L'Ajuntament atorga els Premis Implica't

Guardar

Premis Implica't
Premis Implica't

L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, i de la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha lliurat hui els Premis Implica't, que compleixen la seua segona edició, i que reconeixen a empreses i entitats que contracten a persones amb discapacitat intel·lectual i diversitat funcional. L'acte, que ha tingut lloc en l'Hemicicle municipal, ha demostrat per a Ribó que "el dret al treball és un dret fonamental i una de les responsabilitats amb la qual ha de complir qualsevol administració".

Els Premis Implica't, trofeus que l'Ajuntament de València va crear l'any 2018, persegueixen segons Ribó "impulsar la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual i diversitat funcional al mercat laboral". "El dret al treball és un dret humà fonamental i una de les responsabilitats amb la qual ha de complir qualsevol administració. Per això, l'ocupació és un dels objectius prioritaris d'aquesta corporació per a aconseguir la normalització, integració i la millora de la qualitat de vida d'aquest col·lectiu", ha remarcat.

Una iniciativa amb la qual la corporació municipal ha impulsat la contractació "pública responsable" per a fomentar el dret a treballar i guanyar-se la vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i diversitat funcional. "En els plecs de contractació pública es valora positivament la presència de persones d'aquest col·lectiu entre els treballadors i treballadores d'una empresa", ha incidit l'alcalde de València.

Ribó, ha subratllat que el treball no sols està "directament relacionat amb la subsistència mateixa", sinó que a més "brinda riquesa intel·lectual i social". "Permet interactuar amb altres persones, sentir-se útils i descobrir noves capacitats i habilitats. És una de les principals eines per a poder fer realitat el projecte de vida de qualsevol persona", ha prosseguit.

L'alcalde de València ha posat l'accent en "l'evident situació de desigualtat d'oportunitats per a accedir al mercat de treball" que posseeix "un dels col·lectius amb major risc d'exclusió". De fet, segons les dades facilitades per l'Informe Olivenza 2017 del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, les persones amb discapacitat intel·lectual sofreixen la bretxa salarial més important, especialment acusada en el cas de les dones.

Una situació que Ribó ha denunciat en defensa "d'un col·lectiu que s'ha d'enfrontar a infinitat de prejudicis socials, estereotips i temors. Uns murs que hem de trencar per a tombar mites: la seua integració és òptima, el seu rendiment i qualitat són alts, i no tenen majors taxes d'absentisme. Per tant, cal parar la discriminació existent".

"Les persones amb discapacitat intel·lectual són treballadors i treballadores amb capacitat de superació, acostumades a superar traves, que porten en l'ADN els valors de l'esforç i el sentiment de pertinença i, a més, milloren considerablement el clima de treball i afavoreixen l'augment de la solidaritat entre la resta de la plantilla", ha assegurat l'alcalde de València.

Per la seua part, la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, ha reconegut la "gran labor" que es desenvolupa tant des de l'Oficina d'Atenció a Persones amb Discapacitat com des dels Centres Ocupacionals Municipals (COMS), uns espais on es reuneixen "tècnics i tècniques, pares i mares, i les persones usuàries en el treball pel seu benestar i reconeixement". Lozano, també ha volgut subratllar "la implicació de València" amb aquest col·lectiu com "una ciutat que té com una de les seues banderes la igualtat i equitat amb totes les persones". "Cal dir ben alt que València és una ciutat on és possible fer realitat els projectes de vida de qualsevol persona", ha conclòs.

PREMIATS

Un total de sis empreses i entitats, han sigut reconegudes en els Premis Implica't 2019, elaborats pel COM Juan de Garay i Isabel de Villena. Es tracta de la Cooperativa Caixa Popular, la Fundació Asindown, l'entitat sense ànim de lucre Bona Gent, l'empresa John Beer, i la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública.

MESURES

Algunes de les decisions que s'han adoptat des de l'Ajuntament de València, a favor de la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual i diversitat funcional, han sigut la convocatòria d'un procés selectiu per a formar una borsa de treball per al nomenament de personal subaltern amb un torn específic per a aquest col·lectiu, la qual cosa ha garantit la "igualtat d'oportunitats i de resultats".Cal destacar també que les empreses contractants de persones amb discapacitat intel·lectual i diversitat funcional, reben bonificacions en la quota de la Seguretat Social, beneficis fiscals i subvencions. Així mateix, aquestes entitats tenen preferència en l'adjudicació de contractes del sector públic, guanyen en responsabilitat social empresarial, i en bona imatge corporativa.

XXIV CERTAMEN TARGETES NADAL

El colofó de l'acte ha sigut el lliurament dels premis del XXIV Certamen de Targetes de Nadal, elaborades per les persones usuàries dels Centres Municipals d'Atenció a les Persones amb Discapacitat Intel·lectual 2019. Els guardons han recaigut en: Centre Municipal de Dia Font de Sant Lluís; Centre Ocupacional Municipal "Gravador Planes"; Centre Ocupacional Municipal "Isabel de Villena"; Centre Ocupacional Municipal "Juan de Garay"; i la Residència i Centre de Dia "La Nostra Casa-Vall de la Ballestera".
Destacats