25n
25N
25N

Els Premis València i València Nova pugen de nivell amb un jurat molt exigent

Els membres del jurat han premiat set persones i tres guardons han quedat deserts

Els Premis València i València Nova pugen de nivell amb un jurat molt exigent
14/06/2018 -

Antoni Corominas, Mónica Richart, Juanjo Garcia, Jordi Julià, Estefanía Cabello, Javier Velaza i Núria Tamarit són els guanyadors dels Premis València i València Nova 2018, que otorga l’Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. Aquesta és la decisió que ha pres el jurat en una reunió al MuVIM i suposa un premi econòmic i la publicació de l’obra, dos guardons deserts per a les categories de narrativa en castellà i de poesia en valencià per “falta de nivell”.

El primer guardó anunciat pel diputat de cultura, Xavier Rius, ha sigut el de València Nova de Narrativa en Valencià. La guanyadora ha sigut Mónica Richart amb “Violeta i el llop”, una obra que el jurat Josep Millo destaca pel seu “llenguatge fresc” i que conta l’experiència d’un jove graduat que viatja a Regne Unit i coneix a Violeta. La professora de valencià i guanyadora d’altres premis com el XII Premi Universitat de València d’Escriptura Creativa rebrà 3.000 euros i publicarà l’obra amb l’Editorial Bromera. L’altre vencedor de la categoria és Juanjo García amb la novel·la “Russafa-Sarajevo”. En aquest cas, Millo ha fet èmfasi en els seus trets psicològics i personatges enigmàtics que acompanyen al protagonista amb un passat traumàtic. En el cas dels premis de narrativa en castellà, l’escriptora i membre del jurat Espido Freire, ha senyalat que ha sigut difícil deixar-los deserts i que “això demostra la transparència i manca de pressions”.

Quant a la poesia, el Premi València Nova en valencià tampoc té nom per “manca de conjunt en l’obra, tot i que han vist potencial” en les candidatures, segons Salvador Ortells en nom de l’equip jurat. En canvi, el Premi València ha recaigut en Jordi Julià, poeta i assagista que va rebre el Premi València d’Assaig en 2016. Amb “Shakespeare i el desig”, Julià destaca pel procés creatiu del poeta i dramaturg anglès en primera persona i pel “domini impecable del llenguatge, mètrica i ritme”, segons Ortells. D’altra banda, el Premi València Nova de Poesia en Castellà és per a “La teoría de los autómatas” d’Estefanía Cabello, filòloga i Premi Internacional Gloria Fuertes 2017 per “13 segundos para escapar”. A aquesta li acompanya Javier Velaza en la categoria València gràcies a “l’estètica, varietat temàtica i mescla d’humor” d'”Enveses”, indica Valdés. Velaza és conegut per la seua tasca com a crític literari en diversos mitjans de comunicació.

D’altra banda, el Premi València Nova d’Assaig de castellà ha queda desert, ja que, com explica Marta García, sols s’ha presentat un treball i el jurat considera que no tenia un “nivell alt”. No obstant això, “Vers la nova salut. Sinergies per a una sanitat millor al segle de la crisi”, d’Antoni Corominas, obté el Premi València d’Assaig en valencià. En concret, s’ha destacat la rellevància pública per als valencians, els nous enfocaments per a millorar el sistema i, sobretot, les idees rellevants i ben argumentades, en paraules de García. Corominas és gran coneixedor d’aquest tema, doncs és Doctor en Medicina i Cirugia per la Universitat de Barcelona, entre altres.

La novetat d’aquesta edició ha sigut la creació d’una nova categoria: la de Novel·la Gràfica. Mamen Moreau, representant de l’equip del jurat d’aquesta, ha volgut agraïr a l’Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i Investigacions l’impuls del còmic amb un guardó de gran reconeixement. Així, l’obra guanyadora ha sigut “Dos monedas” de Núria Tamarit Castro, que dibuixa la cultura de Senegal a través dels ulls d’una occidental sense drama ni compassió, explica Moreau.

El pròxim 18 d’octubre s’entregaran els diferents guardons al Centre de Cultura Contemporània del Carme i el diputat Xavier Rius convida a tothom a gaudir d’una bona jornada de cultura que serà “àgil, amb humor i molt especial”.

 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set − tres =

CCCC
torrent