25n
25N
25N

Els Premis Iturbi es reinventen per a recuperar, en 2021, la seua essència

Els Premis Iturbi de 2021 constaran de cinc fases eliminatòries, i comptaran amb un jurat d’alt prestigi

Els Premis Iturbi es reinventen per a recuperar, en 2021, la seua essència
27/12/2019 -

La diputada de Cultura, Glòria Tello, ha presentat, aquest matí, la XXI edició del Concurs Internacional de Piano de València Iturbi, que es desenvoluparà des del 23 de juny al 3 de juliol de 2021 en el Teatre Principal de València. Uns premis, de gran prestigi nacional i internacional, que, a més, coincidirà amb el 40 aniversari dels Premis Iturbi. “Aquest reconeixement, tan arrelat a la nostra ciutat, és un referent musical i un exemple de superació i esforç per a aconseguir el nivell de virtuosisme que requereixen aquests premis”, ha apuntat Tello.

En aquesta ocasió, s’ha fet un alt en el camí per a tornar, en 2021, amb uns Premis Iturbi que recuperaran “el prestigi i la transcendència per als quals van ser creats”. D’aquesta manera, es comptarà, per primera vegada, en la Direcció Artística i Presidència del jurat, amb el prestigiós concertista internacional, Joaquín Achúcarro, així com amb un Comité Assessor format també pels prestigiosos pianistes Emma Jiménez, Josu de Solaun, Carles Marín i Óscar Oliver.

Així mateix, una altra de les novetats de la XXI edició és la creació de la figura del compositor resident, que recaurà en l’actual Degà de l’Escola Superior de Música Reina Sofia de Madrid, Oscar Colomina i Bosch. Docent, compositor i director, s’encarregarà d’escriure una obra comissariada per a aquesta edició, que serà interpretada obligatòriament per a tots els participants que arribe a la segona prova.

Des del jurat han expressat que, en aquesta ocasió, es comptarà amb un repertori més flexible perquè els pianistes “tinguen més llibertat per a apostar per actuacions de gran importància artística”. Però, a més, han anunciat importants novetats. En aquest sentit, han confirmat que “es recuperarà la final amb l’actuació amb l’Orquestra de València”, i que s’involucrarà a la societat valenciana en aquesta nova edició dels Premis Iturbi.

D’aquesta manera, com ha explicat Joaquín Achúcarro, “en tots els concursos del món, les famílies de la ciutat acullen a les seues cases als pianistes que no tenen molts recursos, i volem traslladar això a València. Volem fer alguna cosa que unisca a la gent”.

5 fases eliminatòries

Els Premis Iturbi de 2021 arrancaran l’1 de setembre de 2020 amb la fase de preselecció. Els concursants hauran d’enviar una gravació de vídeo, mitjançant un enllaç de YouTube, on s’interprete un programa lliure de 20-30 minuts. Aquesta fase acabarà l’1 de novembre. El jurat ha explicat que “aquesta fase és molt important, ja que d’ella depén la qualitat dels participants”.

La primera prova es realitzarà el 23 i 24 de juny de 2021, amb 12 concursants cada dia, que tocaran un recital de 30 minuts i de programa lliure. La segona prova serà el 25 i 26 de juny amb 9 concursants per dia, i un recital entre 30 i 45 minuts. En aquesta prova, hauran de realitzar una obra contrapuntística, l’obra escrita pel compositor resident i una altra lliure.

Els dies 27 i 28 de juny serà la semifinal, amb 6 concursants per dia, i un recital de 60 minuts lliure. Finalment, hi haurà dues finals, que comptaran amb la participació de l’Orquestra de València. La data triada per a la Final I serà el 30 de juny i 1 de juliol, amb 3 concursants per dia, que interpretaran un concert per a piano de Mozart. La Final II serà el 2 de juliol, amb 3 concursants, que interpretaran un concert per a piano a triar entre diverses propostes.

Les fases seran eliminatòries, i com ha apuntat Joaquín Achúcarro, “tots els participants tindran una tècnica excel·lent. Per això, el propòsit dels Premis Iturbi serà trobar a aquells que diguen o transmeten alguna cosa amb la música. Sens dubte, en un desafiament”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 4 =