Presentació dels Llibrets de les falles municipals

Guardar

Llibrets- municipales
Llibrets- municipales

El Saló de Cristall ha acollit aquest matí la presentació dels Llibrets de les falles municipals de la plaça de l'Ajuntament, un acte presidit pel regidor Pere Fuset, acompanyat per les Falleres Majors de València, Rocío Gil i Daniela Gómez, amb les seues respectives Corts d'Honor, que ha precedit a la tradicional recepció a les cases regionals representades a València i a la disparada de la mascletà de la Pirotècnia Accitania/María Angustias, de Guadix, que ha tingut com a convidats en la balconada principal, entre d'altres, al Delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, i al portaveu del Grup Compromís en les Corts Valencianes, Fran Ferri

"No ho oblidem mai: les Falles són art, són cultura, són el motor cultural més important que tenim el poble valencià, i per tant hem d'aprofitar el seu potencial perquè som molt afortunats", ha recordat Pere Fuset en aquesta presentació dels llibrets d'Equilibri universal i El xicotet príncep. El regidor ha afirmat que "gràcies a l'esforç de milers i milers de valencians i valencianes les Falles són Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i açò comporta la gran responsabilitat que adquirisquen una dimensió universal".

Ha afegit el regidor de Cultura Festiva que eixa dimensió internacional "queda perfectament plasmada en les dues Falles que enguany gaudirem en la plaça de l'Ajuntament: una falla infantil pensada per a homenatjar un clàssic de la literatura universal com El xicotet Príncep, i una falla gran que compta amb tot el mestratge dels artistes fallers Latorre i Sanz i la col·laboració del dissenyador Okuda San Miguel".

Fuset ha agraït el seu esforç i la seua col·laboració a tots aquells que han participat en l'elaboració d'aquests llibrets que poden aconseguir-se en la llibreria Municipal, en format paper i fins a esgotar existències, o descarregar-se en l'APP Festes de València. "Dóna molt de gust veure a tanta gent implicada en el món de les Falles i en aquesta aposta que implica recuperar un element imprescindible de la nostra festa com són els llibrets que, com les Falles, volen ser per a tots els valencians i les valencianes, i a més fer-ho de manera contemporània."

IRONIA COLORISTA

"El llibret és una falla de paper. Superada la rotunditat d'aquesta paradoxa inicial i descartada tota vel·leïtat piròmana —no proposem ací cremar cap llibre—, és ben cert que el llibret permet que perdure en el temps tot allò que d'efímer tenen els monuments fallers: l'esbós i projecte inicial de l'artista, el procés de construcció, el desenvolupament argumental del tema, els versos que l'acompanyen i una invitació a la reflexió crítica que, gràcies a la perennitat d'aquesta publicació, perviuen més enllà del 19 de març. Aquest és l'objectiu del llibret que el lector té en les mans: fixar en la memòria col·lectiva la proposta artística que enguany es planta en la plaça de l'Ajuntament, que no solament és la falla de tots els valencians i valencianes, sinó que suposa una excel·lent carta de presentació de les potencialitats creatives d'una festa que és patrimoni de tota la humanitat", s'afirma en el llibret de la Falla Gran de la plaça de l'Ajuntament, en l'elaboració del qual han participat José Luis Pérez Font, director del Centre del Carme Cultura Contemporània; Alejandro Lagarda, historiador membre de l'Associació d'Estudis Fallers; Pepe Romero, professor del departament d'Escultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València: Teresa Marín García, artista visual i professora de la Facultat de Belles Arts d'Altea i Enrique Salom Marco, historiador i gestor cultural de la Universitat Jaume I.

El llibret sobre el projecte de l'artista visual Okuda San Miguel i dels artistes fallers José Latorre i Gabriel Sanz, destaca com la falla de la plaça de l'Ajuntament "ens convida, a través d'un llenguatge propi positiu i colorista, a reflexionar amb ironia sobre la piràmide de valors que sustenten la societat actual". Una proposta plàstica sobre la qual s'afirma igualment que "és també una invitació a transitar per la cada vegada més porosa frontera entre les falles i la resta de l'art plàstic. Un camí que amb anterioritat han obert diverses comissions falleres i altres creadors, als quals enguany torna a acompanyar la falla municipal".

Quant al llibret de la falla infantil, s'assenyala que "enguany, la plaça de l'Ajuntament acull una nova proposta que torna a reivindicar el valor de la literatura i la creació com a eines imprescindibles que ens ajuden a créixer com a persones, siguem xiquets i xiquetes o adults, a través dels valors universals que donen sentit a la vida". També es destaca en aquest llibret que "l'artista Miguel Hac, amb la participació de Reyes Pe i el seu equip de col·laboradors, ens convida a fer aquest viatge a partir de l'homenatge al xicotet príncep, una obra de referència universal".

Com a introducció, l'escriptora Teresa Broseta, que ha intervingut en la presentació, ens ofereix un conte amb unes protagonistes molt conegudes que "així tenen l'oportunitat de descobrir alguns dels personatges més destacats de l'obra". Per a aprofundir en l'aprofitament didàctic, tant del llibre com de la falla, Alba Fluixà Pelufo i Josep A. Fluixà, de la Fundació Bromera per al Foment de la lectura han preparat material didàctic.

RECEPCIÓ A LES CASES REGIONALS

Després de la presentació dels llibrets de les falles de la plaça de l'Ajuntament, el Saló de Cristall ha acollit un acte ja clàssic dins de la programació fallera, com és la recepció que el Cap i Casal ofereix a les cases regionals amb seu en la nostra ciutat, les representants de les quals acudeixen abillades amb els vestits tradicionals de les diferents regions de l'estat Espanyol i tenen l'oportunitat de saludar a les Falleres Majors de València i a regidors i regidores de la corporació municipal, abans d'assistir com convidades a les mascletaes.

Una mascletà que hui ha tingut també com a convidats de l'Ajuntament al Delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, acompanyat del Subdelegat, José Vicente Herrera, i d'una representació de dones pertanyents a les forces armades. També ha assistit el portaveu del Grup Compromís en les Corts Valencianes, Fran Ferri, part de la delegació de Geòrgia que ahir va ser rebuda en l'Ajuntament per l'alcalde, Joan Ribó, i una representació de l'Associació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana.

PIROTÈCNIA GIRONINA

La pirotècnia que dispara demà a la plaça de l'Ajuntament, Pirotècnia Gironina, va ser fundada l'any 1950 en la població valenciana de Pedralba, on es troba un dels centres de producció d'aquesta empresa l'activitat de la qual s'ha estés amb el pas dels anys a altres llocs com Sabadell, on té les seues oficines centrals, o Vimbodi, a Tarragona, on es troba un centre de fabricació i emmagatzematge.

Pirotècnia Gironina dispara en la plaça de l'Ajuntament des de 2012. L'any passat va aconseguir un notable èxit amb un espectacle de tall clàssic però amb algunes novetats en l'alternança de seqüències digitals amb retencions, terratrémols i bombardeig aeri, fins a arribar a un final que combina potència i ritme.

El tret de Pirotècnia Gironina coincidirà demà amb la presència en la balconada principal de representants de les comissions de les Falles Carrera de Sant Lluís-Rafael Albiñana, María Ros-Sant Tomeu, Pi i Margall-Arturo Cervellera, Pare Santonja-Cardenal Benlloch, Barri Quint-Pizarro, Blasco Ibáñez-Mestre Ripoll i Músic Espí-Gravador Fabregat. Quant a les juntes locals falleres convidades, demà seran les de Sueca, Sedaví, Massanassa, Nàquera i Paiporta.

Destacats