València en l'avantguarda de les ciutats intel·ligents

El projecte VLCi smart city haurà d'estar acabat en juliol de 2020

Guardar

valencia-smart-city
valencia-smart-city

El regidor d'Administració Electrònica, Pere Fuset, juntament amb David Cierco, Director General de l'empresa pública Red.es, han presentat el projecte que situarà a València en l'avantguarda de les ciutats intel·ligents. L'Ajuntament de València ha sigut el beneficiari d'una ajuda de 4,2 milions d'euros per al desenvolupament de la iniciativa de smart city Impuls VLCi, que compta amb una inversió global de sis milions d'euros, i un termini d'execució de tres anys.

Una oportunitat única per a "millorar els serveis públics i la vida de la ciutadania", ha explicat Fuset. Però, De quina manera? Alguns dels punts més destacats que arreplega aquest projecte estan relacionats amb els àmbits de mobilitat, sanejament, medi ambient o turisme. Així, entre les diferents iniciatives, Fuset ha destacat la gestió eficient de les places d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda o de les zones de càrrega i descàrrega, a través d'"uns sensors que ens mantindran informats a temps real, per exemple, de les places lliures i de la seua ubicació".

Però també permetrà la gestió intel·ligent de residus urbans, que seran dotats d'uns dispositius que "enviaran informació sobre el percentatge d'ompliment dels contenidors", permetent optimitzar les rutes de recollida o, per exemple, la instal·lació d'enllumenat intel·ligent en pedanies amb la instal·lació de 60 unitats de controladors intel·ligent i 2.000 controladors de lluminàries per a minimitzar els temps d'avaries, però també, com ha assenyalat Fuset, "per a rebre un avís quan es produïsca robatoris de coure".

No obstant això, aquest projecte ambiciós abasta moltes més àrees. De fet, a part dels esmentats, s'abordarà l'actualització del sistema d'informació geogràfica; l'actualització de l'App València; millores de la plataforma VLCi; la gestió intel·ligent del patrimoni municipal; el fons social eficaç en la gestió del subministrament de l'aigua; la xarxa cívica local; un servei integrat en vehicles municipals per al monitoratge ambiental urbà; o una gestió eficient del soroll urbà amb la instal·lació de 20 dispositius intel·ligents de captació de soroll.

L'Ajuntament assumirà el 30% del finançament de les iniciatives, i la resta prové de fons europeus. D'acord amb els terminis establits del projecte, en juliol de 2020, totes aquestes actuacions hauran d'estar finalitzades. Així i tot, s'espera que, en la primavera de 2019, ja es puguen veure importants canvis.

En definitiva, amb la iniciativa Impuls VLCi, s'espera aconseguir una ciutat més sostenible, tecnològica, connectada, social i participativa que millore la qualitat de vida de la ciutadania. "No parlem de tecnologia, sinó d'humanitat, i de com la tecnologia pot ajudar a millorar la vida de les persones", ha conclòs Pere Fuset.

Aquesta iniciativa treballarà per projectes pilot, és a dir, cada mesura s'anirà implantant depenent de les necessitats de cada zona. Així, mentre la gestió eficient dels residus es durà a terme en pedanies i pobles, on la recollida de residus no es realitza diàriament, el control de les zones de càrrega i descàrrega, per exemple, se centrarà en la zona centre de la ciutat. "A cada zona, se li aplicarà la gestió eficient que més s'adeqüe a les seues necessitats".

Destacats