25n
25N
25N

Marzà: “Els llibres són una eina infal·lible per a fomentar el pensament crític necessari en qualsevol democràcia”

Marzà: “Els llibres són una eina infal·lible per a fomentar el pensament crític necessari en qualsevol democràcia”
20/11/2019 -

En el marc de celebració del Dia del Llibre Valencià, que es commemora cada any el dia que es va publicar la primera edició del ‘Tirant lo Blanch’, el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha lliurat els premis 2019 als llibres millor editats i a la tasca dels llibrers i llibreres valencians.

El conseller Marzà ha estat acompanyat per la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga i han agraït conjuntament “la tasca completament necessària que fan les editorials i les llibreries valencianes envers la promoció del llibre i la lectura.”

El conseller Vicent Marzà ha indicat que “un país democràtic és aquell que promou el pensament crític. Els llibres ajuden les persones a ser lliures i per això editorials i llibreters són imprescindibles per a construir, entre totes i tots, una societat cada vegada més justa que, a més, siga capaç de parar els peus a dogmes de pensament únic. En aquesta lluita, la lectura de llibres és una eina infal·lible.”

El responsable de Cultura de la Generalitat ha destacat que “els guardons que atorguem des de la Generalitat són importants per a visibilitzar i promocionar la literatura que fem a casa nostra i suposen la punta de l’iceberg de les nostres polítiques de foment del llibre i la lectura”, i ha recordat que “el nostre esforç se centra en diferents línies pressupostàries vinculades al Pla valencià de foment del llibre i la lectura, que arriben als 16,5 milions per a 2020, un 44 % més des que vam arribar al govern.”

En la proposta de pressupostos per a 2020, la Conselleria que dirigeix Marzà preveu l’increment de les ajudes a la producció editorial valenciana en un 60 %, i segons el titular de Cultura “passem del mig milió als 800.000 euros de pressupost, perquè volem que les nostres editorials siguen més fortes encara”.

També ha fet esment a “la importància de facilitar el màxim possible a les nostres editorials la seua participació en fires internacionals i per això incrementem en un 25 % els fons econòmics per a 2020 d’aquesta línia.”

Finalment Marzà s’ha referit a la necessitat d’anar augmentant progressivament cada any les ajudes a la difusió del llibre i la lectura “que fan de manera molt especial les llibreries, llibreries com La Moixeranga i Detroit. En aquest marc, per a l’any que ve volem que l’augment arribe als 650.000 euros.”

Guardonats en l’edició 2019

Cada any s’atorguen premis en 6 categories: llibre millor editat; llibre millor il·lustrat, còmic millor editat; llibre infantil millor editat; llibre juvenil millor editat; trajectòria d’una llibreria; i llibreria més innovadora.

En aquesta ocasió hi han hagut 7 guardonats. El Premi al llibre millor editat és per a ‘Electroshock. Edición integral’, de l’editorial Barlin project; el Premi al llibre millor il·lustrat s’han concedit ex aequo a ‘Germans’ de l’Editorial Bromera i ‘Al país de l’olivera’, de Sembra Llibres; el Premi al còmic millor editat ha recaigut en ‘Panteras Negras’, de Desfiladero Ediciones; el llibre infantil millor editat és per a ‘Abecedario en verso del ratón diverso’, de Malian Editora; i el llibre juvenil millor editat és per a ‘Por o fugirem’ d’Andana Editorial.

El Premi a la trajectòria d’una llibreria s’ha lliurat a la llibreria La Moixeranga de Paiporta i el Premi a la llibreria més innovadora enguany és per a llibreria Detroit Llibres d’Alcoi.

El jurat ha tingut en compte per a l’elecció dels llibres premiats la coherència entre el contingut i l’aspecte formal, la qualitat i innovació de l’edició, i l’impacte en el panorama editorial valencià.

En la valoració de la tasca dels llibrers i llibreres es concedeixen dos premis que reconeixen el treball que fan en el foment de la lectura: a la trajectòria cultural acreditada de la llibreria candidata i al caràcter innovador de les seues activitats.

Són uns premis honorífics que tenen com a principal objectiu incentivar la producció de les empreses editorials valencianes, en qualsevol de les dues llengües oficials, amb iniciatives que propicien una millora del llibre valencià, tant en l’aspecte tècnic i formal com en l’artístic, així com incentivar les iniciatives i activitats dels llibrers i llibreres valencians que contribuïsquen a la difusió del llibre i fomenten els hàbits de lectura.

Cultura de la Generalitat promocionarà els llibres i les llibreries premiats en el Pla valencià del foment del llibre i la lectura ‘Llegim Llegim Llegim’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 + 9 =

CCCC
activem alfafar