Pla Especial del Cabanyal: creació d'habitatge públic i recuperació de l'espai públic

El PEC contempla cinc aparcaments públics per a 1.200 vehicles

Guardar

PEC Cabanyal
PEC Cabanyal

El regidor d'Urbanisme, Vicent Sarrià, ha presentat el Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar que portarà al pròxim Ple per a la seua presentació. Tal com ha explicat Sarrià, "es tracta d'una de les principals apostes del Govern valencià a un conflicte heretat, que dóna resposta a una ordenació definitiva del barri, però també a les dificultats dels Blocs Portuaris". En aquest sentit, aquest Pla Especial del Cabanyal s'ha centrat, en línies generals, en diferents aspectes que afecten tant la regeneració urbanística del barri, com a millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes.

Així, les línies en les quals es treballarà seran, d'una banda, la recuperació de la transversalitat i permeabilitat del barri cap al mar, mitjançant la creació d'un conjunt de senders verds, així com la recuperació de la població, tant de nous habitants, com d'aquells que es van veure en l'obligació d'abandonar el barri. Per a això, "durem a terme una política de promoció de nous habitatges, però també de rehabilitació de les existents que permetrà recuperar, aproximadament, 29.000 habitants", ha explicat Sarrià.

A aquestes actuacions també s'uneix la necessitat de recuperar el patrimoni, mitjançant l'elaboració d'un nou catàleg en el qual, a més d'incloure els elements considerats com a Bé d'Interés Cultural entre els quals es troben el traçat del barri o els habitatges tradicionals, es crearà un nou àmbit com Ben Històric de Rellevància Local en la zona que va ser l'origen del barri.

PEC Cabanyal

No obstant això, el gros d'aquest Pla Especial del Cabanyal – Canyamelar, sens dubte, és la creació de nous habitatges, gran part d'ells de protecció oficial. D'aquesta manera, es preveu la creació de 800 habitatges en règim de lloguer per a mitigar la pujada de preus, però també la gentrificació amb l'objectiu de preservar la identitat social de barri. I en aquest punt juga un paper molt important el Bloc de Portuaris que, finalment, serà derrocat per a donar pas a una nova construcció formada per dos nous edificis de quatre altures (planta baixa més tres altures), perpendiculars al mar, que es destinaran a generar un parc d'habitatges públics. En total, 700 habitatges de les quals el 60% serà de Protecció Oficial i el 40% d'habitatges lliures. A elles, se sumaran aquelles que formen part del patrimoni públic.

Així mateix, es planteja una Unitat Adjunta que, a través d'un ARRU, i mentre dure el procés de construcció dels nous edificis dels Blocs Portuaris acollirà als residents perquè ningú es quede sense una llar. Aquesta unitat constarà d'habitatges i apartaments dotacionals, que es destinaran, en un futur, a joves menors de 35 anys i a majors de 65 anys.

No obstant això, i per a mantenir l'essència del barri del Cabanyal s'estableix una regulació relacionada amb l'altura de les edificacions. En aquest sentit, com ha explicat Sarrià, "es mantenen les tres altures en tot l'àmbit històric del barri, amb opció de pujar a quatre altures en la zona de l'eixample, a excepció de les edificacions protegides que es regiran per la seua pròpia normativa".

Actuacions per a recuperar l'espai públic del Cabanyal-Canyamelar

A través dels programes EDUSI, ARRUS i CONFIANZA, s'esmenaran les manques dotacionals del barri i la degradació dels espais públics. "València ha fet un gran esforç per a no créixer en extensió, a costa de l'horta. Però això té una conseqüència. Que cada metre quadrat disponible ho hem d'utilitzar, evitant mecanismes que desemboquen en l'expropiació, per a dotar al barri dels recursos necessaris", ha assenyalat el regidor d'Urbanisme.

Així, en aquest punt, es planteja anar reduint els vehicles aparcats als carrers per a recuperar-les com a espai d'esplai i trobada, mitjançant la construcció de cinc aparcaments públics en altura, i a preus assequibles per als veïns i veïnes del barri. Encara que encara no hi ha data d'execució, "la voluntat està, i es dotarà al barri de 1.200 places d'aparcament, aproximadament".

A més, a través del conegut com a PAI de les piscines o d'Eugenia Viñas, es preveu tant la construcció d'un hotel, com el manteniment de la zona dotacional on es planteja la creació d'una piscina municipal.

PEC Cabanyal

Finalment, i amb l'objectiu de controlar els apartaments turístics, aquest Pla Especial contempla una limitació que, a més de la ja existent que regeix tota la ciutat i que "es quedava curta per al Cabanyal", estableix tres zones amb una limitació específica: la zona de Doctor Lluch cap a l'oest tindrà una limitació del 10% d'habitatges turístics; des de Doctor Lluch cap a la façana marítima un 30%; i en la zona del PAI d'Eugenia Viñas un 40%.

Quant al Passeig Marítim, han deixat clar que "si que proposen una intervenció per a actualitzar el passeig, fent-lo molt més modern, lúdic i dunar. A més, també plantegem la possibilitat de plantar vegetació amb palmeres, com a Gandia, o que desaparega eixe mur que hi ha entre el passeig i l'accés a la zona de la platja. No obstant això, són només aportacions i no estaran regulades sota cap normativa".

Es preveu que en el Ple d'abril s'aprovarà el Pla Especial per al seu posterior trasllat a la Generalitat Valenciana, on també hauran de donar el seu vistiplau. A partir d'eixe moment, es posarà en marxa tota la maquinària necessària per a començar a desenvolupar totes aquestes actuacions.

El Pla Especial dóna una solució al final de l'avinguda Blasco Ibáñez

"Hemos treball braç a braç amb el departament de Mobilitat per a solucionar el tram final que uneix Blasco Ibáñez amb Serreria. Finalment, s'ha optat per crear una rotonda en eixe punt, mentre que la zona en la qual es troba l'estació de trens es mantindrà, però convertint-la en una zona verda amb accés a autobusos i taxis". Així mateix, han anunciat que "un dels carrers que envolten el mercat es convertirà en zona de vianants".

PEC Cabanyal

Destacats