25n
Orgull
Orgull

El preu mitjà de la llum continua pujant i registra hui dimarts el seu segon màxim històric

La població ha hagut de modificar els seus horaris de consum elèctric per a abaratir la factura malgrat la baixada de l’IVA de la llum del Govern

El preu mitjà de la llum continua pujant i registra hui dimarts el seu segon màxim històric

El preu mitjà de l’electricitat al nostre país segueix disparat i aconsegueix hui dimarts el seu segon màxim històric situant-se en els 106,27 euros per megavat hora (MWh). Aquest import registra un increment del 3,1% respecte al preu que marcava ahir dilluns que va ser de 103,07 euros/MWh.

Els 106,27 euros/MWh d’aquest dimarts 3 d’agost es converteixen així en el segon preu més alt en tota la història i quasi supera al rècord de preu que es va batre el passat 21 de juliol quan el megavat es va situar en els 106,57 €.

Si comparem la xifra de hui, amb la qual es va registrar el mateix dia d’agost fa un any, destaca que el preu mitjà diari en el mercat majorista s’ha triplicat, ja que el 3 agost de 2020 aquest va ser de 35,4 euros/MWh, segons dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE).

Ateses les franges horàries i d’acord amb les xifres de l’OMIE, l’hora més cara per a hui dimarts seran les 9 del matí (113,51€/MWh) i en canvi, entre les 17 i les 19 hores de la vesprada el preu serà més baix (100,85€/Mwh).

Les principals raons per les quals el preu mitjà de la llum contínua a l’alça són, d’una banda, l’encariment del gas que s’usa per a generar l’electricitat en les plantes de cogeneració; i, d’altra banda, la pujada del preu dels drets d’emissió de CO₂ que la Comissió Europea ha incrementat per a incentivar el canvi cap a les renovables.

Així, des de l’any 2005, a Europa hi ha un sistema que limita les emissions de CO₂ de les centrals elèctriques. Per això, cadascuna d’aquestes empreses té una quantitat limitada de CO₂ que pot emetre a l’atmosfera de manera gratuïta; però, així i tot, si aquestes empreses necessiten emetre més d’aqueixa quantitat poden comprar en el mercat drets d’emissió, que han incrementat el seu preu.

Baixada de l’IVA del Govern

Amb l’objectiu d’abaratir la factura de la llum, el govern de Pedro Sánchez va aprovar la baixada de l’IVA de la llum del 21 al 10%, encara que només fins a finals d’enguany. A més, també va pactar la suspensió de l’impost del 7% a la producció d’energia elèctrica, que paguen les companyies elèctriques; però aquesta exempció només durarà tres mesos.

Aquesta mesura, segons el Ministeri de Consum beneficia al 97% dels consumidors i els permetrà estalviar uns 6 euros al mes o 36 euros fins a final d’any.

Canvi en els horaris de consum elèctric de la població

A més, des del mes de juny passat, es va introduir en més de 10 milions de llars un nou sistema de tarifes en el consum de la llum a Espanya que està dividisc en trams horaris.

Es tracta d’un nou sistema que ha portat al 66,2% dels consumidors a modificar els seus horaris de consum elèctric per a intentar conglomerar la major despesa de llum en les franges horàries més barates (de 8 a 10 hores, de 14 a 18 hores de la vesprada i de 22 a 24 de la nit). A més, el període denominat vall, en el qual menys es pagarà, és de 00 a 8 hores del matí.

Així ho demostra una enquesta de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, mentre que el 24,7% assegura que no ha canviat el seu consum elèctric. En un context d’augment del preu de la llum, la majoria d’enquestats assegura que, gràcies a la reducció de l’IVA al 10% la factura de juliol ha sigut similar a la dels mesos anteriors. No obstant això, el 26% declara que ha sigut més cara.

Segons l’enquesta, només el 14,3% dels consumidors creu que aquest nou sistema tarifari per trams d’horari és més beneficiós. En canvi, el 70,1% opina que aquest no és més beneficiós ni tampoc ha percebut una millora a l’hora d’entendre la factura de la llum, que, al·lega, segueix sense ser clara ni comprensible.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + 9 =