La presidenta de l'Audiència de València: "Tant de bo la pandèmia servisca perquè, d'una vegada, es facen reformes en justícia"

Guardar

fotonoticia_20200927111307_1920
fotonoticia_20200927111307_1920

La presidenta de l'Audiència Provincial de València, Esther Rojo, porta ara un any en el càrrec i ha hagut de bregar amb l'organització i coordinació d'òrgans judicials valencians durant la crisi de la Covid-19. S'ha mostrat "satisfeta" amb el treball realitzat durant el confinament i ha aprofitat per a fer una reivindicació: "Tant de bo, i dins de tot el dolent que ha portat la pandèmia, servisca també perquè d'una vegada s'escometen les reformes pendents en l'administració de justícia".

Esther Rojo, en una entrevista a Europa Press, ha realitzat un repàs d'enguany al capdavant de l'Audiència i de com s'ha afrontat la crisi sanitària des del punt de vista judicial. Ha coincidit amb les reflexions del president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial quant a què la crisi de la Covid-19 ha posat de manifest les deficiències estructurals que arrossega la justícia.

I en aquest punt ha fet referència a la digitalització. O millor dit, la no digitalització. "No tenim encara expedient digital. Sí signatura electrònica. Sóc coneixedora de l'esforç de la Conselleria de Justícia en aquesta matèria i cal continuar avançant", ha exposat. Sobre aquest tema, ha indicat que manté reunions constants amb l'Administració i la Sala de Govern del TSJCV per a abordar aquests assumptes "però amb la crisi, les prioritats són unes altres".

"L'expedient digital --ha dit-- ens permetria fer el treball amb majors garanties. Sé que no és una matèria senzilla i que es van aconseguint avanços, però queda molt per fer", ha asseverat després de fer un reconeixement a la labor exercida pels jutges durant la pandèmia i mostrar el condol pels morts en aquesta crisi.

Un altre assumpte pendent són les vistes telemàtiques. La presidenta de l'Audiència ha ressaltat que amb la pandèmia la Conselleria sí que va reaccionar "ràpid" amb la utilització del sistema Webex per a judicis telemàtics. "S'han practicat algunes vistes així i declaracions i això ha de ser un aprenentatge per a seguir en el camí en tots aquells tràmits en els quals siga possible", ha assenyalat.

Així mateix, amb aquesta crisi s'han de contemplar reforços per a diferents òrgans judicials, entre ells, els jutjats del Mercantil o el Social, ja per si mateix saturats amb el nombre d'assumptes que ara veuran incrementats. "Cal aconseguir una justícia eficaç per al ciutadà", ha remarcat, i ha afegit: "La comesa dels jutjats és fonamental per al ciutadà del carrer i per al teixit empresarial i l'ocupació".

MEDIACIÓ, "RESPOSTA RÀPIDA"

Rojo aposta, així mateix, pel foment de la mediació. Referent a això ha comentat que s'ha arbitrat un protocol d'actuació per a conformitats penals a València i es tracta d'un instrument "amb vocació de continuïtat". "És un instrument útil per a donar una resposta ràpida a l'ingent volum d'assumptes que s'havien suspés durant la pandèmia", ha subratllat.

I és que en les seccions penals de l'Audiència Provincial de València s'han suspés durant el confinament un total de 165 judicis orals i dues vistes amb jurats, a més d'altres assumptes en diversos partits judicials, ha posat com a exemple. I aquest treball "eixirà ara", ha asseverat.

On els jutjats no han parat és amb els assumptes relacionats amb violència de gènere, ha remarcat la presidenta. Ha explicat que en aquesta situació tan adversa, els òrgans judicials "han continuat funcionant", amb el que ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat a aquestes víctimes. "Les dones víctimes han d'estar completament tranquil·les que, encara en les pitjors condicions, en les situacions més adverses, els òrgans judicials han continuat funcionant", ha reiterat.

Durant l'estat d'alarma el nombre d'assumptes relacionats amb violència de gènere i violència domèstica ha sigut similar al registrat en el mateix període de l'any anterior. Així, segons les dades facilitades per la Policia Nacional i Guàrdia Civil, mentre que en el primer semestre de 2019 es van anotar 1.922 fets relacionats amb aquesta xacra --violència de gènere--, en el mateix període de 2020 van sumar 1.818, és a dir, una disminució de 104 casos. En violència domèstica, es va passar de 741 en el primer semestre de 2019 a 806 en 2020.

LA COMARCALITZACIÓ

En l'actualitat, a València capital hi ha quatre jutjats especialitzats en violència de gènere, a més de Torrent, Paterna i Gandia. Ara s'està pendent de la comarcalització del partit judicial de Torrent, Catarroja i Picassent, sobre la qual s'ha informat favorablement, ha afirmat Rojo, qui ha postil·lat: "Tenim un precedent de molta ajuda i és la comarcalització de violència de gènere en el partit judicial de Segorbe, Nules i Vila-real".

Amb aquest panorama, la presidenta de l'Audiència ha llançat un missatge: "La víctima de violència de gènere per descomptat que ha de sentir-se protegida", i ha destacat el paper "fonamental" que exerceixen les Oficines d'Atenció a la Víctima.

La dona, en prendre la decisió de denunciar al seu agressor, "ha d'estar informada de tot l'esdevenir processal que suposarà aqueixa denúncia: la fase d'instrucció, la ratificació, el plenari... I en aquest punt és essencial les Oficines". "La dona ha d'estar armada i saber tot el que suposarà aqueixa denúncia per a concloure amb el procediment", ha subratllat. "I així podrà estar més tranquil·la i sentir-se amb més suport".

Destacats