25n
Orgull
Orgull

Els Premis Iturbi 2021 augmenten la seua excel·lència i projecció internacional

Del 23 de juny al 2 de juliol, desenes de pianistes de gran nivell se’n pujaran a l’escenari del Teatre Principal de València en aquesta XXI edició

Els Premis Iturbi 2021 augmenten la seua excel·lència i projecció internacional
21/06/2021 -

Desenes de pianistes d’un grandíssim nivell passaran les pròximes setmanes pel Teatre Principal de València per a consolidar a la capital del Túria com a referent de cultura a través dels Premis Iturbi de 2021. Una XXI edició que destacarà per l’excel·lència i la projecció dels i les pianistes més valorades no sols econòmicament, sinó també pel trampolí internacional que suposa aquest concurs.

Així ho han valorat aquest matí la diputada de Teatres i responsable del Premi Iturbi de la Diputació de València, Glòria Tello, el reconegut pianista i president de la comissió artística del concurs, Òscar Oliver, i el mestre i nou president artístic, Joaquín Achúcarro, que han coincidit en el gran acolliment d’aquesta edició, amb 178 candidatures malgrat totes les dificultats que ha suposat la pandèmia de la COVID-19.

En aquest sentit, Tello ha agraït el gran acolliment d’aquest 40 aniversari no sols per l’acolliment de pianistes de tot el món, sinó perquè el Concurs Internacional de Piano de València Iturbi puja un esglaó més en l’excel·lència amb la comissió artística que s’estrena aquest mateix any i que ha implantat diverses novetats.

La primera d’elles és l’augment d’exigència. Tal com ha assenyalat, “aquesta edició serà més ambiciosa que la resta” per la complexitat de les obres que hauran d’interpretar els i les artistes finalistes, però també perquè ha augmentat la qualitat dels intèrprets. “Hem rebut 178 sol·licituds de 41 països, tots i totes elles menors de 35 anys, per la qual cosa podem dir que és la convocatòria amb major nombre de presentacions i amb un jurat internacional de grandíssim nivell”, ha explicat Oliver.

Sobre aquest tema, Achúcarro ha destacat que enguany no ha pogut presentar-se alumnat de cap dels membres del jurat com a exercici de major transparència i per a evitar favoritismes. Serà un jurat de referència format per Catherine D’Argoubet, Ana Guijarro, Jorge Luis Prats, Menahem Pressler, Didier Schnorhk, Josu de Solaun, Paolo Pinamonti i Barrett Wissman, que avaluaran les interpretacions tenint en compte criteris artístics, d’interpretació i adequació al repertori triat.

Una altra de les novetats és l’aposta per la música valenciana amb l’encàrrec d”Imatges’ a Óscar Colomina, composta en exclusiva per a aquest 40 aniversari i amb una clara inspiració a la ciutat de València, segons han detallat Tello, Oliver i Achúcarro.

Precisament la millor interpretació d’aquesta obra tindrà una dotació de 1.000 euros a càrrec de Polimúsica, un dels premis especials que també seran nous en aquesta edició. I és que els tres finalistes que no passen a la gran final rebran 5.000 euros com a novetat i podran optar també a un premi a la millor interpretació de música espanyola de 2.000 euros patrocinats per la Diputació de València; a la millor interpretació d’una Sonata de Mozart, per part de la Societat Filharmònica de València; a la millor interpretació d’un concert de Beethoven per Kawai; i al millor concursant triat pel públic, per Clement Pianos.

D’aquesta manera, s’incrementarà la dotació econòmica en un 70%, tal com ha assenyalat Tello. El guanyador o guanyadora rebrà 30.000 euros i un premi fonamental com és l’enregistrament d’un CD amb el segell IBS Classical; el segon premi serà de 20.000 euros; i el tercer, de 10.000 euros. Els tres primers gaudiran també d’una gira de concerts a Espanya i l’estranger per al seu impuls internacional i a Espanya.

Per a Òscar Oliver, president de la comissió artística, “els Premis Iturbi seran sens dubte un trampolí de talent, amb noms que en els pròxims anys seran tota una referència en la música”. Així mateix, Joaquín Achúcarro ha destacat que “el fet que se celebre de manera presencial és tot un somni, perquè la pandèmia ha omplit d’incertesa l’organització, però finalment tot el treball que s’ha realitzat per l’equip i que no es veu ho ha fet possible”.

Finalment, Glòria Tello ha valorat el gran nivell dels i les pianistes que se’n pujaran a l’escenari a partir del dimecres i l’evolució del concurs amb les novetats que ha implantat la nova comissió artística. Així mateix, ha agraït la col·laboració de la regidoria de Cultura en la dotació econòmica per als premis, de la Conselleria de Cultura, del Palau de la Música i del Teatre Principal, així com d’empreses patrocinadores i d’entitats com el Miami Piano Festival, Aux Jacobines de Tolosa, Reial Acadèmia d’Espanya a Roma, Porto Pianofest, el Palau de la Música, la Societat Filharmònica de València, el Festival Orozco de Còrdova i el Festival de Música de Cambra de Godella.

Final per fases

El Concurs Internacional de Piano de València Iturbi de 2021 començarà el dimecres 23 de juny i es desenvoluparà per fases fins al 2 de juliol, quan es conega al guanyador o guanyadora. El 3 de juliol serà quan s’entreguen els Premis Iturbi.

Així, intèrprets que han passat la selecció són, per ordre alfabètic: Juan Barahona (Espanya), Antonii Baryshevskyi (Ucraïna), Michelle Candotti (Itàlia), Luigi Carroccia (Itàlia),Haike Dietrich (Alemanya), Florian Feilmair (Àustria), Felix Hong (el Canadà), Sebastian Iivonen (Suècia), Vincent Ip (els EUA), Andrei Ivanou (Bielorússia), Salome Jordània (Geòrgia), Airi Katada (el Japó), Hoyel Lee (República de Corea), Yeram Park (Alemanya), Mihkel Poll (Estònia), Oxana Shevchenko (el Kazakhstan), Alexey Sychev (Rússia), Yuna Tamogami (el Japó), Tsubasa Tatsuno (el Japó), Anastasia Yasko (Rússia), Zifan Ye (la Xina) i Hanna Yukho (Bielorússia).

La competició constarà de cinc proves eliminatòries en les quals hauran de decidir en quina d’elles interpreten les següents obres: una sonata de Ludwig van Beethoven i de Wolfgang Amadeus Mozart, dues obres curtes de Frédéric Chopin, de les quals unisca ha de ser obligatòriament un nocturn; una peça de Goyescas d’Enrique Granados, la Suite Ibèria d’Isaac Albéniz, o la Fantasia Bètica de Manuel de Falla; que els participants no podran repetir. En la semifinal hauran d’incloure l’obra Imatges, obra inspirada en llocs i aspectes emblemàtics de la ciutat de València, encarregada a Óscar Colomina per a commemorar el 40 aniversari.

Els 22 pianistes participaran en la primera fase (del 23 al 24 de juny), la segona quedarà amb 16 (del 25 al 26), i en la semifinal competiran 10 (del 27 al 28). La primera final enfrontarà a 6 (del 29 al 30) i la Gran Final a 3 (2 de juliol), en les quals els concursants interpretaran dos concerts per a piano amb l’Orquestra de València en el Teatre Principal.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + 17 =