amb un import de 10 milions d'euros.

"Aquestes ajudes directes estan dirigides a establiments d'allotjament turístic, agències de viatge i oferta de restauració, així com aquells altres serveis turístics vinculats als programes de política turística que aporten valor afegit", ha explicat Soler.

De la mateixa manera, es destinaran 12 milions d'euros a iniciatives que permeten requalificar la nostra oferta turística; la inversió directa de Turisme Comunitat Valenciana en platges; el desenvolupament de més d'una desena de Plans de Governança i Dinamització Turística i l'inici de l'execució dels dos primers Plans de Sostenibilitat Turística de la Comunitat, a Benidorm i Gandia; i l'extensió de la xarxa de CdT cap a l'interior, com Alcoi o Requena, o l'inici de les obres del nou CdT de Benidorm.

A més, es destinaran 16 milions d'euros a iniciatives que permeten reposicionar en el mercat l'oferta turística de la Comunitat Valenciana, com a campanyes en mercats emissors estratègics i altres 12 milions d'euros per al Pla de recuperació del Sector Turístic davant la Covid-19 (Recuperatur).

Finalment, el pressupost contempla la línia d'ajudes en matèria de formació per a potenciar la professionalització dels treballadors del sector afectats per ERTO, així com el nou programa "Tornar millors", dirigit a facilitar l'accés a cursos online per a adquirir competències professionals en àmbits clau com el management turístic en l'era postCovid, la gestió empresarial digitalitzada o la resiliència de l'empresa turística en seguretat i higiene.

AVANT I MUNICIPALISME

Durant la seua intervenció, Soler també ha destacat que "les mesures de lluita contra la despoblació experimenten el major increment pressupostari respecte de l'any passat, ja que l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant) disposarà de 6,6 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 29,2%".

En concret, el fons per a municipis en risc de despoblament comptarà amb 3 milions d'euros, i "respon al compromís adquirit pel Consell d'assegurar la cohesió territorial i evitar que es produïsquen desequilibris en el territori de la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, el conseller també ha assenyalat que el pressupost de Presidència "mostra l'aposta del Consell pel municipalisme, atés que contempla 77,5 milions d'euros a reforçar el paper dels ajuntaments i mancomunitats, la qual cosa suposa un increment del 21,2%, i el 34,7% dels recursos d'aquest departament".

Entre les principals línies es contempla el Fons de Cooperació Municipal, dotat amb 40 milions d'euros, i que serà complementat per part de les Diputacions de Castelló i de València; la rehabilitació del patrimoni històric dels municipis, amb 26 milions d'euros d'inversió; i la millora de l'accessibilitat a edificis municipals, que comptarà amb 5 milions d'euros per a eliminar barreres arquitectòniques.

Destacats