25n
25N
25N

La Generalitat i Carmen Martínez obtenen el Premi Qusiba 2017 per l'obertura de la residència per a persones amb diversitat funcional física de Quart de Poblet

La Generalitat i Carmen Martínez obtenen el Premi Qusiba 2017 per l'obertura de la residència per a persones amb diversitat funcional física de Quart de Poblet
05/12/2017 -

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i l’alcaldessa de Quart de Poblet, Carmen Martínez, han arreplegat aquesta vesprada el Premi Qusiba 2017, lliurat per l’associació sense ànim de lucre Quart sense Barreres a les persones i entitats que destaquen pel seu treball per a la millora de la qualitat de vida i la plena inclusió de les persones amb diversitat funcional. El president de l’entitat, Vicente Gascón, ha destacat que, en aquesta 15 edició, el lliurament de tots dos guardons va vinculat pel suport de tots dos premiats a la construcció i engegada del Centre de Dia, la Residència de Persones Majors i, especialment, la Residència de Persones amb Diversitat Funcional Física del municipi, la primera pública de la Comunitat Valenciana.

Els Premis Qusiba coincideixen amb la commemoració del Dia Internacional de la Discapacitat i s’emmarquen en la campanya de sensibilització, informació i visibilització que l’Ajuntament organitza anualment, al costat de les associacions de persones amb diversitat funcional de Quart de Poblet: Afaco, Aprodis, Lluerna, Qusiba i Patronat Francisco Esteve.

Des de Qusiba han remarcat que Carmen Martínez, “en l’exercici de les seues responsabilitats públiques sempre ha mostrat una enèrgica determinació de procurar el benestar de les persones, tenint molt present al col·lectiu de persones amb diversitat funcional”, amb grans fites per a Quart en aquest àmbit durant els seus mandats, com l’arribada del metro, l’obtenció del Premi Regna Sofia d’Accessibilitat Universal, el Centre Ocupacional per a Persones amb Diversitat Funcional Intel·lectual i, ara, el centre de dia i les residències.

Així mateix, s’han dirigit a Ximo Puig: “La Generalitat Valenciana i el Consell que presideix, ha demostrat des dels seus inicis una gran sensibilitat cap a les persones que per les seues circumstàncies personals, familiars o socials són més vulnerables (…) D’altra banda, han apostat fermament per la posada en funcionament de la nova residència i centre de dia per a persones majors i la residència de persones amb diversitat funcional física de Quart de Poblet. Açò suposa un gir radical de l’administració autonòmica respecte d’etapes anteriors, que les entitats de diversitat funcional i el conjunt de la població d’aquest municipi desitgen reconéixer-li”.

En paraules de Puig,  “Quart de Poblet és la garantia de tenir un municipi sense barreres. S’ha treballat perquè se superen totes les barreres, no solament les físiques, també les de la desigualtat”.

En la seua intervenció, Carmen Martínez, ha precisat que arreplega el premi en representació de Quart de Poblet perquè “és un reconeixement col·lectiu, compartit i merescut per tots i totes, i de forma especial per Afaco, Aprodis, Lluerna, Qusiba i Patronat Francisco Esteve, que amb el seu esforç i la seua vàlua ens ajuden a construir un poble sense barreres”.

Així mateix, ha realitzat un recorregut per la història del complex assistencial diürn i residencial, que arranca l’any 2004 amb una proposta del Consell de Benestar Social. Per a construir-ho, l’Ajuntament va invertir 4.668.965 euros del pressupost municipal i va explicar només amb el suport del Pla I del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, que va aportar 3.700.000 euros. La Diputació de València va subvencionar amb 200.000 euros la compra de mobiliari i equipament del centre de dia i la residència de majors.

Enfront de les negatives de l’anterior Consell, el final de l’obra “va coincidir amb un gir en les polítiques públiques socials autonòmiques de la mà del Govern de Ximo Puig, la qual cosa va suposar per primera vegada la subvenció per part de la Generalitat de la compra de l’equipament necessari, així com el compromís de finançament públic de totes les places tant de Centre de Dia com de les dues residències. Moltes gràcies, President, per complir amb la paraula que ens vas donar quan ens vas visitar en l’estiu de 2015 i per l’enorme esforç que des del Consell s’està realitzant per a recuperar el que mai es va haver de perdre: un govern per a les persones, que compta amb elles en tot moment”, ha afegit Martínez, precisant que la Generalitat ha destinat 1.807.560 euros a equipament i a subvenció de places.

Abans d’acomiadar-se, ha mostrat el seu afecte als 92 usuaris i usuàries del centre de dia i de les residències, així com als 68 integrants de la plantilla del complex, gestionat per l’empresa especialitzada Gesmed, i ha agraït el treball i el lliurament de “les tres dones que durant tot aquest procés han liderat la Regidoria de Benestar Social: les meues companyes Julia Carrión, María Cruz Abellán i Maite Ibáñez, així com “de totes les persones que han format part del Consell de Benestar Social, de les associacions de persones amb diversitat funcional i he de fer un esment especial pel tema que ens ocupa a Vicente Gascón perquè la seua tenacitat i la seua força han sigut molt importants. És un mestre de ciutadania, una persona lluitadora i responsable, que compta amb la meua admiració”.

Per la seua banda, la regidora de Benestar Social, Maite Ibáñez, ha reafirmat l’aposta de l’ajuntament per l’accessibilitat universal i el suport a campanyes com aquesta, que enguany té com a lema “Avui tot és possible”, a proposta dels usuaris del centre de dia i les residències. “No és que les associacions de persones amb diversitat funcional no siguen visibles, tot el contrari, comprovem dia a dia amb satisfacció i orgull que cada vegada estan més presents i més implicades en la vida social, cultural, festiva, educativa, d’oci, en els òrgans de participació de Quart, però el nostre treball és seguir destinant recursos i avançant cap a la plena inclusió perquè estem davant ciutadans i ciutadanes de ple dret, i açò no cal obviar-ho mai”.

L’acte ha conclòs amb un concert a càrrec dels músics de l’Orquestra de l’Agrupació Musical L’Amistat de Quart de Poblet Jose Miguel Rodrigo Dorce (violí), María Ajenjo Bauzá (violí) i Emilio Soto (violoncello).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × un =

bombers
CCCC
bombers