Premiats a la XII edició del Premi Carolina Planells de Paiporta

Guardar

paiporta
paiporta

La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Paiporta ha fet públic dins dels actes del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona, els noms de les persones guanyadores de la XII edició del 'Premi Carolina Planells contra la violència de gènere de Narrativa Curta'. L'objectiu d'aquest premi és fomentar la igualtat entre dones i homes i la no-violència a través de la cultura i l'expressió escrita.

"Dones culpables", presentat sota el pseudònim de Firdau, ha sigut el relat guanyador en l'edició d'enguany del premi. La seua autora és Etna Miró Escolar, de Barcelona, que s'emportarà els 600 euros amb què està dotat el guardó.

"Aquest premi s'ha convertit en una cita amb la literatura d'una rellevància que supera el nostre àmbit local. Ja és habitual rebre obres d'altres parts d'Espanya i fins i tot de fora. Enguany, per exemple, hem rebut dues obres de Cuba i una altra de França, i això és molt bona notícia. Una altra dada molt significativa és el fet que moltes persones participants repeteixen, com és el cas de la guanyadora. Podem estar molt orgullosos i orgulloses d'anar ficant les bases en la nostra intenció d'implicar i conscienciar a la ciutadania en la lluita contra la violència de gènere", ha afirmat la vicealcaldessa i regidora de Cultura, Maribel Albalat.

En la categoria juvenil, dotada amb 400 euros, la guanyadora ha sigut l'obra que porta per títol "Sábado noche", presentada per Ana Alonso Atienza de Pola de Siero (Astúries). Quant a la menció especial al millor treball presentat per concursants empadronats a Paiporta en la categoria d'adults el guanyador ha sigut el relat de Marta Quiroga Soler per "El repte de triar bé el camí de la vida", dotat amb 300 euros, mentre que la categoria juvenil queda deserta per no haver-se presentat cap treball.

D'altra banda, l'accèssit a la millor obra presentada en valencià, dotat amb 400 euros, i que no ha resultat guanyadora en cap de les altres categories és per a Javier León Sorribes, de Massamagrell, per "La Dolçainera". Per últim, tal com s'explica en la resolució del jurat i com succeeix cada any, l'Ajuntament publicarà totes les obres guardonades en un llibre, així com altres destacades, les finalistes: "El legado de Sor Paloma", d'Ernesto Tubías Landeas, de Logronyo (La Rioja); "Las otras muertes", de Javier León Sorribes, de Massamagrell; "Cebras", de Susana Gisbert Grifo, de València; "Tan sólo una llamada", de Julia Palomares Rodríguez, de Madrid, i "Julia, con voz propia", de Victor Moreno Oller, de Barcelona.

"Encara ens queda molt a fer com a societat per a erradicar conductes i comportaments masclistes deplorables, que estan molt més estesos entre nosaltres del que pensem. A través de la formació, l'educació i la implicació col·lectiva de tota la societat farem camí i precisament iniciatives com aquest premi estan en eixa línia", ha expressat la vicealcaldessa.

El termini per a participar en aquesta XII edició s'obria en estiu, al mes de juliol, i va romandre obert fins al passat 18 d'octubre. En tot aquest temps s'han rebut 68 obres de fins a 12 comunitats autònomes: Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Castella La Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Euskadi, La Rioja, Madrid i Comunitat Valenciana. També s'han rebut tres des de Cuba i França.

Destacats