25n
25N
25N

La ciutadania tindrà veu en la peatonalització de la Plaça de l'Ajuntament de València

Un procés de participació ciutadana i un concurs d’idees per a triar el projecte de remodelació de la Plaça de l’Ajuntament de València

La ciutadania tindrà veu en la peatonalització de la Plaça de l'Ajuntament de València
05/09/2019 -

La conversió en zona de vianants de la Plaça de l’Ajuntament de València avança “lentament, però sense pausa”. La regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana i vicealcaldessa, Sandra Gómez, juntament amb la regidora de Participació, Elisa Valía, han presentat el concurs d’idees que es durà a terme per a la remodelació definitiva d’aquesta plaça emblemàtica del centre de la ciutat. Un projecte que, com ha apuntat Gómez, “consolidarà el model de ciutat de places”, al mateix temps que “millorarà la qualitat paisatgista del nucli històric i la qualitat de vida dels veïns i veïnes de València”.

Aquest concurs d’idees, que es preveu que comence entre desembre i gener, anirà precedit d’un procés de participació ciutadana perquè tot el que ho desitge puga aportar idees de com li agradaria que fóra la futura Plaça de l’Ajuntament. En aquest sentit, la regidora Elisa Valía ha explicat que “encara no hi ha data per a l’inici del procés de participació, encara que està el compromís de començar com més prompte millor”. Així, ha anunciat, per a la setmana vinent, una reunió amb l’empresa a la qual se li ha adjudicat aquest procés – ‘Paisaje Transversal’ – per a establir el calendari.

“Ens reunirem, a més, amb col·lectius que van participar en el procés de participació ciutadana de la Plaça de la Reina per a millorar el procés, evitar problemes i, sobretot, aconseguir que arribe a tota la ciutadania perquè puguen participar en la remodelació d’una de les places més importants de la ciutat”, ha apuntat Elisa Valía.

Una vegada finalitzat el procés de participació, començarà el concurs d’idees per a redactar el projecte de peatonalització de la Plaça de l’Ajuntament. D’aquesta manera, com ha explicat la regidora Sandra Gómez, “el concurs consistirà en dues subfases. La primera serà de lliure concurrència. Tot el que ho desitge, de forma anònima, i en un termini de 60 dies naturals, podrà presentar el seu projecte de remodelació. De totes les propostes, un jurat especialitzat seleccionarà 5 projectes, que seran bonificats amb 8.000 euros”.

A partir d’eixe moment, s’obrirà una altra fase de 35 dies naturals perquè els seleccionats desenvolupen el seu projecte de peatonalització. Finalment, el jurat triarà la proposta guanyadora, que rebrà 290.000 euros més IVA. El procés continuarà amb el plec de redacció del projecte definitiu en un termini de sis mesos fins que, finalment, comencen les obres, que es preveu un pressupost aproximat de 5 milions d’euros.

Un procés llarg per la complexitat que requereix, però que no es deté. “Aquest projecte es desenvoluparà al llarg d’aquesta legislatura”, però primer hauran d’abordar-se les remodelacions tant de la Plaça de Bruges, com la de la Plaça de la Reina, abans de començar amb la Plaça de l’Ajuntament.

Com serà la Plaça de l’Ajuntament

Encara que el procés està obert a totes les alternatives possibles, la veritat és que des de l’Ajuntament de València han establit una sèrie de criteris que hauran de respectar tots els projectes. Entre ells, que es respecte l’epicentre cultural d’aquesta plaça o, cosa que és el mateix, la futura plaça respectarà l’espai per a la mascletà, per a la plantà del monument faller municipal o per a les diferents cavalcades que allí es realitzen.

Per descomptat, també es planteja la necessitat de millorar i dignificar els quioscos i els llocs de flors, tan característics d’aquesta plaça, amb l’objectiu de fer-los més atractius; o que els projectes complisquen amb els criteris de sostenibilitat i qualitat mediambiental.

Així mateix, entre els criteris més destacats també es troba la necessitat de crear una connexió per als vianants i ciclistes que done continuïtat cap a la Plaça de la Reina i la Plaça de Bruges. I és que la idea final és que tant el carrer Sant Vicent en direcció a Plaça de la Reina, com el carrer Maria Cristina en direcció a la Llotja siguen per als vianants.

En aquest aspecte, Gómez ha volgut deixar clar que sempre es garantirà l’entrada del transport públic – EMT i Taxi -, vehicles d’emergència, de càrrega i descàrrega, vehicles del servei d’hotels, així com residents amb places de garatge, que comptaran amb un vial. El trànsit es mantindrà pels carrers Periodista Azzati i Roger de Lauria.

Finalment, també s’ha remenat la possibilitat d’ampliar l’espai públic del carrer Marqués de Sotelo cap a l’Estació del Nord, mitjançant la reducció de vials. Així i tot, tot està obert a suggeriments.

El jurat

El jurat encarregat de seleccionar al projecte guanyador d’aquest concurs d’idees estarà formant per l’Alcalde de València, Joan Ribó, com a president, així com per la regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana i vicealcaldessa, Sandra Gómez; la regidora de Participació, Elisa Valía; un representant de la conselleria de Cultura; enginyers i arquitectes especialitzats; i tècnics municipals.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − 16 =

premios go valencia
ficcions 2019-2020